Fra fjording til UVM

-Med tanke på at jeg gikk over fra fjording til varmblods for kun to år siden, har dette vært helt utrolig, nesten ubeskrivelig, smiler Silje Indrebø. Nå har Triumph Zamba med 21-åringen fra Førde på ryggen avlagt svenneprøven for femårs under verdensmesterskapet for unge dressurhester i Ermelo.

I salen på fem år gamle Triumph Zamba representerte ungrytter Silje Indrebø DVN under årets VM for unge dressurhester i Ermelo. Foto: digishots.nl
av
Sille Kasin

Disse seneste dagene har verdens beste unge dressurhester møttes til dyst i Ermelo i Nederland under årets VM-arrangement. Verdensmesterskapet for de unge dressurhestene er et avlschampionat – en konkurranse stambøker imellom. Her disponerer Norsk Varmblod (NV) og Dansk Varmblod Norge (DVN) plasser gjennom sine medlemskap i World Breeding Federation for Sport Horses (WBFSH).

Gjennom nåløyet

Og etter at nominasjonsprosessen på grunnlag av observasjonsstevner ble avsluttet og uttaket offentliggjort, var det altså klart. Den fem år gamle DVN-hoppa Triumph Zamba (Blue Hors Zack x Sir Donnerhall I), oppdrettet av Jonas Elvebakk og Rune Johannesen, hadde sluppet gjennom nåløyet og skulle til UVM – sammen med sin 21 år gamle rytter og eier, Silje Indrebø.

43 femåringer gjennomførte sin første kvalifisering presentert av Anemone Horse Trucks i Ermelo på torsdag, og 31 femtidshåp gikk deretter videre til B-finalen presentert av Horses.nl på fredag. Blant disse var blant andre Triumph Zamba med Silje på ryggen, og at deltakelsen under UVM ble en stor opplevelse for rytteren og hennes firbente makker og lille reiseteam, er både sikkert og visst.

Utrolig opplevelse

-Ja, bekrefter Silje med massevis av utropstegn etter. – Det er helt utrolig!

Vi kommuniserer med ungrytteren fra Førde mens hun er på vei fra Ermelo og hjem til Norge sammen med Zamba, mamma, pappa og groom Cecilia – etter begivenhetsrike stevnedager i Nederland som gir minner for livet.

Silje utdyper begeistret:

- Og i alle fall med tanke på at jeg gikk over til varmblods for kun to år siden. Tidligere hadde jeg fjording i ti år, så det å være med og konkurrere blant verdens beste varmblods unghester er helt ubeskrivelig. Nesten litt uvirkelig! Og det er ikke minst morsomt å vite at jeg har gjort alt selv – med god hjelp av teamet jeg har i ryggen, så klart, legger hun til. – Men jeg hadde ikke hatt muligheten til å kunne dra, hvis det ikke hadde vært for all sponsing jeg har fått lokalt hjemmefra, fortsetter hun. - Jeg synes egentlig det har vært veldig morsomt å se at Zamba fra lille Trøgstad og jeg fra lille Førde kom på et sånt stevne blant de beste i verden med bare meg, mamma og pappa og groomen min, Cecilia, og også å se alle de andre som var eldre og hadde mer erfaring og Mega store team rundt seg. Det er veldig kult, og jeg er egentlig ganske stolt over hva jeg har klart, smiler hun.

Med minner for livet reiser nå det rytteren selv besrkiver som "Silje fra lille Førde og Zamba fra lille Trøgstad" ord på store opplevelser under UVM 2022 i Ermelo disse seneste dagene. Foto: Privat

Fra fjording til UVM

Lenge tenkte vi altså på Silje som rytter og eier av fjording – med mange meritter og flotte opplevelser å se tilbake på. Men de seneste par årene har ungrytteren altså markert seg på sin DVN-hoppe Triumph Zamba, blant annet som fjorårets sølvvinner under Hallmesterskapet for fireårs, og også gjennom deltakelse i Folksam Open for femårs under Falsterbo Horse Show nå i sommer.

- Grunnen til at jeg valgte å satse på Zamba i stedet for fjording, er først og fremst at jeg er ganske lang selv, og derfor trenger en stor hest, forklarer Silje. - Og dette er jo en helt annen type hest enn fjording, selv om jeg elsker denne rasen så utrolig masse! Men når jeg har lyst til å satse sånn som jeg nå gjør, så var altså det å gå over til å ri dressur på en varmblodshest, altså det rette å gjøre.

