Fem unghingster med norsk tilknytning ved hingstekåringen i Herning

Hingstekåring hører den tidlige våren til. Dansk Varmblod gjennomførte i desember forbesiktigelser for å plukke ut 40 unge hingster, og blant gangartshingstene er det fem hingster med norsk tilknytning som er tatt ut.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Fem av de 40 unghingstene som er tatt ut til Dansk Varmblods hingstekåring i mars har tilknytning til Norge. (Arkivfoto: NRYF)

18 sprangbetonte og 22 dressurbetonte hingster er tatt ut til hingstekåringen i Herning som har dato 9.-13. mars. Til selve kåringen vil disse 3-års unghingstene få følge av hingster som allerede har blitt avlsgodkjent i andre land.

Norsk på eier- og oppdrettersiden

De fem hingstene som har link til Norge er Borbjergs King DWB e. Knock-Out/De Noir på hoppen Borbjergs Michaela. Denne hingsten er danskavlet, men eies av norske Equi Stallions som Kristin G. Andresen står bak.

Hingsten Knock-Out (e. Express/Ferro/Goodtimes) ble premiehingst i KWPN og i Dansk Varmblod i 2018, og hingsten ble endelig kåret i Dansk Varmblod i 2020, ved Helgstrand Dressage.

JJ Horses fra Mysen har lyktes å få med hele to hingster til kåringen, begge to etter KWPN-hingsten Franklin. Det er JJ Fellini som har JJ Salvie som mor og Sandro Hit som morfar og JJ Franz som har JJ Donna Summer som mor og Blue Hors Don Schufro som morfar.

Hingsten Franklin (e. Ampére/Ferro og med Flemmingh på begge sider) er forøvrig den hingst som har flest avkom tatt ut til årets kåring i Dansk Varmblod, totalt har hingsten fire sønner med.

Franklin selv ble premiehingst i KWPN og toppet den hollandske bruksprøven i 2013 (under navnet Fierce S). Hingsten ble tatt til Dansk Varmblods hingstekåring ved Helgstrand Dressage med kåring som resultat. I 2015 deltok hingsten i finalen i Unghest-VM og vant den hollandske hingstekonkurransen, med spanske Severo Jurado Lopez som rytter. Internasjonalt har hingsten blitt startet til og med Intermediaire I med Bettina Jæger som rytter. Hingsten var sist til internasjonal start i 2020.

Helgstrand Dressage står som eier av en fjerde hingst med norsk tilknytning. Helgstrand Dressage har sikret seg Just Me e. Janeiro Platinum/Tailormade Temptation, en hingst som har hoppen Stigma som mor. Denne hingsten er avlet av Hanne Hertzberg sammen med Lena og Ulrik Kristensen ved danske stutteri Hedegaard.

Hanne kjøpte hoppen Stigma (e. Tailormade Temptation/Sandro Hit/Master) fra den svenske oppdretteren Lena Nystrøm i 2010, da Stigma ble beste dressurbetonte hoppeføll under Eliteskuet i Dansk Varmblod. Stigma ble i 2012 Årets dressurbetonte 2-års hoppe i Dansk Varmblod og året etter ble hoppen Årets dressurbetonte hoppe. Hoppen er tildelt DVs gullmedalje, og hun har etter det produsert flere føll.

Dressurrytteren Cathrine Rasmussen har en lang avlerkarriere bak seg, med flere gode hester som resultat. Cathrine, som nå er bosatt utenfor Kristiansand, har avlet en av de 22 dressurbetonte unghingstene til årets DV-kåring; hingsten Kleppenhus Vital e. Vitalis/Ampère på hoppen Icing for U.

Vitalis e. Vivaldi/D-Day/Argus vant i 2016 Nürnberger Burg Cup finale med Isabel Freese. Isabel startet hingsten internasjonalt opp til og med Intermediaire I, sist i 2016. Hingsten har en rekke kårede sønner, mange avkom med toppresultater i unghest-VM og flere avkom som nå går Grand Prix.

Se mer om Dansk Varmblods hingstekåring 2022 her