- Fikk skape minner med min beste venn

Mesterskapet hadde i år funnet tilbake til hvor det hele begynte, nemlig hos Norsk Hestesenter på Starum. 8. - 11. juni 2023 var det klart for årets høydepunkt for den vakre, norske hesterasen.

Det gjøres stas på hester og deltakere under Dølahestmesterskapet. Her fra lagparaden under åpningsseremonien på Starum (foto: Mosling fotograf).
av
Åse-Berit Jamne

Starum Hestesportsklubb samarbeidet med Vestoppland Dølahestlag og Norsk Hestesenter (Nasjonalt Senter for Dølahest) om arrangementet. Med Starum som arena mangler det ikke fasiliteter for de firbeinte. Arrangørene får også de beste skussmålene fra styremedlem i Landslaget for Dølahest og leder av aktivitetsutvalget, Linn Wåler Rønning. På mange måter er mesterskapet nå kommet tilbake dit det startet. NM døl - som det het da - var nemlig fast på Lena fra det aller første ble arrangert i 2003 og til 2013. - Nå ser vi allerede frem til et nytt DHM på Starum i 2024, sier Linn.

Et tospann med dølahester kjørte inn rektor og direktør ved Norsk Hestesenter, Cecilie Gaarder Skaug, leder for Landslaget for Dølahest, Johan Brandstad og ordfører i Østre Toten kommune, Bror Helgestad som alle holdt sine taler til de fremmøtte (foto: Mosling fotografi).

Årets mesterskap bar preg av flere sterke prestasjoner av de på fire og to bein. Blant annet ga alle dressurklassene prosenter over eller tett opptil 70 %! Likevel, at nivået på de sportslige prestasjonene er høyt, er ikke nødvendigvis det som betyr mest. Det som er enda viktigere er nemlig at deltakerne hjelper og heier på hverandre. - Noe av det som virkelig kjennetegner dølahestmesterskapet er det solide samholdet på campen og rundt konkurransebanen, forteller Linn.

Kvadrilje med tre av de norske hesterasene - nordlandshest/lyngshest, fjordhest og dølahest. Rytterne er ansatte ved Norsk Hestesenter (foto: Mosling fotografi).

Deltakere i alle grenmesterskap og alle alderskategorier

Området på Starum er såpass stort at det blir avstander for publikum, og det fremstod kanskje som at det var færre deltakere i mesterskapet. Men sannheten er at antallet i år var på nivå med fjoråret, og det var mange lyspunkter som er verdt å fremheve med årets arrangement. - Vi hadde påmeldt hele ti debutanter som deltok i mesterskapet for første gang, og det er vi svært glade for, sier Linn og legger til at de også hadde deltakere i alle grenmesterskap i alle tre alderskategorier for første gang på flere år.

- Det er viktig for oss.

GROOMPRISENE: «Elisabeth Nøkleby, Frank Bjørkehaug og Hedda Borgvin fikk groomprisene. Elisabeth for sin innsats som groom for sønnen Andreas, og «lånegroom» for Ingvild. Frank Bjørkhaug som groom og støttespiller for en debutant. Han har forberedt og og støttet gjennom opp- og nedturer, og vært rolig som skjæra på tunet hele veien. Hedda Borgvin Christiansen som groom for to hester gjennom hele helgen. Hun har jobbet seint og tidlig for at hestene skal ha det bra, og vært blid og alltid på tilbudssiden. Andreas Gjetanger (ikke på bildet) mottok en utmerkelse for å ha vært særdeles positiv og hjelpsom under hele arrangementet. Randi Bjørkhaug mottok en utmerkelse som debutant med respektabel gjennomføring i sammenlagt mesterskap senior - i svært tøft selskap. Hun viser gode verdier og er alltid rettferdig overfor hesten sin.» (Foto: Norsk Hestesenter)

I år var fokuset lagt på juniorer, ungdom og debutanter, noe Landslaget for Dølahest skal fortsette med.

Juniorer, ungdom og seniorer konkurrerer om å bli årets Dølahestmester i dressurridning, kjøring og brukshest, og i tillegg kan man også starte i åpne klasser utenfor mesterskapet - også uten kvalifisering - i alle grener, så her er det muligheter for alle dølahestekvipasjer.

- Vi opplever som flere andre at det er mange som har utfordringer med færre påmeldte, så vi er glade for å kunne gjennomføre. Vi skal gjennom høsten og vinteren markedsføre mesterskapet bedre, spesielt muligheten til å starte i enkeltklasser, forteller den engasjerte entuasisten.

Lene Aasbø, som representerer Norsk Hestesenter, retter en stor takk til arrangørene, de mange sponsorene, speaker, teknisk personell og ikke minst deltakerne som har vært tålmodige, vist god hestevelferd og frontet dølahesten på en flott måte underveis.

Det er ingenting å si på innsatsen! Linn Wåler Rønning fra Landslaget for Dølahest lager innhold til sosiale medier. Mesterskapet dekkes fyldig i alle kanaler (foto: Norsk Hestesenter/Lene Aasbø).

Seier for debutanten i sin andre konkurranse

En av de ti debutantene i årets mesterskap var 19 år gamle Hedda Nikoline Rødsjø Beckstrøm fra Eidsvoll som deltok med fôrhesten sin, den tretten år gamle Myklarson. Hun har tidligere holdt på med sprang, men er nå helfrelst på dressur. - Jeg har holdt på med hest litt her og der fra jeg var liten og til 2020. Da var jeg så heldig at jeg fikk Mulle - som Myklarson kalles - på fôr. Han er en utrolig kul og snill hest som er så arbeidsvillig, og har så stor personlighet. Tidligere har jeg ridd på varmblodshester på ridetimer og rideskole da jeg var yngre. Etter jeg fikk Mulle på fôr, har jeg falt helt for dølahesten, sier Hedda og forteller at hesterasen er allsidig og snill. - Og så er de utrolig vakre, legger hun til.

- Mulle er en hest med stort hjerte og en enorm arbeidsvilje. En fantastisk læremester, og jeg er så heldig som fikk lov til å dele helgen og skape minner sammen med min beste venn og hans eier.

Hedda Nikoline Rødsjø Beckstrøm
Hedda Beckstrøm og Mulles andre start i dressur, og det første stevnet for sesongen (foto: Mosling fotografi).

- Jeg kom opp fredag og vi brukte dagen på å rigge oss til før vi skulle starte LB:3 i åpen klasse på lørdag. Vi hadde kun startet en LD for to år siden, så dette var vår andre dressurkonkurranse, forteller Hedda.

Kort fartstid på dressurbanen til tross - det gikk over alle forventninger med et resultat på 64,546% og seieren var et faktum for Hedda og Mulle, som han populært kalles. - Så utrolig gøy! Det gikk supert. Jeg hadde en skikkelig god ridefølelse, og det var så fint publikum. Selv om det var utrolig varmt, taklet vi det begge fint. Dette var altså vår andre dressurstart sammen, og det første stevnet i år.

Søndag deltok Hedda i brukshestridning for ungdom, noe hun aldri hadde gjort før. Mulle hadde litt erfaring fra før, og det ga mersmak. - Kjempegøy! Skikkelig hjernetrim, konkluderer rytteren fornøyd (foto: Mosling fotografi).

Samhold på og av banen

Som tidligere nevnt, er Dølahestmesterskapet mye, mye mer enn bare konkurranser og sportslige prestasjoner. Det er en god mulighet for å bli bedre kjent med mennesker som er like glad i å holde på med det samme som en selv. Derfor er måltidene sammen med andre også kvalitetstid, og rytter- og kuskemiddagen lørdag kveld var et høydepunkt for Hedda. - Vi fikk servert bakt potet med deilig tilbehør, og jeg satt på et langbord sammen med andre som jeg ble kjent med. Det var en veldig hyggelig kveld hvor vi kunne skravle etter middagen.

Søndag deltok Hedda i brukshestridning for ungdom, noe hun aldri hadde gjort før. Mulle, derimot, han hadde litt erfaring fra før. - Han deltok i dette for første gang i fjor under DHM, sammen med eieren sin, Tone Aalborg. Og det var kjempegøy! Skikkelig hjernetrim for både hest og rytter, og så stas med mange kule «hinder», sier Hedda som endte opp med 322 straffepoeng. Litt senere på dagen stilte hun og Mulle til start i LB:5.

Å få en protokoll og dermed vite hva man skal jobbe med videre, er det som Hedda liker spesielt godt med å konkurrere og være med på stevner (foto: Mosling fotografi).

- Jeg kviet meg litt mer for å ri denne klassen ettersom jeg aldri hadde ridd gjennom programmet før og øvde på det sent kvelden før. Men også denne debuten gikk bra for ekvipasjen. - Det var litt varmt, og rytteren var litt ukonsentrert, men det var så gøy å komme seg gjennom! Fasit ble hederlige 62,917 %, som hun er veldig godt fornøyd med. - Men det er selvsagt mye å jobbe med, og det er det som er så gøy med stevner. Da får man en protokoll og vet nøyaktig hva man bør øve på senere, sier den reflekterte rytteren.

