Dressur

Flott levert på Christmas Arena

Mens vi med spenning spesielt ser frem til morgendagens verdenscup i sprang under Jumping Mechelen med Victoria Gulliksen som norsk deltaker, har arrangøren bydd på flere store høydepunkter under Jumping Mechelen også denne fredagen. - Og Victoria, hun red godt allerede i dag.

Med to strake seire i verdenscupen kan britiske Charlotte Fry med rette kalles dressurdronningen av Jumping Mechelen. Foto: FEI/Dirk Caremans
av
Sille Kasin

Flott levert på Christmas Arena

Jumping Mechelen er uten tvil ett av kalenderens mest populære internasjonale innendørsarrangementer. Og gjennom flere år rommer dette storstevnet langt mer enn hva navnet skulle tilsi, for her inviteres det blant annet også til verdenscuper i to øvrige grener i tillegg til sprang. Denne fredagen har en fullsatt Christmas Arena i Nekkerhal kunnet glede seg både over dressur, kjøring firspann og sprang i verdensklasse.

Britisk dressurdronning

I et sterkt internasjonalt startfelt på 15 i dagens verdenscup i kür – FEI World Cup Dressage Grand Prix Freestyle – viste britiske Charlotte Fry seg nok en gang frem som årets dronning av Jumping Mechelen. Etter gårsdagens rykende ferske standard Grand Prix til 76.152 % med Everdale (Lord Leatherdale x Negro), trakk nemlig igjen den 27 år gamle grossisten av internasjonale mesterskapsmedaljer ikke uventet lengste strå etter en herlig kür. Gjennom programmet som hadde høy vanskelighetsgrad, fikk ekvipasjen særlig berøm for blant annet flotte traverser, gode piruetter på begge hender og imponerende kombinasjoner med overganger og vant klassen med 84.980 %. Dette er personlig beste for den dobbelte verdensmesteren med denne hesten, og hun ligger nå som delt nummer seks i sammendraget mot finalebillett til Saudi Arabia i april når fem kvalifiseringer i den vesteuropeiske ligaen gjenstår.

Nummer to ble nederlandske Marlies van Baalen på den 14 år gamle KWPN-hingsten Habibi DVB (Blue Hors Don Schufro x Johnson TN) med 81.160 %. Gårsdagens nummer tre kunne dermed også innkassere gode verdenscuppoeng i helgens kvalifisering i den vesteuropeiske ligaen, mens Flore de Winnie og den kun ni år gamle hannoveranerhingsten Flynn FRH (Tannenhof’s Fahrenheit x Sir Oldenburg) sikret en populær tredjeplass på hjemmebane med 80.330 %.

En gyllen mulighet

Et kyndig og entusiastisk publikum kunne også glede seg over et annet høydepunkt denne fredagen, nemlig Gold Cup Clinic med det finske dressurikonet Kyra Kyrklund. Med formål om å fremme dressursporten i Belgia som fortsatt er forholdsvis liten, men så absolutt up-and-coming, kunne både de unge demonstrasjonsrytterne og de mange benkeryttere i Nekkerhal suge til seg verdifull lærdom.

- For meg er en clinic vellykket når ikke bare rytterne som rir, men også publikum reiser hjem med inspirasjon og praktiske tips som de kan dra nytte av i eget arbeid, forteller Kyra Kyrklund. - Jeg fokuserer på the basics som er nødvendig for å kunne ri på Grand Prix-nivå. Dette er nøkkelen til alt, selv om du selv ikke rir aktivt på et slikt nivå. Jeg møter rytterne som rir clinics for meg med et åpent sinn, for jeg kjenner jo verken hestene eller rytterne. Alt jeg vet, er at det her under Jumping Mechelen skulle handle om unge talenter på ulike nivåer. For meg gjaldt det derfor å raskt kunne fange opp og kommunisere de viktigste fokuspunktene, slår hun fast.

Kyra Kyrklund / hest / dressur / Norges Rytterforbund
Det finske dressurikonet Kyra Kyrklund trollbandt både publikum og demonstrasjonsrytterne under fredagens Golden Cup Clinic. Arkivfoto: Helene Gjerde Aamdal/ Norwegian Horse Festival

Ett av talentene i Gold Cup-satsningen som fikk sjanse til å ri for Kyra Kyrklund, var 20 år gamle Louise Brauwers. Den unge talentfulle belgiske rytteren har allerede oppnådd imponerende resultater og drømmer nå om også å kunne markere seg i U25-klasser.

- Det har vært fantastisk å kunne ta med seg noen tips fra Kyra Kyrklund videre for å kunne prestere bedre. Jeg må særlig jobbe videre med byttene for å oppnå en bedre score, forteller hun entusiastisk.

I gang med kjøring

For kjørefolket har denne fredagen tjent som oppvarmingsrunde til morgendagens verdenscupkvalifisering. Syv formsterke ekvipasjer stilte til start, og best av dem alle – som så ofte før, var australske Boyd Exell med teamet sitt, Emma Olsson og Luc Astigano. Etter omkjøring mot tyske Michael Brauchle og sveitsiske Jérôme Voutaz ble vinnerekvipasjen klokket inn med 114.30.

