NRYF
FEI og hestevelferd: Koordinering og samarbeid viktig nå
-Det at de er verdensomspennende organisasjon er en utfordring, men FEI har et så sterkt fokus på hestevelferd, de har og bruker så mye ressurser og gjør en veldig grundig jobb. Arbeidet gjøres steg for steg, nå er det viktig at vi har mer fokus på koordinering og samarbeid enn på å være først ute, sier NRYFs president Tore Sannum etter forrige ukes General Assembly i FEI.
Det internasjonale rytterforbundet FEI består av 136 nasjonale medlemsforbund. Forrige ukes General Assembly var et hybrid møte, med 80 deltagende nasjoner på plass i Abu Dhabi i De forente arabiske emirater mens 17 deltok online.
Hestevelferd preget årets FEI General Assembly
NRYFs president Tore Sannum representerte Norges Rytterforbund i Abu Dhabi. Han forteller om et møte preget av temaet hestevelferd fra start til slutt. At arrangøren understreket dette da møtet ble startet, ser Sannum på som et godt tegn
– Alle er opptatt av dette. Når velkomstinnlegget til arrangøren i Abu Dhabi har hovedfokus på velferd, når de har fokus på hvor viktig det er for dem som forbund og hvor viktig det er for oss og for framtiden, så tar jeg det som et veldig godt tegn. Delvis fordi dette er en region som ikke nødvendigvis alltid har vært mest opptatt av hestevelferd og delvis fordi de i hovedsak representerer grenen distanse som statistisk representerer flest doping- og feilmedisineringstilfeller. Derfor synes jeg det var bra at de også innledet med hestevelferd som tema og dermed ser ut til å ha forstått og ser viktigheten av det.
Å få informasjonen direkte fra FEI
I løpet av møtedagene avholdt styret i FEI to møter, det var møter mellom regionale og kontinentale forbund og FEI avholdt fire felles sesjoner med temaene «Equine Welfare Strategy Action Plan», «Horse Digital Passport», «Athletes services and Registration Fee» og «Rules»
Hestevelferd sto sterkt gjennom hele arrangementet fastslår NRYFs president.
– Å høre det direkte fra FEI selv hva de gjør for hestevelferden gir det viktige og rette bildet av arbeidet som legges ned. FEI har et så sterkt fokus på hestevelferd, de har og bruker så mye ressurser. Hestevelferd er det som prioriteres. De initierer forskning, de ser på regelendringer, de har det til høring, de gjør tiltak – de gjør en veldig grundig jobb.
Det er samtidig et faktum at arbeidet med hestevelferd er krevende. En sentral utfordring er det at FEI består av så mange nasjonale forbund fra hele verden.
– Det er helt klart en utfordring i FEI at man er en verdensomspennende organisasjon og at det er noen innimellom som ikke er like opptatt av hestevelferd som vi i Norden og Europa er – eller at de er opptatt av hestevelferd på andre måter, fortsetter presidenten.
Ga status på arbeidet
FEI redegjorde for status med deres Equine Welfare Strategy Action Plan.
-De presenterte oversikten per dags dato over alle tiltak som er satt i gang, hva som er gjennomført, hva som skal gjennomføres i løpet av 2025 og hva som skal gå videre etter det. Det er mye regelrevideringer som også er en viktig del av dette, sier Sannum.
Kanskje den sterkeste kritikken mot FEI er at ting tar tid og at de ikke bare gjør tiltak med én gang. – Det er forståelig at publikum føler at ting tar tid. Men det gjelder det samme med FEI som det gjør for oss nasjonalt. FEI må først definere hvor det er de kan gjøre noe, og de må først definere hvilke grep man kan gjøre for at man kan utrede det. Det er viktig at FEI sammen med sterke kontinentale organisasjoner som EEF (European Equestrian Federation) jobber sammen om holdningsskapende tiltak og bruker regelverket til det de kan, for å sørge for at man gjør grep som forebygger. Et eksempel på dette er det at FEI nå har gjort det frivillig med sporer også i dressur.
Presidenten peker på det store arbeidet FEI har gjort på det teknologiske området. – FEI har kommet veldig langt med teknologi; med alle appene som er utviklet. Nå har de også, etter en omfattende prosess med testing på 600 hester, utviklet en måler for neseremmen. At FEI, som en verdensomspennende organisasjon med så mange medlemsnasjoner, gjør dette har stor betydning, det vil ta sporten rundt om i verden i riktig retning.
Viktigere å la seg inspirere fremfor å konkurrere
Det er mer viktig enn noen gang å holde på det at man heller skal la seg inspirere av andre når det gjelder hestevelferd fremfor å føle det som en konkurranse mener presidenten.
– Det kom tydelig frem, både i møtesalen og ellers i løpet av dagene i Abu Dhabi, at man er opptatt av å dele gode ideer. I hverdagen sitter vi spredt og gjerne med et ønske om å være først, sier presidenten.
-Vi må passe på at det blir mer koordinering og samarbeid fremfor å pusse blankest mulig pokaler. Jeg tror det er veldig viktig at vi ikke er ute etter å ta æren for ting. Det er viktigere at vi sørger for at vi har hesten i fokus fremfor hvem som finner på hva eller hvem som lanserer hva. Vi har sett ting svenskene har gjort med hell, og nå gjør vi det samme i Norge – vi må heller bli inspirert av hverandre fremfor å konkurrere mot hverandre. Og nettopp dette var også det FEI oppfordret veldig til. De oppfordret til idebanker, de oppfordret til å finne det beste fra alle – for at vi går i rett retning alle sammen.
Vi en veldig tett og god dialog med de øvrige nordiske landene.
Norsk fokus og nordisk fellesskap
Med det internasjonale perspektivet møtet med forbund fra hele verden gir, ser presidenten på det som gjøres i Norge.
– For det første har vi fokus på dette arbeidet hele tiden. Jeg synes at administrasjonen har tatt veldig tak i det forbundsstyret har besluttet, vi har nedsatt et hestevelferdsråd som har arbeidet snart et år og som nå må evalueres – det er sikkert noen justeringer som må gjøres for å få det enda mer velfungerende – sånn er det alltid. Vi har flere tiltak, vi har morgendagens ryttersport og ikke minst har vi en veldig tett og god dialog med de øvrige nordiske landene. Når vi blir enige i fellesskap, kan vi sende det til EEF og få aksept der. EEF har stor innflytelse overfor FEI. De nordiske landene har også en felles forståelse for at vi må ytterligere intensivere det nordiske samarbeidet, i enda større grad føre dialogen om hva hver enkelt nasjon gjør, hva responsen er for at vi i større grad skal få en jevnere framgang fremfor å ta den i kvantesprang. Så, jeg tror vi jobber veldig riktig.