Gleden var stor da hun fikk 2. plass i grenmesterskapet i dressur for ungdom. - Det var utrolig stas! Og jeg fikk så pen rosett, smiler en glad debutant.

GLEDESTÅRER: Hedda har Myklarson på fôr. Han eies av Tone Aalborg. - Mulle er en hest med stort hjerte og en enorm arbeidsvilje. En fantastisk læremester, og jeg er så heldig som fikk lov til å dele helgen og skape minner sammen med min beste venn og hans eier.

Viktigheten av de rundt deg

Og bak de fleste prestasjoner står det som oftest et viktig team. Hedda ønsker å sende en stor takk til eier Tone Aalborg og tanten sin, Lill-Hege, som stilte opp for dem hele helgen. - De reiste opp og ned både lørdag og søndag for å være der for oss. De er to fantastiske støttespillere som hjalp til med alt fra pussing og påsaling til alle mulige tips og triks. Dette gjorde helgen så mye lettere, og jeg kunne dele tanker og følelser med dem. Slike mennesker trenger man rundt seg, og jeg er så glad for at de var der for meg under en helg med mye gledestårer og stress. Dette var en minnerik helg jeg aldri kommer til å glemme.

Og den viktigste av dem alle? - Mulle er en hest med stort hjerte og en enorm arbeidsvilje. En fantastisk læremester, og jeg er så heldig som fikk lov til å dele helgen og skape minner sammen med min beste venn og hans eier.

Fortsatt økende interesse for dølahester

Interessen for den norske hesterasen har skutt i været de siste årene. Prisnivået for utdannede dølahester er betydelig høyere enn for bare 5-10 år siden på grunn av svært stor etterspørsel, og det er stor rift om disse hestene som ofte selges utenfor det åpne markedet, forteller Linn Wåler Rønning.

Ble du interessert å vite mer om DHM og dølahesten? Følg med på Facebook-siden til arrangementet eller ta kontakt med Landslaget for Dølahest. Neste store arrangement for dølahestene er «Høstfest med Dølahest» som foregår 30. september til 1. oktober.

Resultater

I tillegg til klassevinnere ble det kåret nye grenmestere i dressurridning, kjøring og brukshest, samt den gjeve sammenlagttittelen Dølahestmester. Alle mesterskapene er inndelt i junior, ungdom og senior. Det ble også konkurrert i lagkonkurranse og det ble kåret Beste Unge Dølahest (BUD) for 5-åringer.

- Equipe: Resultatlister

Dølahestmestere 2023

DØLAHESTMESTER SENIOR 2023: Jeanett Skophamar på Vår Mynt, som beholder vandrepokalen til odel og eie etter å ha vunnet den tre ganger (foto: Mosling fotografi).

Junior – sponset av Agria

🥇 Hanne Hollekve (Sogndal Ride- og Køyreklubb) og Vårlenda (Vårdølen x Moklompen, oppdretter Terje O. Lien)

🥈Malin Gjetanger (Hasle Hestesportsklubb) og Elstad Gutten (Teigeblessen x Skrimsblessen, oppdretter Stein Bentstuen)

Ungdom – sponset av Agria

🥇 Andreas Nøkleby Knutsen (Hedemarken Rideklubb) og Liagubben (Hedalsborken x Villmarkens Vårvind, oppdretter Kjell Ivar Knutsen)

🥈Sønnøy Svarthaug (Gjøvik Rideklubb) og Steifettens Balder (Vetle Rauen x Morkasjur, oppdretter Juul Arne Sinnerud)

Senior – sponset av Champion

🥇 Jeanett Skophamar (Sogndal Ride- og Køyreklubb) og Vår Mynt (Smedsmo Mynt x Morkasjur, oppdretter Elling Lillesvangstu)

🥈Kristine Berntsen (Nittedal Rideklubb) og Lundeprinsen (Randtind x Morkasjur, oppdretter Ivar Bakke)

🥉 Ingvild Arnesen (Solør Rideklubb) og Goggen (Liagutten x Morkar, oppdretter Eva Sveen Evensen)

DØLAHESTMESTER UNGDOM 2023: Andreas Nøkleby Knutsen / Liagubben (foto: Mosling fotografi). Andreas var for øvrig eneste gutt til start!

