For en deilig, deilig gullhest han er!

Det var ren magi onsdag kveld på Stutteri Ask Stadium da freestyle-finalistene i VM danset seg mot medaljer. Og magisk i særklasse, det var vinneren Glamourdal med fabelaktige Charlotte Fry i salen.

Ganske enkelt en helt, helt fantastisk hest - VM-gullhesten Glamourdale - med en ditto fantastisk ung, britisk rytter Charlotte Fry. (Foto: FEI/Leanjo de Koster)
av
Rebecca Ballestad-Mender

Igjen ble pallen i Herning fylt opp av unge stjerner på vei opp, som sammen med sine hester lyste enda mer enn både lyskastere og fyrverkeri til sammen. Det er fantastisk å se at toppen i dressuren byr på stadig flere stjerneskudd – og at disse ekvipasjene sammen har en slik kvalitet og viser frem dressursporten på en slik måte at det gir både gåsehud og hjertebank hos alle og enhver.

Dressuren er inne på et helt fantastisk spor - og den helt rette veien. Det gror godt i hovsporene til Charlotte Dujardin som bidro sterkt til å ta dressuren i denne retningen - nå utgjøres verdenstoppen av tre unge, fantastiske ryttere med deres like fantastiske unge hester. (Foto: FEI/Leanjo de Koster)

Nesten 10 000 tilskuere fulgte onsdagens forrykende finale, der 13 av 15 ekvipasjer fikk over 80 %.

Svenske Patrik Kittel og danske Daniel Bachmann Andersen har hver sin 10-åring, som de begge tok til nye høyder, med syvende- og åttendeplass som resultat. Tyske Benjamin Werndl er en rytter som er god for øyet å følge, han har fått mye ros for sin fine, harmoniske ridning – den tok han til den berømte fjerdeplassen onsdag, foran Adrienne Lyle/Salvino og Gareth Hughes/Classic Briolinca.

Gullvinner Charlotte Fry og Glamourdale fra Storbritannia, en 11 årig hingst hun har hatt siden den var syv år gammel – sammen vant de syvårsfinalen i unghest-VM – rørte sitt publikum. I galoppen synes hingsten å være mer i luften enn på bakken, hele tiden i oppoverbakke, han er en show-off i økninger og serier – og piaff, passage – ja, i det meste. Det syntes dommerne også som belønnet ekvipasjen med 90,654 %.

- Han er laget for dette, sier Charlotte Fry om sin gullvinnende hingst Glamourdale. (Foto: FEI/Leanjo de Koster)

Nederlandske Dinja van Liere/Hermés tok atmosfæren i Herning på strak hånd og fremsto som en rutinert ekvipasje, med massevis av kvalitet og talent. Med 86,90 % sikret de seg bronsen i klassen.

Danske Cathrine Laudrup-Dufour og Vamos Amigos var siste ekvipasje ut. Til toner fra Les Misérables danset de rundt, mykt, smidig og med perfekt samling. De siste linjene i programmet ble akkompagnert av publikums taktfaste klapping – det var et tett på perfekt ritt, til 89,411 % og en velfortjent sølvmedalje.

-Helt ærlig, jeg har aldri hatt en sånn følelse før, sånn før jeg gikk inn på arenaen – det at publikum tok helt av. Og Glamourdale, han bare danset, jeg sang med – nøt den økede galoppen – rett og slett storkoste meg! Glamourdale er laget for dette, han bare elsker det, sa Charlotte.

Danske Cathrine satte stor pris på publikummet. – De er de store stjernene her. Vamos Amigos var litt het i dag, men han er bare ti år gammel, så jeg er bare så fornøyd med ham. Jeg liker det faktum at vi tre på pallen gjør vårt for å ta dressuren i en god retning.

-Jeg er utrolig stolt over hesten min, sa nederlandske van Liere. – Jeg tenkte at han ville bli litt spent på grunn av publikum, men han var så fin og han har bare blitt bedre og bedre her – jeg er så stolt over ham. I dag hadde jeg hans fulle fokus, og det var bare herlig å ri.

I likhet med de tre på pallen, er tyske Benjamin en topprytter som samtidig er ung og lovende. – Jeg har ikke ord for dette, hele uken har vært fantastisk. Dette var mitt første store mesterskap som senior, og å være her blant disse rytterne og gjøre personbeste med denne hesten – det er det største jeg har gjort som rytter. Jeg er så glad for Famoso, arenaen var fullsatt med applauderende publikum – og han bare lytter på meg. Jeg elsker å piaffe med ham, spesielt når publikum klapper så engasjert med!

Ren magi og ren rytterglede - det var onsdag kveld på Stutteri Ask Stadium - sølvvinner Cathrine Laudrup-Dufour, gullvinner Charlotte Fry og bronsevinner Dinja van Liere. (Foto: FEI/Leanjo de Koster)