Flere norske sprangpremier utenlands

Tre norske sprangryttere har deltatt i premiehøsten i hver sin verdensdel denne helgen, for endelig er stevnesesongen i full gang både her i Europa, i USA og i Midtøsten.

av
Sille Kasin
Sprangsesongen 2023 er i gang, og denne helgen har norske ryttere plukket premier i tre ulike verdensdeler. Illustrasjonsfoto: NRYF

Første del av populære Mediterranean Equestrian Tour – Spring MET 1 er vel gjennomført i spanske Oliva Nova denne langhelgen, og Marit Harr Skollerud Cox har vært med og forsynt seg av premiefatene.

Lørdag stilte hun til start med fem hester i sølv- og gullturer og var plassert med hele fire av disse. I Silver 1 1,30 m ble den åtte år gamle Comme Il Faut-datteren Lotta Van’t Roosakker plassert som nummer ti blant i alt 69 ekvipasjer, og en annen av åtteåringene som er med på spaniatur, Zepter Pp Z, hoppet også feilfritt. I Gold 1 1,30 m sikret Marit seg deretter en fin femteplass med jevngamle Pegasus Blue van het Grenske, og denne Zirocco Blue VDL-sønnen var også plassert i tilsvarende klasse på søndag. Den vellykte lørdagen ble avsluttet med to fine plasseringer til i Gold 2 1,35 m. Chaman-sønnen Papper van het Buxtale ble nummer 14, mens ni år gamle Ovito van de Looise Heide, en vallak etter Hunters Scendro, var hakket raskere, og ble dermed plassert som nummer syv.

Resultater:

Marie Valdar Longem har på sin side lagt veien over dammen til California, USA, og har vært til start med både evig unge Algorhytem og Echo de Virton ved det internasjonale CSI3*-stevnet ved Desert International Horse Park . Fredag ble hun plassert som nummer seks i en tidshopping 1,50 m med førstnevnte. Denne tidshoppingen ble for øvrig vunnet av Maries trener, den belgiske topprytteren Gregory Wathelet med hjemmeavlete Argentina de la Marchete . Han har så langt hatt et fantastisk stevne og innkasserer seier etter seier i de internasjonale FEI-klassene.

Søndag var Marie til start med både Algorhythem og Eco de Virton i CSI3* Grand Prix 1,50 m, som var helgens hovedklasse. I grunnomgangen ble det tre tidsfeil med førstnevnte og et riv og fire feil i en ellers rask runde med sistnevnte, og den velridende 30-åringen måtte derfor se omhoppingen fra sidelinjen. Gregory Wathelet gikk derimot videre med Clarity som vi også kjenner godt fra runder med Marie på ryggen, men rev siste og ble derfor nummer tre av de fem som gikk videre til omhopping.

Resultater:

Al Shira’aa International Horse Show i Abu Dhabi, De forente arabiske emirater, har også hatt norske sprangryttere til start denne helgen. Lørdag ble Karina Hovland plassert med syvåringen Hidalgo VH Neerhof Z i sølvtur 1,25 m, mens duoen sikret sjetteplass i søndagens finale etter å ha vært ute i omhopping. Karina hentet også ut den trofaste makkeren sin, den 14 år gamle KWPN-vallaken Everet D i en av stevnets to hovedklasser på søndag, nemlig CSI4*-W – Sheikh Zayed Al Nahyan Gold Tour 1,50 m, men endte uplassert etter å ha pådratt seg 12 feil i grunnomgangen. Abdel Saïd vant klassen med Arpege du Ru, mens CSI4*-W - Al Shira’aa Longines Diamond Tour Jumping World Cup™ Grans Prix 1,55 m ble vunnet av britiske Joe Whitaker med Hulahupe JR. Tolv av i alt 39 ekvipasjer gikk videre til omhopping, og blant disse var fem feilfrie.

Resultater: