For Malene ble det stopp etter tredje etappe

Opptakten til lørdagens 120 kilometer verdensmesterskapet i franske Castelsagrat ble av den heftige sorten – med et forferdelig tordenvær og ditto regn. For Malene Bergersen Bakken med Shanameh ble rittet som fulgte en blanding av en dramatisk start, flere gode etapper – før det ble stopp for videre ritt etter tredje etappe.

Fra helgens VM i distanse for junior og unge ryttere i franske Castelsagrat. (Foto: FEI/Martin Dokoupil)
av
Rebecca Ballestad-Mender

Malene og Shanameh hadde en god oppladning mot lørdagens ritt i Frankrike, men gradestokken krøp oppover og fredagens 32 grader var noe varme for vestlandsbanden fra Indre Haugaland Ryttersportklubb. Sterk varme følges ofte ad av heftig vær, og det slo til natten før rittet – da var det ikke vekkerklokken som vekket folk først, men et forferdelig lyn- og tordenvær og bøttevis med regn.

-Etter lang tørke gjorde det løypene spinnglatte, lyder det fra den norske gjengen.

Malene og Shanameh sammen med hjelper Vidar Ydstebø. (Foto: Privat)

Dramatisk start

Det var 70 ekvipasjer til start, og denne gang ble starten kaotisk for flere. Ivrige hester ville galoppere av sted, og Shanameh ville holde følge. Malene og Shanameh var en av mange uheldige ekvipasjer som falt, hvilket blir ekstra kaotisk når hestene er innstilt på full fart fremover. Malene kom seg i salen igjen, og fikk god assistanse av hjelper Vidar Ydstebø som imponerte alle tilstedeværende med en lynrask og intens joggetur for å møte ekvipasjen – han løp like godt i motbakke med araberhester i fri galopp mot seg. Kaoset som utspant seg rommet både løse hester og noen hjernerystelser, men Malene klarte seg heldigvis fint.

Farten var høy i tet, og det norske teamet ble lettet da Malene og Shanameh ikke var iblant dem til første møteplass der hjelperne møtte ekvipasjene.

Det var mange på plass for å ta imot ekvipasjene på møteplassene. (Foto: Privat)

Stopp etter 90 kilometer

Shanameh fant roen igjen, men var litt stiv i bakparten etter fallet i første etappe. Andre etappe gikk fint, selv om det igjen begynte å bli varmt. Stivheten slapp taket når de fikk trave i oppoverbakkene, og den norske ekvipasjen passerte ekvipasje etter ekvipasje. Ved fullført 60 kilometer var Shanameh raskt nede i puls og formen var fin, selv om matlysten ikke var helt på topp.

Ved neste etappemål etter enda 30 kilometer ble det stopp for videre innsats for Malene og Shanameh. Da ville Shanameh ikke ned i puls, og hun var ikke helt rentgående i trav. Veterinærene hørte heller ikke det helt rette tarmlydene, og dermed bar det videre til nye veterinærer for videre undersøkelser. Med godt stell der fikk hoppen matlysten tilbake til topp igjen og tarmlydene ble som de skulle være. Men resten av rittet måtte Malene og Shanameh overlate til andre konkurrenter – neste reise ble turen hjem til Tysvær igjen.

Hestene sjekkes nøye underveis - etter tredje etappe gikk ikke Shanameh ned i puls og idet veterinæren ikke hørte de rette tarmlydene bar det videre til mer undersøkelser istedet for videre ritt. Hoppen kom seg imidlertid fort igjen. (Foto: Privat)

En opplevelse

-Etter mesterskapet var det gallamiddag på torget, der det var dekket til mange hundre – og det var dans på torgplassen. Det har vært en utrolig opplevelse å få være med på ett VM, og det var rørende å høre all applaus for lille Norge da den eneste ekvipasjen Norge hadde med måtte opp på pallen for å bli presentert i forkant av rittet. Et utrolig flott arrangement som har gitt mange gode minner – takk til alle dere som støtter og heier på oss, forteller Malenes mor Helen Bergersen.

Gullmedaljen gikk til Rashed Ahmad Seghayer Alktebi/Eddy de Montrozier (UAE), med lagkamerat Rashed Mohamed Atiq Khamis Almehairi/Castlebar Cadabra på sølvplass. Bronsen gikk til Isa Hameed Dakheel Al Anezi/Ermine Dartagnan fra Bahrein.

I forkant av rittet ble alle deltagerne presentert - og applausen runget høyt for Norges eneste deltager, Malene Bergersen Bakken. (Foto: Privat)