Feiring en 250-åring verdig

Mange blide utøvere både i dressur og sprang har vært på plass for å feire 250 år med rytterglede sammen med Drammen og Omegn Rideklubb disse seneste dagene. Bursdagsfeiringen sammenfalt med populære Lier Horse Show og FERD Comeback Cup i dressur.

av
Sille Kasin
En lykkelig Maria Berentsen vant jubileumsutgaven av Den Lille Krydderhave Stilcup i 1.10 m sammenlagt med Chloé N. Foto: Kristian Strøm/ NRYF

Årets utgave av Lier Horse Show går inn i historien som spesielt minneverdig, da ildsjelene i Drammen og Omegn Rideklubb samtidig ønsket å markere klubbens 250 års-jubileum. Disse seneste dagene har arrangøren derfor invitert til både velkjente poster på programmet i dressur og spesielle jubileumsturer i sprang for alle. I tillegg har entusiastiske dressurutøvere i FERD Comeback Cup for alvor tørket støvet av støvler og hjelm og møttes til finale.

Populære Lier Horse Show

Helt siden oppstarten i 2002, har Lier Horse Show markert seg som et av de mest populære arrangementene i stevnekalenderen. Fra oppstarten har intensjonen fra arrangørens side vært å ivareta bredden og la så mange som mulig få sjansen til å benytte det flotte anlegget på Linnesvollen. Her holder nå både Gjelsten Arena 1 og 2 høy internasjonal standard med en fantastisk flott inderpark, ikke minst etter store investeringer dette seneste året. Og om selve konseptet bak Lier Horse Show har endret seg noe over tid, og nå kun rommer klasser i de to grenene dressur og sprang, og ikke som ved oppstarten i tillegg også NM i feltritt, NM i kjøring, NM i voltige og NM for funksjonshemmede, ja, så har man også dette året kunnet glede seg over mye god riding og flott stemning i det nydelige sommerværet. - Kort sagt, en minnerik hestefest en 250-åring verdig!

Dressur under LHS

Også dette året rommet oppsettet i dressur klasser for nær sagt noen og enhver som rir på det aktuelle nivået. Ved siden av finalen i FERD Comeback Cup som vi har valgt å gi egen spalteplass, ble det blant annet igjen invitert til Pavlo’s Trophy presentert av Hööks Hesteutstyr som gikk i LC:3. Ekstra stas var det at Rill Rytter Fjørens 30 år gamle Pavlo igjen fikk skinne, som navngiver til egen klasse. Brunlanes og Stavern Rideklubbs Marie Johansen Væraas red inn til 71.000 prosentpoeng på Touche og vant klassen.

Det er ikke hver dag at hesten som har gitt navn til dressurklassen, selv er premieutdeler. Men her her han - den da 30 år gamle Pavlo som premieutdeler under fjorårets utgave av Pavlo Trophy under Lier Horse Show. Foto: Privat

Videre ble Hedevig Hauglins Minneklasse i MB:2 på lørdag et viktig høydepunkt denne helgen. Klassen ble i sin tid satt opp da Hedevig Hauglin, som var et av Drammen og Omegn Rideklubbs trofaste medlemmer og også anerkjent internasjonal dressurdommer, måtte gi tapt for kreften i 2014.

Rill Rytter-Fjøren som selv er en av ildsjelene i DOR og pådriverne av Lier Horse Show, har tidligere fortalt oss følgende:

- Hedevig var selve dressuren i Drammen, så vi er derfor spesielt glade for å kunne holde navnet hennes i hevd på denne måten. For oss er dette derfor en helt spesielt rørende klasse å kunne invitere til.

Årets startfelt i minneklassen rommet tolv ekvipasjer, og ble vunnet av Josefine Amanda Hilling med Dannheat’s Timberlake fra Sylling Rideklubb med gode 71.912 prosentpoeng.

En lykkelig vinner av årets minneklasse - Josefine Amanda Hilling sammen med premieutdeler Bernt-Otto Hauglin som dette året hadde gått til anskaffelse av en flunkende ny vandrestatuett. Foto: Kristian Strøm/ NRYF

Et annet viktig årvisst innslag ble MB:3 presentert av Den Lille Krydderhave, der elleve ekvipasjer stilte til start. Også her gikk Josefine Amanda Hilling med Dannheat’s Timberlake fra Sylling Rideklubb til topps, denne gangen etter å ha rid inn til 69.412 prosentpoeng. Carina Måsø Slåtta fra Grenland Ryttersportsklubb ble plassert som nummer to med Hadiene etter å ha rid inn til 66.339 prosentpoeng, mens Moss og Omegn Rideklubbs Julie Christine Dekke ble plassert som nummer tre med Miss Abigail etter å ha oppnådd 64.412 prosentpoeng.

Resultater:

Sprang under LHS

Ekvipasjene til start i sprang på Linnesvollen disse seneste dagene har fått testet formen i baner med hinderhøyde fra og med 0.80 m og oppover til og med 1.30 m. Alle sprangklasser ble som del av jubileumsstevnet gjennomført som spesielle jubileumsturer.

Også dette året som så mange foregående år helt fra starten i 2002, skapte Hafskjold-familiens eget hjertebarn, Den Lille Krydderhave Stilcup i 1.10 m, mye begeistring. Vinner av finalen dette året ble Hauke Luther med Tupac Z fra Lommedalen Kjøre- og Rideklubb med gode 81.00 stilpoeng, mens en klar sammenlagtvinner av den populære cupen ble Maria Hermine Berentsen fra Drammen og Omegn Rideklubb. Bak tøylene på Chloé N leverte hun tre runder med stilsikker riding til totalt 47 poeng.

Og initiativtaker til stilcupen, Anders Hafskjold, forteller gjerne om denne spesielle satsningen med bedømming feil og stil alle tre dager.

- Her i Drammen har vi ivret for stilbedømming i sprang, lenge før bedømmingen i feil og stil ble etablert i Norge, fastslår han.

Sammen med Ole Stokke stod den internasjonale sprangbanebyggeren nok en gang ansvarlig for banene under LHS, og han påpeker at det gledelig nok var mye fin riding å se også dette året. Tidligere har den internasjonale banebyggeren fra Grette gård fortalt om hvordan det hele kom til:

- Under et besøk på et sprangstevne i en messehall i Tyskland for mer en 20 år siden opplevde jeg stilbedømming for første gang. Rytterne red hva jeg vil kalle en ordentlig sprangbane, men ble samtidig vurdert med stilpoeng. Dette ønsket jeg også å se i Norge, og dette ble begynnelsen på Den Lille Krydderhave Stilcup under LHS. Målet mitt da som nå er å fremme god ridning blant ryttere på lavere nivåer. Derfor går stilcupen over tre dager i 1.10 m, og er kun åpen for ryttere som ikke har ridd høyere enn 1.25 m.

En glad drammensgjeng anført av blant andre stevnets to banebyggerne Ole Stokke og Anders Hafskjold og overdommer Melinda Elise Gramdal slipper jubelen løs. Foto: Kristian Strøm/ NRYF
Tre lykkelige stilryttere på sammenlagtpallen i Den Lille Krydderhave Stilcup - Maria Berentsen flankert av Twiggy Josefine Aas Sander og Izabell Halvorsen sammen med stevnets overdommer Melinda Elise Gramdal og sponsor og banebygger Anders Hafskjold. Foto: Kristian Strøm/ NRYF

Et av høydepunktene under jubileumsstevnet kom med laghoppingen på lørdag, der syv klubblag stilte til start. Hinderhøyden var 1.10 m, og det hele ble avsluttet med spennende omhopping mot klokken. Til sist trakk Drammen og Omegn Rideklubbs lag anført av lagleder Henrik Syversen Lie ved Kaja Stenslet Johansen/ WS Hallo Vancouver, Ina Wilsbeck Zimovski/ Loniki, Julie Bergem/ Bull’s Supertramp og Veronica Mysterud/ Fightings Girl det lengste strået. Dermed forblir den gjeve vandrepremien i dette uoffisielle minilagmesterskapet som var i bruk i perioden fra 1994 og frem til 2005, og som nå er hoppet i gang igjen under jubileumsstevnet, værende i Drammen.

I tillegg til stilhoppingen og laghoppingen ble det som del av jubileumsstevnet også arrangert fire forskjellige jubileumsturer. Finalevinneren i 0.80 m der det var hele 53 ekvipasjer til start, ble Selma Helga Dybvik med Cash Is King Flb fra Hurum Rideklubb, mens sammenlagtvinner ble Emilie Sofie Olsen og Sawana fra Fredrikstad og Omegn Rideklubb. Dina Richardsen Valler på Otazu M fra Hasle Hestesportsklubb strøk av gårde med finaleseieren i 1.00 m, mens Julie Hannevig Torvanger fra Tromsø Ryttersportsklubb sikret sammenlagtseier i denne jubileumscupen med Inola. I finalen av jubileumsturen i 1.20 m presentert av Jensen Bygg-Team gikk Julie Bergem fra Drammen og Omegn Rideklubb til topps med Bull’s Supertramp, mens finalerunden i jubileumsturen i 1.30 m ble vunnet av Siri Martine Bakken fra Solør Rideklubb med Loulou. Emma Vilhelmsson fra Bærum Rideklubb vant jubileumscupen i 1.20 m sammenlagt med Engas Cassander, mens Rebekka Lie Hafskjold fra Drammen Ryttersportsklubb sikret sammenlagtseieren i 1.30 m med Gravin Trojka S.

Bærum Rideklubbs Emma Vilhelmsson hadde all grunn til å hente smilet frem etter sammenlagtseier i jubileumscupen i 1.20 m med Engas Cassander. Foto: Kristian Strøm/ NRYF

Resultater:

Jubileumscupene- sammenlagtresultater: