Flyvende hollendere toppet resultatlisten på Gjelsten Arena

Nederland var så definitivt "ready for take off" i omhopping mot Irland og fløy inn seieren, mens maks uflaks for Norge gjorde at lagets imponerende kurs mot god plassering brått tok en uventet vending i fredagens nasjonshopping i Drammen.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Det ble Nederland ved Henk Frederiks/Impian D, Eric Ten Cate/Incredible, Tani Joosten/Galdal me og Mark Martens/Kinmar Quality samt chef d'equipe Liesbeth Jonhers som gikk seirende ut av nasjonshoppingen fredag kveld. (Foto: Helene Gjerde Aamdal)

Banebygger Terje Olsen Nalum hadde bygget en stor og teknisk 1,45 m bane, med lange rideveier. Makstiden viste seg å ikke være en utfordring, og i første runde var det adskillige feilfrie. Etter to runder sto både Nederland og Irland med fire feil hver, og dermed bar det ut i omhopping. Nederlandske Eric Ten Cate og hans Incredible (Clinton/Hearbreaker) var begge to smått utrolige og brøt nesten lydmuren på sin feilfrie flytur, de suste i mål på 36,88 sekunder. Det var Matt Garrigan/Quantum Robin V (Carambole/Stakkato) som hadde fått oppgaven for Irland. Også han holdt nullen, men med tiden 40,14 s måtte han og Irland se seg slått i Drammen denne gang. Det ble Polen som kunne juble over dagens tredjeplass.

-Det var en laginnsats, vi gjorde alle en god jobb – men takk og lov for at vi har Eric, sa Henk Frederiks da vinnerlaget møtte til pressekonferanse. -Vi hadde en trygg følelse da Eric red inn til omhoppingen, vi visste at han kunne klare det – og han gjorde det. Han ga oss alle sammen noen fine klokker – eller min kone fikk en ny klokke, smilte den fornøyde nederlenderen.

Rosen kom fort til stevneplassen og arrangøren. – En så vakker stevnearena, utbrøt Mark Martens. -Jeg har ikke vært her før, men arenaen er fantastisk – begge arenaene! – og alt er så godt organisert, vi er veldig glade for å være her og vil gjerne komme tilbake.

Ankerrytter Eric Ten Cate og hans Incredible var "incredible" hele veien og sikret lagseieren ved en lynrask omhopping. (Foto: Astrid Marie Årdal)

Marie satte standarden

For Norge så det lovende ut fra start. Marie Valdar Longem prestert på topp fra første galoppsteg. Med Echo de Virton (Vagabond de la Pomme/Grignoteur de la Fontaine) var hun første norske rytter ut, og det så bare lekende lett ut. Nullen satt sikkert og med en formsterk selvfølgelighet.

Marie Valdar Longem/Echo de Virton sto for en fantastisk prestasjon - to harmoniske, fine nullrunder som tatt rett ut av boken. (Foto: NRYF)

Johan-Sebastian Gulliksen/Equine America It’s me des Saules (Best of Nec/President) fulgte i hovsporene til lagvenninne Marie som andre rytter ut for Norge. Nullen satt fint og velfortjent – helt til det forræderiske siste hinderet der vallakens bakben kom akkurat litt for tidlig ned og tok med seg bakbommen på oxeren inn mot målgang.

Johan-Sebastian Gulliksen så ut til å sikre Norge nullrunde nummer to, men på siste oxer gikk en bom i bakken. (Foto: NRYF)

Victoria Gulliksen var tredje norske ut. Det fløt fint for henne og hennes Thuur Z (Tyson/Flipper d’Elle), men i trekombinasjonen mistet de et kort sekund rytmen og tok av litt tidlig med et ergerlig riv som resultat. Geir Gulliksen/VDL Groep Quatro (Quaprice Bois Margot/Caletto I) var den rutinerte siste ekvipasjen ut. Med toppede ører smøg Quatro sikkert over hindrene og sikret lagets andre nullrunde. Dermed sto Norge kun med fire feil etter første runde.

Så var det andre runde

Marie og Echo de Virton fortsatte å vise klasse i andre runde. Det så like lekende lett ut, og nullen satt igjen med den største selvfølgelighet for den harmoniske duoen. For Johan-Sebastian ble fasit åtte feilpoeng denne gang. Victoria gikk målbevisst og fokusert i gang med sin oppgave og presterte sterkt sammen med Thuur Z. Et lite riv ble det likevel.

To fine runder ble det på Victoria Gulliksen og hennes lovende ni år gamle Thuur Z. (Foto: NRYF)

Med Geir og hans Quatro som har så stålkontroll på å holde akkurat det som skal til av avstand til bommene som ankerekvipasje, var både en plassering i øverste halvdel og nok poeng til semifinale i sikte for det norske laget.

Det var duket for en god andre runde på ankerrytter Geir Gulliksen/VDL Groep Quatro - men så.... (Foto: NRYF)

Men iblant kan de små marginene, som det er mange av i hestesporten, komme fra uventet hold. Geir var godt i gang da publikum oppdaget at det manglet en bom på et hinder senere i banen. Publikums reaksjon medførte at Geir stoppet opp sitt ritt, hvilket dommertårnet tolket som om han trakk seg. Det ble umiddelbart levert protest på denne avgjørelsen, men den ble ikke tatt til følge. Resultatet av dette ble at Norge ble stående med 12 feilpoeng og en åttendeplass totalt. Poengmessig i region nord ble det ikke nok poeng for semifinale for Norge denne gang.

Resultater