Og at Triumph Zamba har vært et godt valg, er helt sikkert.

- Zamba er en bestemt hoppe, en hoppe med stor H, smiler Silje. – Men hun har meget bra anlegg for de høyere klassene, selv om hun er en tøff nøtt. Samtidig er hun en veldig sensitiv sjel! Hun er ganske så feisty, men samtidig bare en liten baby, om man kan si det sånn, ler hun. -Og selv om jeg har vært alene om mye under selve UVM – med bare mamma, pappa og groomen min, Cecilia, på plass, så hadde jeg ikke klart meg uten teamet mitt hjemme – med alt fra treneren min, Siril W. Helljesen, hovslager, veterinær og kollegaer til venner og ikke minst – foreldre. Alt jeg får med meg på veien av støtte og tips, er enkelt og greitt gull verdt, slår den dedikerte ungrytteren fast.

Hest for fremtiden

Etter at valget var tatt og fjordhestkarrieren lagt til side, forlot Silje hjembygda Førde på Vestlandet til fordel for Stall Helljesen i Råde på Østlandet. Her har hun vært lærling i to år og tok fagbrev tidligere i vår.

- Jeg var egentlig ferdig i midten av juli, men valgt å bli hos Siril W. Helljesen frem til UVM-uttaket forelå, slik at vi ikke endret på for mye rett før et stort mesterskap, forteller 21-åringen. - Planen videre er nå egentlig bare å bygge mer muskler og styrke, og jobbe videre mot nye mål, avslutter hun smilende.

Fotofinish for fireåringene

Finalen for de fire år gamle dressurhestene ble nær sagt som forventet, dominert av hester som hører hjemme i to av de største avlsforbundene. De yngste firbente bidro likevel til en thriller av dimensjoner, da kun ørsmå marginer avgjorde årets sammenlagtresultat på lørdag.

Helt til topps med totalt 8.72 poeng gikk hannoveranerhingsten St. Athletique (Blue Hors St. Schufro x Hofrat) fra Hengststation Meyerhof. En svært stolt rytter, tyske Heiko Klausing uttalte følgende i etterkant av premieseremonien: - Han har en helt fantastisk personlighet. Å tenke på at han er hingst, kun fire år gammel og at dette er vår sjette konkurranse, han er bare rett og slett fantastisk.

Hakk i hæl fulgte KWPN-hoppa Nanny Pc Phee (Vitalis x Sorrento) med en totalscore på 8.70. Under sin rytter og eier, nederlandske Judith Ribbels som også står som oppdretter, imponerte hun stort både i kvalifiseringen på torsdag og gårsdagens finale. Den talentfulle fireåringen oppnådde blant annet klassens beste score, 9.2, både for trav og galopp.

Likeplassert på 8.70 med Nanny Pc Phee ble også hannoveranerhoppa Fall In Love (Blue Hors Farrell x San Amour), oppdrettet av Mario Vargas og med tyske Svenja Grimm i salen.

B-finalen for årgangen gikk av stabelen på fredag med 16 unge fremtidshåp til start. Her oppnådde den unge hannoveranerhingsten Rock On (Rock Forever x Zhivago) fra Schultz Flemming en score på 7.02 under sin norske rytter Zandra Trondsdatter Birkeland. Med dette ble unghingsten som med 8.5 oppnådde B-finalens beste travkarakter, nummer 14.

Fantastisk vinner av strålende finalefelt

Den fantastiske DWB-hoppa Lyngbjergs St. Paris (Blue Hors St Schufro x Blue Hors Rockefeller), oppdrettet av Bente Börjesson, vant vel fortjent VM-gullet for femåringer med en totalscore på 9.12. En overlykkelig rytter og deleier, Victroia E. Vallentin, kunne etterpå fortelle pressen at hun der og da ikke helt skjønte at mesterskapstittelen var vunnet: - Da publikum startet å juble ned midtlinje, tenkte jeg for meg selv at dette kunne ha vært et godt program. Men jeg forventet aldri dette, det føles som en drøm. Jeg rir mange hester, men denne er veldig spesiell for meg. Jeg kjøpte henne som toåring rett fra oppdretter og har alltid ridd henne selv. Vi har bestemt oss or å beholde henne lenge, så dette er veldig spesielt.

