Første fase av viktig velferdsforskning på sportshester gjennomført

Tidligere i år annonserte det europeiske rytterforbundet, EEF, et samarbeid med Sporthorse Welfare Foundation om å finne svar på det grunnleggende spørsmålet «Hva trenger sportshesten for å oppleve et godt velferdsnivå?». The Sporthorse Welfare Foundation (SWF), som er stiftet av en gruppe internasjonale ledende forskere, jobber nå med oppgaven først ved å definere avgjørende områder innen hold av sportshesten som gir god livskvalitet. Den innledende og mest omfattende delen av forskningsprosjektet er nå avsluttet.

Illustrasjonsfoto: NRYF
av
Rebecca Ballestad-Mender

Mer enn 100 profesjonelle innen hestesporten og nasjonale forbund fra over 24 land rundt omkring i verden har blitt spurt om temaet velferd; om deres kunnskap, erfaringer og meninger om det å holde sportshest, om trening, helse og hestevelferd. Deres svar er samlet i en undersøkelse basert på Delphi-metoden. Delphi-metoden kjennetegnes ved at man søker å kombinere kunnskap og vurderinger for at man på grunnlag av dette skal komme frem til et sannsynlig bilde av fremtiden. Dette gjøres gjennom spørreprosedyrer i flere omganger. Man tar sikte på å forene de individuelle meningene gradvis til en felles oppfatning som man kan bygge en beslutning på.

Stor respons

Pressemelding fra European Equestrian Federation

Forskerne er overveldet over den store mengden innspill de har fått fra deltagerne i undersøkelsen. - Deltagere i denne første runden av undersøkelsen var alt fra landslagsledere, ryttere på høyt nivå, konkurransegroomer, landslagsveterinærer, hovslagere, nasjonale forbund og forskere. I første fase har vi fokusert på å definere hovedtemaene som, etter deres mening, burde være inkludert når temaet er sportshestens velferd. Vi fikk en overveldende mengde innspill fra disse svært erfarne profesjonelle. Analysen er nå ferdig, og gruppen er glad for å kunne si at vi er klare til å gå videre til neste trinn i dette prosjektet, sier professor Jane Williams.

I første fase av forskningsprosjektet om sportshestens velferd var responsen stor. - Vi fikk en overveldende mengde innspill, sier professor Jane Williams. (Foto: NRYF)

Denne forskningen vil bedre definere diskusjonen rundt hestevelferd

En av deltagerne som entusiastisk deltok i denne undersøkelsen var den tidligere nederlandske landslagslederen i sprang Rob Ehrens. Han mener det er svært viktig at denne forskningen gjøres.

- Vi nyter denne vakre sporten hver dag, men vi må være helt sikre på at vi ikke bruker hestene som et verktøy, bare for å oppnå suksess og tjene penger. Vi er forpliktet til å ta godt vare på hestene våre, vi skylder dem det. Jeg tror at denne forskningen hjelper oss til å bedre definere diskusjonen rundt hestevelferd og gir verktøy til de som jobber med hester. Det vil gagne hestene, og jeg tror at når vi håndterer, steller, rir og tar oss av dem på en enda bedre måte, så vil sporten nå et høyere nivå også, sier Ehrens.

-Jeg tror at denne forskningen hjelper oss til å bedre definere diskusjonen rundt hestevelferd og gir verktøy til de som jobber med hester, sier den tidligere landslagslederen for det nederlandske spranglaget Rob Ehrens. Ehrens er selv en av deltagerne som har besvart undersøkelsen. (Foto: NRYF)

Den videre prosessen

Neste fase i studiet er å avgjøre og rangere de endelige temaene for å oppnå en enighet rundt alle aspekter ved hestens velferd. I tredje runde vil forskerne se på hvordan de skal vurdere disse områdene. I fjerde og siste del av studiet vil det gjøres dybdeintervjuer med eksperter for å forklare og klargjøre temaene enda mer. Det tas sikte på å avslutte dette arbeidet mot slutten av året. Etter det vil SWF analysere de endelige resultatene og dele sine funn med oppdragsgiver og interessenter. Samtlige resultat vil så presenteres ved en serie med online webinarer, åpne for alle innen hestesporten med interesse for dette området.

Se mer her

Om The Sporthorse Welfare Foundation

SWF er en ideell medlemsorganisasjon grunnlagt av den britiske professoren Jane Williams (GBR) sammen med Carolien Munsters (NED), David Marlin (GBR) og Michael Weishaupt(SUI). For fullstendig medlemsliste, se her. SWF støttes av EEF, International Dressage Trainers Club og de nasjonale forbundene i Belgia, Tyskland, Frankrike, Storbritannia, Nederland og Sveits, The Sport Horse Research Foundation, World Horse Welfare og Hartpury University.