I morgen formiddag venter den syvende verdenscupkvalifiseringen ved Jumping Mechelen når nå én runde gjenstår før finalen går av stabelen i Bordeaux, Frankrike i april. Ikoniske Exell som kan skilte med ikke mindre enn seks VM-gull og ti tidligere triumfer under finaler i verdenscupen i kjøring, topper så langt listene etter blant annet topplasseringen i London like før jul. Han er også tittelforsvarer.

Boyd Exell /  Jumping Mechelen 2023
En storfornøyd Boyd Exell hilser dommer og publikum etter seier i fredagens oppvarmingsklasse. Foto: FEI/Jon Stroud

God Victoria

Som avslutning denne fredagen bød arrangøren også på ett av stevnets høydepunkter i CSI5*-W, nemlig Sport Vlaanderen Grand Prix. Her entret 43 ekvipasjer Christmas Arena for å gi seg i kast med 1.55 m-banen til Bart Vonck og team som bestod av 13 hindre og 16 sprang. Etter hvert skulle det vise seg at feilene kom spredt, og selv om det var nok å bite i underveis, gikk også en hel del i det stjernespekkete feltet null. Maksimaltiden var forholdsvis romslig og lot derfor ikke til å representere en utfordring i seg selv.

Victoria Gulliksen og hennes mangeårige førstehest, den 14 år gamle hannoveranervallaken Equine America Papa Roach (Perigueux x Zeus) er alene om å representere Norge ved femstjernersdelen av stevnet og startet som nummer ni i det sterke feltet. 31-åringen red godt, og hennes firbente makker viste seg også positivt frem, men likevel måtte duoen se åtte feilpoeng komme opp på tavlen – først gjennom et bakbensriv på hinder nummer to, en rekk, og deretter i møte med plankehinderet lenger ut i banen.

Hele 19 ekvipasjer gikk videre til omhopping og bød den fullsatte salen på et virkelig fartsfylt oppgjør mot klokken. Til sist ble det den svenske Stephex-rytteren Petronella Andersson som trakk det lengste strået i den prestisjetunge klassen med Cassina Z (Casado v'T Gelutt Z x Lux), foran én av hjemmefavorittene - Thibeau Spits med Foncetti v. Heffinck (For Pleasure x Concetto), og britiske Matthew Sampson med Daniel (Heartbreaker x San Patrignano Mister).

Victoria Gulliksen / Equine America Papa Roach / Norges Rytterforbund
Victoria Gulliksen og Equine America Papa Roach presterte godt i årets Sport Vlaanderen Grand Prix. Arkivfoto: Helene Gjerde Aamdal


Rørende avskjed

I forbindelse med Grand Prix-klassen bød arrangøren også publikum og øvrige fremmøtte på et rørende innslag. Denne fredagskvelden var det nemlig den firbente stjernen Claire Z (Clearway x Coronado) som så ofte har gledet sitt belgiske publikum og oss andre i ringen under Pieter Devos ,som behørig ble takket av på hjemmebane og nå skal nyte livet videre som pensjonist.

Om topphesten og hjertevennen sin gjennom mer enn et tiår hadde en rørt Devos følgende å si:

- Denne hesten betyr alt for meg. Hun har lært meg så uendelig mye, både om livet selv og om hestekunnskap, og takket være henne har til og med barndomsdrømmen min om OL-medalje gått i oppfyllelse. Jeg har så utrolig mye å takke henne for - ved siden av sportslige triumfer. Fra jeg første gang så henne da hun var to, visste jeg at hun ville bli helt spesiell.

Men suksessen med Claire Z kom så visst ikke bare av seg selv, for det tok lang tid og hardt, tålmodig arbeid før Devos vant tilliten hennes, kunne han fortelle.

- Jeg har aldri hatt en hest som har vært så utprøvende som henne, og jeg måtte virkelig lære meg å tenke utenfor boksen. Men fra jeg vant tilliten hennes, stemte liksom alt, og fra da av satt jeg alltid med en følelse av at alt var mulig.

Pieter Devos og Claire Z
Med tallrike CSI5*-seire og pallplasser, Nations Cup-triumfer, EM-gull og OL-medalje i Tokyo 2020 - Claire Z har utvilsomt vært en av Belgias beste spranghester gjennom tidene. Arkivfoto: FEI

Stødig norsk firefeilsrunde

Norges andre norske ekvipasje til start under Jumping Mechelen, Carmen Viskjer-Røed med Quandi M (Karmel an de Watering x Bon Ami B) deltar ved tostjernersdelen av stevnet. Denne fredagskvelden ble stevnedagen avsluttet på New Year Arena gjennom en god firefeilsrunde over hinderhøyde 1.35 m presentert av Ifor Williams.

Mer å glede seg til

Lørdag settes sluttstrek for årets utgave av Jumping Mechelen med blant annet verdenscuprunder både i sprang og kjøring. I tillegg står blant annet også Grand Prix-finalen i FEI Jumping Ponies’ Trophy 1.35 m på agendaen. Victoria Gulliksen rir Equine America Papa Roach fra start nummer 32 i verdenscupkvalifiseringen i sprang som starter kl. 15:00. ClipMyHorse streamer som tidligere live fra .Jumping Mechelen.

Resultater:

Relaterte artikler