Årets UVM-sølv gikk til kraftfulle Vitalos (Vitalis x De Niro), oppdrettet av Josef Bramlage og ridd av tyske Leonie Richter. Hannoverhingsten med over 1,90 m i mankehøyde, og som i tillegg til å konkurrere, også har prestert godt i avlsboksen gjennom hele sesongen, oppnådde en totalscore på 9.06. Han ble belønnet med gode 9.8. for travet sitt og oppnådde med dette finalebeste karakter.

Bronsen tilfalt Fashinon Prinz OLD (Fuerst Romancier x Sarkozy) fra Hof Kasselmann med totalt 9.0. Oldenburgerhingsten som ble ridd av Frederic Wanders, fikk finalens høyeste karakter for skrittet sitt, gode 9.7.

Juryformann Henning Lehrmann lovpriste både kvaliteten på hester og ryttere etter femårsfinalen. – Det har vært en glede å bedømme så fantastiske hester. Det har vært en fantastisk reklame for sporten. Alle rytterne presenterte hestene sine på en så fantastisk måte. Jeg tror bestemt at dressuren er på rett vei.

Lysende sekårssstjerne

I mesterskapet for seksåringer vedvarte spenningen til siste slutt i Ermelo denne søndagen, da tredjeplasserte fra kvalifiseringen på torsdag feide konkurrentene av banen fra siste startnummer i dagens finale med to tiere i protokollene. Dermed var det ingenting å gjøre med Helgstrand og Schockemöhles praktfulle oldenburgerhingst Global Player (Grand Galaxy Win T x Blue Hors Don Schufro) som ble verdensmester i seksårsklassen med en totalscore på imponerende 9.76. Gullvinneren ble ridd av tyske Eva Möller og har utvilsomt oddsene for en lysende karriere videre på sin side.

Sølvet gikk til DWB-hingsten Hesselhøj Down Town (Hesselhöj Donkey Boy x Blue Hors Zack) fra Helgstrand Dressage A/S under sin svenske rytter Jeanna Högberg med en score i dagens finale på 9.38, mens bronsen tilfalt Lennox U.S. ( Grand Galaxy Win x Rosseau). KWPN-hingsten ble ridd av nederlandske Jill Bogers og oppnådde poengsummen 8.9.

Forhåndsfavoritt innfridde

Med blant annet en gyllen tier for travet sitt og med den regjerende britiske verdensmesteren Charlotte Fry i salen, danset Kjento (Negro x Jazz) som ble fjorårsvinner blant seksåringene, inn til nok en UVM-tittel. Den syv år gamle hingsten som er oppdrettet av A.J. van Os, og som eies av Van Olst Horses, var på forhånd tippet som vinner også dette året, og vant med god margin med en totalscore på 85.786 prosentpoeng. Juryen gikk rett og slett tom for ord da de skulle beskrive KWPN-hingstens kvaliteter og fremtidsutsikter som ble vurdert til hele 9.8, og en strålende fornøyd Charlotte Fry sparte heller ikke på godordene da hun skulle beskrive gullhesten: - Kjento har en helt fabelaktig personlighet. Han er nesten som en vallak i stallen. Han er super avslappet, men så fort man tar opp tøylene, så er han super skjerpet og klar for oppgaven. Han er den perfekte hest.

Årets sølvvinner blant syvåringene, oldenburgerhingsten Destello (Dimaggio x Fürst Fugger), ble nominert og påmeldt til Ermelo i siste liten, da han på forhånd hadde liten erfaring i et selskap som dette. Men ifølge rytteren, tyske Rytter Beatrice Hofrogge, viste den røde hingsten som har Stepanie Löhmann som oppdretter, og som eies av Sophie Fabrie, seg likevel frem som en sann vinner med sine 83.957%: - Vi hadde ingen forhåpninger da vi kom hit, og ønsket bare å vise frem kvalitetene hans. Han har svært liten erfaring fra så imponerende omgivelser som disse, så for meg er han en vinner.

Bronsen ved UVM for syvårs gikk til vel fortjent til Rheinlander-hingsten Escamillo (Escolar x Rohdiamant) som er oppdrettet av Gestüt Tenterhof og eies av Kimberley Davies-Solus. Under sin spanske rytter Manuel Dominguez Bernal oppnådde han en score på 83.072 % i dagens finale. – Det ble litt vanskelig for meg i dag, kunne rytteren fortelle i etterkant av finalen. – Escamillo var het og derfor krevende å ri i dag, men han har så mye kvalitet. Jeg er veldig lykkelig over tredjeplassen.

Resultater:

Siste del av artikkelen vil bli oppdatert med årets UVM-vinnere så snart tillatelse fra fotograf foreligger.