Forrykende medaljekamp

Søndag ble de individuelle norgesmesterskapene i Mounted Games avsluttet på Biri, og vi kan derfor nå gratulere ikke bare tre, men seks medaljører i henholdsvis Open og U18. Som ventet meldte rutinerte ringrever seg på i medaljekampen, men flere av dem fikk også konkurranse.

En lykkelig senior norgesmester, Lotta Daler, flankert av sølvmedaljør Andreas Berger og bronsemedaljør Zoe Haave. Foto: Line Østheim
av
Sille Kasin

For første gang stod Gjøvik Rideklubb som NM-arrangør av Mounted Games på nye, flotte GRK Arena, og nå i ettertid er årets stevneleder, Mari Næss fra arrangørklubben, helt klar i sin tale. For dette ble vellykket!

Vel verdt det

-Jeg er dødssliten, men det har vært verdt det, stråler hun. - Og hva gjør man vel ikke for dugnadsånden og idretten, legger hun leende til.

Selv sitter den tidligere medaljegrossisten som blant annet kan skilte med egne NM-medaljer både i individuelt, par og lag, nå med kneet høyt hevet på en stol, nyoperert for to dager siden og ellers humpende rundt på krykker. Gjennom hele stevnehelgen.

– Det ble et på alle måter veldig, veldig bra arrangement, og vi har bare fått positive tilbakemeldinger, forteller hun. - Folk sier at alt har vært veldig bra lagt opp, og alt er jo også så tilgjengelig på denne fine, nye arenaen. Hele helgen har virkelig vært tipp-topp, men ja, jeg skulle jo gjerne ha ridd selv, men det får nok bli et annet år, smiler hun.

Suveren seniormester

Etter å ha kjempet seg gjennom tre innledende sesjoner i Open, møttes fjorårets individuelle juniormester Lotta Daler med den evig unge nordlandshesten sin, Sirius, fjorårets sølvmedaljør Andreas Berger med George, fjerdeplasserte i 2021, Zoe Haave med Maddie, samt Linn Prime med Ely og Lise Tofteberg med Elliot til forrykende A-finale.

I denne siste delen av årets medaljekamp blant seniorene skulle Lotta Daler og Sirius fra Jarlsberg og Melsom Rideklubb vise seg som helt suverene.

-Lotta hadde hodet på rett plass hele veien. Hun red veldig jevnt og var egentlig veldig, veldig overlegen i dag, vil jeg nok si, forteller Mari Næss. - Seieren var derfor vel fortjent, og når man er første års senior og tar seniorgull i NM så må det jo være bra, smiler hun. – Og slik følger hun i mine fotspor, legger hun leende til.

Fjorårsmester junior, Lotta Daler, har nå blitt årets seniormester - men stadig er Sirius makker. Her fra NM 2021. Foto: Privat

Vel fortjente medaljører

Og medaljekampen, der sølvet gikk til Andreas Berger fra Jarlsberg og Melsom Rideklubb, og klubbvenninne Zoe Haave vant bronsen, den var egentlig allerede over før årets siste race.

-Det var et godt sprik mellom topp tre og ned til de to andre i A- finalen, bekrefter Mari Næss. - Så ja, det hele var vel egentlig avgjort allerede før siste race.

Til sist tronet årets individuelle NM-mester i Open på toppen av pallen med 44 poeng, mens sølvvinneren fikk 35 poeng og bronsemedaljøren 27.

Linn Prime og Lise Tofterud nådde ikke individuelt opp på pallen i årets NM Open, men gledet seg likevel over å bli nummer fire og fem i årets senior-NM. Foto: Line Østheim

Flinke juniorer

Adskillig mer åpen ble medaljekampen i U18, der hele elleve utøvere deltok. Dette er flere enn det har vært på mange, mange år og lover godt, både for bredde og rekruttering. Og stevneleder Mari Næss kan ikke få fullrost disse unge utøverne nok.

-Blant de yngre utøverne våre har vi mange veldig gode ryttere, sier hun. - Og det har vært så rørende og flott for oss eldre å oppleve hvordan disse unge reiser seg igjen når tingene ikke helt går deres vei som de skal. Man legger jo så mye i å konkurrere under et NM, og det er derfor utrolig godt gjort å takle det mentale og nullstille seg igjen, helt på egenhånd, legger hun imponert til.

I NM for U18 ble spesielt bronsekampen heftig og måtte avgjøres gjennom et ekstra race etter tiebreak. Årets gullvinner Nalinn Strand, flankeres av Céline Wangen Eilertsen, sølv, og Amalie Tellåsen, bronse. Foto: Line Østheim

Spenning til siste slutt

A-finalen for disse yngste skulle vise seg å bli et utrolig spennende oppgjør me. For mens årets gullvinner, Skuterud Rideklubbs Nalinn Strand med Bless, var i en klasse for seg selv gjennom hele mesterskapshelgen og til sist ble stående med 40 poeng i finalen, og sølvmedaljen til Céline Wangen Eilertsen og Zahirah også var ganske klar med 32, ble det forrykende tiebreak om årets U18-bronse.

-Nalinn leverte veldig fin og stabil riding begge dager, og jeg vil nok derfor si at hun vant fortjent, utdyper Mari Næss. - Og første og andre var egentlig satt, mens det altså ble tiebreak om bronsen, og det til og med mellom tre stykker. Derfor måtte vi kjøre et ekstra race for å avgjøre rekkefølgen. Og selv om en slik situasjoner forferdelig for rytterne, egentlig, så er det jo samtidig veldig gøy for publikum og alle oss andre. Det er jo det aller morsomste, legger hun smilende til.

Til sist trakk Amalie Tellåsen med Yaman lengste strået i årets bronsekamp, mens Carmen Sofie Olsen med Flying Quickstep og Elvira Tellåsen med Hafeti ble nummer fire og fem.

Engasjerende sport

-Det var utrolig morsomt å ha besøk av så mange publikummere som ikke driver med MG, og det var flere som syntes det er rart at ikke flere prøver seg i sporten, forteller Mari Næss engasjert.

Selv sitter hun i NRYFs sportsutvalg for Mounted Games og har blant annet ansvaret for reglement, teknisk delegat og den viktige utstyrshengeren, men brenner selvsagt også for rekruttering.

-Det er en kjempefin sport, og det skjer jo noe hele tiden, ivrer hun. - Men vi er avhengig av at alle hjelper, for miljøet vårt er jo ikke så stort. Denne helgen har vi i tillegg til de to NM-klassene også kjørt klasser for de helt ferske, for å vise at inngangsterskelen til sporten vår er ganske lav. Samtidig er det jo gøy for de mindre erfarne å se de som faktisk er veldig gode. I sportskomiteen i forbundet jobber vi nå for å gi flere muligheten til å ri, for det er jo så utrolig mye hestefolk i Norge. Derfor hadde vi en klar tanke om å la GRK Arena på Biri være NM-arena, for slik er vi jo på en måte med på å flytte Games litt lenger nordover. For ønsket vårt er jo helt klart nå å rekruttere folk, også utenfor Oslo-området, avslutter hun.

Og selv om resten av sesongen som aktiv MG-utøver for stevneleder Mari Næss nå ryker, er hun likevel lykkelig over at hun i det minste rakk å kapre en sølvmedalje under Nordisk i april – på lag sammen med årets tre medaljører i NM Open. - Og hva man gjør man ikke for nettopp dugnadsånden og idretten?

En glad vinner av seniorenes B-finale, Jeanette Hyving på Buddy. Foto: Line Østheim

Resultater både fra NM 2022 og øvrige klasser finner du i info.senteret på GamesPro: