Fjerdeplass til Heidi Bratlie Larsen og Sc Mr. Crichton i Sverige

Norskavlede Sc Mr. Crichton begynte sin offisielle karriere her i verden med å ta tittelen «Årets sprangføll» i 2014. Siden den gang har vallaken penset inn på feltrittbanen, og i helgen understreket han sin følltittel ved å være eneste feilfrie både i terrenget og på sprangbanen i CCI3*-S klassen i svenske Segersjö med Heidi Bratlie Larsen som rytter.

I 2014 ble Sc Mr. Crichton "Årets sprangføll" under Norsk Varmblods eliteskue - nå går den nå 8 år gamle norskavlede vallaken 3-stjerners internasjonal feltritt. (Foto: NRYF)
av
Rebecca Ballestad-Mender

Tilbake i 2014 var Sc Mr. Crichton var en av deltagerne ved Norsk Varmblods eliteskue på Drøbak Ridesenter. Oppdretter Stacey Marie Crichton fra Andebu hadde tatt turen dit med sin hoppe Galaktic Spy som hadde lille Sc Mr. Crichton (Corino VDL/Gloriosus 1) ved foten. Dit hadde føllet kvalifisert seg via regionskuet der han blant annet hadde fått 9 på type og 8 i helhetsinntrykk, med gode ord som blant annet «velbalansert veivinnende galopp» i dommerbeskrivelsen.

2014-føllene var hingsten Corino VDLs første føllårgang i Norge, og den da 5 år gamle hingsten var far til hele tre av syv finaleføll under dette eliteskuet. Corino VDL (Corrado I/Quinar) var da kåret i fire avlsforbund, og var i eie av VDL Stud stasjonshingst ved Bråten Gård i Rakkestad. I 2013 og 2014 ble Corino VDL konkurrert i Norge med henholdsvis Merethe Buer og Tormod Bakke Johnsen. Hingsten ble deretter solgt til Canada.

Siden seieren på Eliteskuet i 2014 gikk Sc Mr. Crichton både sprang, dressur og feltritt som 4-åring, med Martine Topstad som både eier og rytter. I 2021 debuterte vallaken i internasjonalt feltritt, da med Heidi Bratlie Larsen i salen. I 2022 har vallaken blant annet gått feilfritt i terrenget i CCI3*S i tyske Westerstede.

I 2014 kunne oppdretter Stacey Marie Crichton (til høyre) glede seg over at hennes føll ble eliteskuevinner - nå ser hun resultatene av avlsarbeidet i internasjonal sport. Mønstrer av hoppen Galaktic Spy er Silje Kristin Krogstad. (Foto: NRYF)

Hans Bauer innledet sterkt

Heidi Bratlie Larsen var ikke den eneste norske rytteren som i helgen hadde funnet veien til den svenske herregården Sjegersjö utenfor Örebro. Caroline Olsen/Gredstedsgaards Candi (Cavall Ask/Quintero) representerte de norske fargene i CCI2*-S, der en god nullrunde på sprangbanen bidro til en fin 14. plass av totalt 22, med 112,8 i straff.

I CCI3*-S var det tre norske navn på startlisten, deriblant én ekvipasje som før har gått til topps på denne fantastiske stevneplassen – Hans Bauer med Præstegårdens Leopold (Londonderry/Temple Wind). I 2016 gikk finalen i Swedish Eventing Trophy der, og da vant like godt Hans og Leopold denne CCI2*-klassen.

Nå som den gang i 2016 innledet Hans og Leopold med en riktig god dressur. Med 29,2 i straff (70,834 %) tok de ledelsen i klassen. Ekvipasjen var helt oppe på et 9-tall fra den ene dommeren for sitt avsluttende holdt. På sprangbanen ble det 10,8 feilpoeng, men i terrenget ble det dessverre stopp for denne ekvipasjen.

Marthe Hagen Haugen hadde med seg den 12 år gamle hoppen Ballymurphy Jill (Nigrasine/Market Square til start i denne klassen. De innledet med 43,2 i straff etter dressuren (56,786 %), og gjorde så en god innsats på sprangbanen med kun fire feilpoeng. I terrenget ble fasit 40 i straff, og med 87,2 totalt endte ekvipasjen på en åttendeplass.

Eneste helt feilfrie i sprang og terreng

Sc Mr. Crichton innledet med et dressurprogram som var preget av en god del spenninger som dro karakterene ned. Med 48,3 i straff (51,667 %) lå de helt i bunnen av resultatlisten etter dressuren, men så gjorde de tidenes opphenting sammen. Vallaken viste at han så absolutt fremdeles har velbalansert og veivinnende galopp, og brukte denne som et godt grunnlag for feilfri runde på sprangbanen og like feilfritt i terrenget. Ekvipasjen var helt alene om å gå null i begge disse delprøvene i denne klassen. På den måten galopperte de også oppover på resultatlisten og ble nummer fire sammenlagt.

-Vi hadde en fin helg i Segersjö! Crichton visste godt hva som ventet og hadde dessverre overtenning på dressuren som ødela for de helt øverste plasseringene dessverre. Men i sprang og terreng var han rå, forteller Heidi.

Heidi har stor tro på vallaken– og forventninger til ham: – Han er så naturlig atletisk og har så lett for det. I tillegg er han en smart og fornuftig hest, og han elsker å være på jobb.

Neste oppgave blir på hjemmebane i Norge, når Nordisk Baltisk mesterskap arrangeres på Starum.

-Crichton skal gå på Starum, og trolig tar jeg med Hunter også, forteller Heidi.

Resultater

-Vi hadde en fin helg i Segersjö, fastslår Heidi Bratlie Larsen etter fjerdeplassen i CCI3*-S med Sc Mr. Crichton, her sammen med samboer Jean André Håpnes. (Foto: Privat)

Plasseringer til Yasmin Olsson Sanderson i England

Forrige helg kom det flere norske plasseringer ved internasjonale feltrittbaner. England-baserte Yasmin Olsson Sanderson hadde med seg tre hester til stevnet i Wellington International Horse Trials & Country Fair i Heckfield utenfor London der hun deltok i CCI2*-S. Med CSF Bruce (Future Trend/Darco) ble det niendeplass i klassen med 31,8 i straff totalt, og med Fabris (Emmerton/Dreamstreet) gikk det hele veien til en sterk andreplass. Duoen ble stående med de 26,6 i straff de fikk i dressuren etter å ha vært helt feilfrie både på sprangbanen og i terrenget.

Resultater