Sprang
Flott punktum for to uker med Drammen Spring Tour
Klassene på Gjelsten Arena 1 denne avslutningssøndagen av Drammen Spring Tour var stort sett viet aldersbestemte Grand Prix-klasser. Slik fikk vi blant annet fem lykkelige vinnere, mens det også gikk slag og slag på Gjelsten Arena 2.


Den nasjonale Grand-Prix-klassen for ponni kategori 2 med hinderhøyde 1.15 m stod først på programmet på hovedarenaen på Gjelsten Park under siste del av Drammen Spring Tour denne søndagen. Tre ekvipasjer gikk videre til omhopping, og arrangørklubbens egen Amalie Rieber-Mohn skulle vise seg å være uslåelig med den 12 år gamle connamaraponnien sin, Mayfield Welfenkrone.
Og på en skala fra null til ti, hvor morsomt var det å avslutte med Grand Prix-seier, og det til overmål som back-to-back winner to helger på rad?
På en skala fra null til ti, var dette en klar 20, ler Amalies trener, Therese Søhol-Henriksen som selv vet mye om hvordan følelsen av å ha lyktes, kjennes ut.


Deretter stod dagens første internasjonale Grand Prix for tur – med 15 ekvipasjer til start i CSIOP med hinderhøyde 1.25 m, de gjestende ponniryttere fra Danmark og Sverige dominerte både start- og resultatlistene. Norske Ronja Øverland Løvaas leverte en finfin firefeilsrunde med Søndervangs Colorado, mens danske Selma Hundborg Dresler tok seg av seieren med Lady Crown.
Startfeltet i childrenrytternes internasjonale Grand Prix, CSIOCh, rommet 18 ekvipasjer, hvorav fire norske. Her inviterte helgens banebygger på ring 1, tyske Peter Schumacher og team igjen til hinderhøyde 1.25 m, og svenske og danske ekvipasjer var på ny i flertall. Åtte ekvipasjer gikk videre til omhopping, og sett med norske øyne var det selvsagt ekstra morsomt at Amalie Reiber-Mohn igjen var blant disse – denne gangen med den syv år gamle Zangersheide-vallaken Magic Mike Z som makker. Etter at bommer i Agria-okseren falt tidlig i banen, holdt duoen videre alle bommer oppe og ble plassert som nummer syv. Seieren tilfalt svenske Jonathan Hansson med Rubio Monocoat Electric, som sammen med sitt stjerneskudd av en storesøster Mathilda Hansson, har vært med på å prege flere klasser under Drammen Spring Tour 2025.
Nest post på dagens Grand Prix-program på hovedarenaen, var juniorenes CSIOJ presentert av Tune Eiendom AS. Startfeltet i denne internasjonale 1.40 m-klassen rommet 17 ekvipasjer, og igjen, DST representerte fire av disse de norske fargene. Svenske Viggo Bergstrand trakk til sist lengste strået avgjort gjennom omhopping med Iwan, mens det ble norsk på både syvende, niende og tiendeplass ved henholdsvis Elsa Sandven på Pandora van de Leeuwerk, Amalie Litland på du Beau Z og Sebastian Oddsen på Gambia-S.
14 unge ryttere stod for den aller siste Grand Prix-klassen, både for dagen, helgens stevne og Drammen Spring Tour 2025. Hinderhøyden i CSIYO var 1.45 m, og Norge var godt representert ved i alt fem ekvipasjer. – Og forventningene, de var med rette høye – med tanke på den norske lagseieren Young Riders Nations Cup tidligere i uken. Første null i grunnomgangen ble satt fra start nummer ti ved svenske Tilda Sandstedt og Java, og deretter måtte vi helt til klassens siste ekvipasje - vår egen Siri Endresen og Stenhaga Tulip Tattoo - før vi fikk andre og siste null, og dermed ble sikret omhopping. - Og for en omhopping det ble! Til sist skulle det nemlig vise seg å gå Siris vei – etter at hun ble klokket inn med null feil og tiden 39.65, et drøyt sekund ned til andreplassen. Mathea Omberg Christiansen og Cornetti fikk et riv og to tidsfeil og ble nummer fem, mens Rasmus Aasland og Cardigan ble nummer seks på åtte. Mikkel Fredin Nilsen og Onaa Van d’Heerlijkheid endte på tolv hinderfeil og åttendeplass, mens Ingrid Sandhei Bjørklund og Palousy van het Exelhof fulgte hakk i hæl som nummer ni.

- Jeg er veldig fornøyd med hesten og glad over dagens resultat, forteller Siri Endresen. - Og det er selvsagt ekstra gøy når det plasser på hjemmebane, legger hun til. - Vi har virkelig hatt to flotte uker her i Drammen, og i med at jeg er første års Young Rider, er dette klassenivået nytt for meg. Men selv om mye fortsatt er nytt og stort, og det ennå er tidlig på sesongen, så har jeg nå allerede to gode Grand Prix-runder å se tilbake på – først en bronseplass i Grand Prix Prijs Horse Auction 1.45 m på Zentower Park i Belgia i begynnelsen av april, og nå seieren på hjemmebane her i dag. For dette lover jo godt for sesongen videre, smiler hun.
På Gjelsten Arena 2 var det også mye rytterglede å spore denne avslutningssøndagen, og én av dem som virkelig kjente på gleden, var årets vinner av finalen i CSI2* Silver Small Tour, Helena Holmen Brosveet. Med sine 48 ekvipasjer til start rommet denne klassen dagens største startfelt, og til sist skulle det altsåvise seg at ingen kunne tukte andrefasetiden til 19-åringen og Kan DO.

- Dette var helt topp, og hesten min var både så trygg og fin og jevn, smiler en glad og takknemlig Helena Holmen Brosveet etter at finaleseieren over to faser i 1,20 m var i boks. - Han er veldig snill og kosete, forteller hun om vinnerhesten sin. - Vi kjøpte Kan DO etter Agria Oslo Horse Show i november, og første gang jeg startet ham, var i Oliva Nova i Spania under MET i mars. Gjennom disse månedene har vi opparbeidet oss en god relasjon, ikke minst fordi jeg har brukt så mye tid på ham, forklarer hun. - Underveis får jeg god hjelp av treneren min, Morten Aasen, og som del av Team Animo de fem seneste årene. I tillegg får jeg jevnlig god hjelp av Martine Dyngeland, og er også veldig takknemlig for det. Hun kjenner nemlig hesten min ut og inn som rytter selv, og dette ser jeg selvsagt som en stor fordel.
Men nå venter slutteksamen på videregående for 19-åringen, før nye oppgaver og mye tid til kos venter i selskap med fine Kan DO.
Etter eksamen skal jeg unne meg et friår der jeg dedikerer mye av tiden min på hest, smiler hun. – Og det blir helt herlig å bare være i stallen.
De 22 utøverne i finalen i CSI2* Bronze Tour 1.10 m fikk til sist æren av å sette sluttstrek for Drammen Spring Tour 2025 på Gjelsten Arena 2, og Siri Hjorth Pettersen ble dermed årets siste vinner med Elton Jp Z.
