Dressur

FERD Comeback Cup – som et eventyr

Pokal og rosett er kvittering for godt levert. For Anine ble finalen i FERD Comeback Cup så mye mer enn seiersrunden på Gjelsten Arena.

hest / Norges Rytterforbund
– For et eventyr og en reise jeg har fått være med på, fastslår finalevinneren av FERD Comeback Cup, Anine Fossum. Vinnerponnien Solero eies av Marianne Svendsgaard, og både Anine og datteren Hannah fryder seg over å ha denne fine ponnien på helfôr. (Foto: Mette Sattrup)
av
Mette Sattrup

Allerede i april, etter første kvalifisering, var Anine Fossum i fyr og flamme. Dette var gøy! Entusiasmen over å være tilbake i manesjen førte til flere starter med datterens ponni Solero. Finalen i FERD Comeback Cup var målet, og innsatsen skulle føre henne helt til topps.

Men dagene i Lier ble mye mer hun hadde forventet:

– For et eventyr og en reise jeg har fått være med på!

Anine synes finaledagene har vært fantastiske, og håper flere får øynene opp for cupen:

– FERD Comeback Cup har vært et fantastisk sirkus, der vi over 40 har fått skinne i manesjen. Og for en glans som er blitt kastet over oss! Det har fra første stevene vært ekstremt god tone mellom oss utøvere. Det er ikke vanskelig å se hvem som skal starte i denne cupen! Vi har alle alderen med oss, og dette har igjen ført til mye latter, samhold og en leken tone. Vi er jo mennesker, og vi liker når vi føler oss i flokk og i tillegg kan passe inn og dele felles interesser for hest. Mange av oss har også vært på de samme kvalifiseringsstevnene, og dette gjør at vi ble kjent allerede før finalehelgen. Målet for de fleste var å få oppleve finale i Drammen sammen. Årets deltakere ble en sammensveiset gjeng, og selv om vi er konkurrenter innenfor railen, er det lite som minner om det på utsiden. Ellevill jubel fra tribunen både på kvalifiseringer og finalen, hvor vi heiet hverandre frem, ga tips og råd til hverandre for bedre ridning, og ikke minst hjalp hverandre og var der for hverandre. Det ble raskt konkludert at sammen gjør vi hverandre gode og sammen er vi best!

Jeg kjenner at jeg er oppriktig sjalu på de som skal oppleve dette neste år


For 10. gang

St. Hans-helgen, under Lier Horse Show, ble den tiende finalen i FERD Comeback Cup arrangert. Kristin Andresens idé om å starte en cup for voksne amatørryttere har vist seg å dekke et behov. Elleve ekvipasjer fra 40 år og oppover var samlet på Gjelsten Arena for å vise sine ferdigheter i LC og LB. Som statuttene krever, hadde ingen av dem startet LA de siste ti årene. Noen hadde børstet støv av gamle ferdigheter, mens andre var rimelig ferske.

hest / Norges Rytterforbund
Årets finale var et aldri så lite jubileum - det var tiende gang glade ryttere over 40 år samlet til en finale i FERD Comeback Cup. (Illustrasjonsfoto: NRYF)

Sosialt

Allerede torsdag ankom de første deltakerne med lengst reisevei. Fredag ettermiddag møttes alle til første samling. Rundt langbordet på Violetta, i varm ettermiddagssol, gikk praten løst og lenge. Stevneleder var til stede og svarte på spørsmål, chat-gruppe ble opprettet, og konkurransenervene falt etter hvert litt til ro.

hest / Norges Rytterforbund
- Årets deltakere ble en sammensveiset gjeng, og selv om vi er konkurrenter innenfor railen, er det lite som minner om det på utsiden, sier Anine Fossum om årets deltagere i FERD Comeback Cup. (Foto: Mette Sattrup)

11 ble til 9

Uansett forberedelser kan ting skje, og da starten gikk lørdag morgen manglet en hest til start. Hesten som var halt viste seg å være sømstukket. Å gå fra å være deltaker til å bli publikum etter å ha kjempet seg til en finale, kan være skuffende, men hestens helse er alltid i fokus.

Anine og Solero fikk best uttelling for sitt ritt denne første av to finaledager.

De populære FERD-jakkene ble delt ut under lørdagens lunsjsamling på Violetta. Anny Hilde Lindén har siden starten av cupen stilt sin livslange kompetanse til rådighet for deltakerne, og hjelper de som ønsker det under avridning før klassene. I år var det mange som med stort utbytte benyttet seg av tilbudet.

Søndag var enda en hest strøket fra startlisten. Kjersti hadde kommet helt fra Verdal med fjordingen Glimre for å ri finale. Men med kolikk-anfall ble det neste døgnet for Glimres del tilbragt på Bjerke Dyrehospital. Etter god behandling kunne Glimre etter hvert reise hjem til Sandslia Ridesenter i Verdal hvor hun nå er på bedringens vei og blir fulgt opp på beste måte.

Kjersti, som for anledningen hadde fått låne Glimre av sin trener, satte stor pris på samholdet og omsorgen de opplevde, både da de sto midt oppi situasjonen, og etterpå:

– Jeg er så utrolig takknemlig og rørt, og glad for at vi hadde så mange fine, og ikke minst hestekompetente folk rundt oss da det skjedde, sier hun.

Det er for øvrig femte gang en ekvipasje fra Sandslia Ridesenter deltar i finalen i FERD Comeback Cup.

Hilde Reh Stensrud og hennes egenoppdrettede Canazei LH fikk gleden av å ri æresrunde etter klasseseier søndag, mens Anine og Solero, som i klassen ble nummer to, sammenlagt vant årets finale i FERD Comeback Cup.
Stolt var også Linda Mariann Nielsen som tok tredjeplassen i finalen, ikke minst fordi Dalbyengens Svarteper er en stor og mektig hest av rasen døl!

For Anine har FERD Comeback Cup vært morsom og inspirerende opplevelse. Nå må hun, og de øvrige som har ridd årets finale, vente tre år til neste gang de kan prøve igjen.

– Cupen er over for min del, og jeg kjenner at jeg er oppriktig sjalu på de som skal oppleve dette neste år, smiler Anine, før hun laster Solero på hengeren og tar fatt på veien hjem.

Det er gøy å vinne, - men det aller viktigste i FERD Comeback Cup er å delta.

Sammen gjør vi hverandre gode og sammen er vi best!


Relaterte artikler