Grenmesterskap brukshest 2023

Junior

🥇 Hanne Hollekve (Sogndal Ride- og Køyreklubb) og Vårlenda (Vårdølen x Moklompen, oppdretter Terje O. Lien)

Ungdom

🥇 Andreas Nøkleby Knutsen (Hedemarken Rideklubb) og Liagubben (Hedalsborken x Villmarkens Vårvind, oppdretter Kjell Ivar Knutsen)

🥈Sønnøy Svarthaug (Gjøvik Rideklubb) og Steifettens Balder (Vetle Rauen x Morkasjur, oppdretter Juul Arne Sinnerud)


Senior

🥇 Ingvild Arnesen (Solør Rideklubb) og Goggen (Liagutten x Morkar, oppdretter Eva Sveen Evensen)

🥈Kristine Berntsen (Nittedal Rideklubb) og Eirik (Randtind x Jonsvarten, oppdretter Lene Smaaberg)

🥉Jeanett Skophamar (Sogndal Ride- og Køyreklubb) og Vår Mynt (Smedsmo Mynt x Morkasjur, oppdretter Elling Lillesvangstu)

Grenmesterskap dressur senior 2023

🥇 Kristine Berntsen (Nittedal Rideklubb) og Lundeprinsen (Randtind x Morkasjur, oppdretter Ivar Bakke)

🥈Jeanett Skophamar (Sogndal Ride- og Køyreklubb) og Vår Mynt (Smedsmo Mynt x Morkasjur, oppdretter Elling Lillesvangstu)

🥉Ingvild Arnesen (Solør Rideklubb) og Goggen (Liagutten x Morkar, oppdretter Eva Sveen Evensen)

Grenmesterskap dressur ungdom 2023

🥇 Sønnøy Svarthaug (Gjøvik Rideklubb) og Steifettens Balder (Vetle Rauen x Morkasjur, oppdretter Juul Arne Sinnerud)

🥈Hedda N. Beckstrøm (Eidsvoll Rideklubb) og Myklarson (Myklar x Borgvin, oppdretter Tormod Gunderstuen)

🥉Pernille Rydjord (Søndre Aas Gård Kjøre og Rideklubb) og Veslegutten (Vårdølen x Mosvarten, oppdretter J.R. Dyrhaug)

Grenmesterskap dressur junior 2023

🥇 Malin Gjetanger (Hasle Hestesportsklubb) og Elstad Gutten (Teigeblessen x Skrimsblessen, oppdretter Stein Bentstuen)

🥈Hanne Hollekve (Sogndal Ride- og Køyreklubb) og Vårlenda (Vårdølen x Moklompen, oppdretter Terje O. Lien)

🥉Andreas Nøkleby Knutsen (Hedemarken Rideklubb) og Liagubben (Hedalsborken x Villmarkens Vårvind, oppdretter Kjell Ivar Knutsen)

Grenmesterskap kjøring junior

🥇 Hanne Hollekve (Sogndal Ride- og Køyreklubb) og Vårlenda (Vårdølen x Moklompen, oppdretter Terje O. Lien)

🥈Malin Gjetanger (Hasle Hestesportsklubb) og Elstad Gutten (Teigeblessen x Skrimsblessen, oppdretter Stein Bentstuen)

Grenmesterskap kjøring ungdom

🥇 Sønnøy Svarthaug (Gjøvik Rideklubb) / Steifettens Balder (Vetle Rauen x Morkasjur, oppdretter Juul Arne Sinnerud)


GRENMESTERSKAP KJØRING UNGDOM: Sønnøy Svarthaug / Steifettens Balder (foto: Mosling fotografi).

Grenmesterskap kjøring senior

🥇 Kristine Berntsen (Nittedal Rideklubb) og Eirik (Randtind x Jonsvarten, oppdretter Lene Smaaberg)

🥈Marta Valland Hofslundengen (Sogndal Ride- og Køyreklubb) og Tobba (Myklaren x Snøvabrunen, oppdretter Else Snøva)

🥉Heidi Katrine Tønnesen (Østmarka ride og kjøreklubb) og Nordmo Prinsen (Ristvedt Grane x Feforsvarten, oppdretter Runar Lande)

Lagkonkurranse 2023

🥇 Sogndal med Jeanett Skophamar / Vår Mynt, Hanne Hollekve / Vårlenda og Monica Helland / Mai Viljar

🥈 Østfold med Malin Gjetanger / Elstad Gutten og Kristine Berntsen / Eirik

🥉 Glåmdalen med Ingvild Arnesen / Goggen og Solveig E. Wiger / Brustad Blesen

Beste unge kjørehest 5 år og beste unge ridehest 5 år 2023

🥇 Jeanett Skophamar (Sogndal Ride- og Køyreklubb) og Odlo Vale (Elstad Jokern x Vaesvarten, oppdretter Ole Odlo og Ole T. Myrvang)