Fantastisk spennende sesongavslutning

Punktum for sesongens kvalifiseringer i den vesteuropeiske ligaen i FEI Longines Jumping World Cup™ ble satt under Gothenburg Horse Show denne søndagen. Franske Marc Dilasser jublet høylytt for karrierebeste i et fullsatt Scandinavium som jublet med, mens Geir Gulliksen som representerte de norske fargene, nok jubler like mye over at Victorias finaleplass nå garantert er i boks.

En lykkelig og rørt Marc Dilasser og Arioto du Gevres under premieseremonien i Scandinavium i etterkant av karrierens første verdenscupseier denne søndagen. Foto: Johan Lilja
av
Sille Kasin

Langt på vei handlet denne fjortende og siste av sesongens kvalifiseringer i verdenscupen i den vesteuropeiske ligaen om å sikre nok poeng til å få plass i selve finalen av verdenscupen i Omaha, USA i april. I løpet av et par små ettermiddagstimer gikk enkelte drømmer i oppfyllelse, mens andre brast i Scandinavium, som er den eldste arenaen som fremdeles huser verdenscuprunder.

Svenske Peter Lundström har fått mye skryt for gode, ridbare baner som likevel har skilt som ønsket, og der feilene har kommet spredt under årets utgave av Gothenburg Horse Show. Og så også i den avsluttende verdenscuprunden med hinderhøyde 1.55 m denne søndagen. Banen bød åpenbart på sine utfordringer, for til sist var det bare fire feilfrie ekvipasjer til omhopping fra startfeltet blant de opprinnelige 36.

Sett med norske øyne hadde vi selvsagt ønsket at Norges representant, Geir Gulliksen og 17 år gamle VDL Groep Quatro (Quaprice Bois Margot x Caletto), skulle lykkes med å gå null og til og med kanskje gjenta fjorårsbragden, da de klinket til og gikk helt til topps i Göteborg. Men slik gikk det dessverre ikke denne gangen. For selv om vår mest meritterte sprangrytter løste banens mest krevende linje fra hinder nummer 12, en trippelbar, frem mot dobbeltspranget 13 A- B og videre frem til hinder nummer 14, den avsluttende okseren på perfekt vis, ble dagens resultat åtte feil. Det første rivet kom omtrent midt i banen - over en rekk som hinder nummer 7, som også utover i klassen skulle vise seg å felle mange andre. Deretter kom fire nye feil på hinder nummer 11, en knallgul okser, og til sist ble dermed det rutinerte makkerparet nummer 22.


Geir Gulliksen og VDL Groep Quatro gjennomførte nok en god runde i verdenscupen, men måtte denne gangen se både omhopping og premieseremoni fra sidelinjen. Arkivfoto: Satu Pirinen/ FEI

Dagens første nullrunde kom med start nummer to, den ytterst sympatiske franskmannen Marc Dilasser og den 13 år gamle Selle Français-vallaken Arioto du Gevres (Diamant de Semilly x Qualisco III). - Og gleden over nullrunden, den ble minst mer enn doblet da han sammen med naturlige raske Arioto gikk feilfritt og sikret karrierens første verdenscupseier.

- Dette er selvsagt helt fantastisk, og jeg er veldig, veldig lykkelig, utbrøt Marc Dilasser ydmykt etter karrierebeste. - På dette nivået er alle rytterne gode, så utfallet av en omhopping er aldri gitt i forkant. Jeg holdt meg derfor bare til planen, og tenkte at jeg måtte gjøre mitt beste. Det har rett og slett vært en nydelig dag! Hesten var fantastisk, og det har vært en opplevelse å ri foran dette svenske publikummet som virkelig kan hest, strålte han.

Pius Schwitzer gjorde også som han hadde sett seg fore fra start nummer 15, og sikret dagens andre plass i omhoppingen med den 14 år gamle Selle Français-hingsten Vancouver de Lanlore (Toulon x Le Tot de Smilly). Til sist ble det sveitsiske lynet nummer to, et drøyt sekund etter vinneren, men med nok poeng ekstra på én enkelt dag til å sikre billett til sin syvende verdenscupfinale.

Danske Lars Bak Andersen og den 11 år gamle holsteinerhoppa Ethene (San Partignano Corrado x Cayado) var sist ut av alle i dagens grunnomgang, og satte punktum både da og til sist i omhoppingen med gode nullrunder. Slik ble en populær tredjeplass i klassen vel fortjent sikret.

Danske Andreas Schou og den 12 år gamle holsteinerhingsten Darc De Lux (Darco x Contender) har hatt en formidabelt stabil sesong i verdenscupen med poeng i seks av syv kvalifiseringer før Gøteborg, og det kom derfor ikke som noen direkte overraskelse at nye, viktige poeng også ble sanket denne søndagen. Ekvipasjen sikret ettermiddagens tredje av de i alt fire nullrundene i grunnomgangen, og kapret til sist fjerdeplassen i klassen med ett riv i omhoppingen. Gjennom dette kan den danske rytteren nå også ruste seg til karrierens aller første verdenscupfinale.

- Dette var en virkelig tøff bane med mange distanser som krevde veldig presis ridning, fortalte han glad i ettertid. – Jeg var heldig at det ikke var så mange til omhopping, for hesten min bruker mye tid i luften, da han er en stor og naturlig slow hest, fortalte han.

Danske Andreas Schou og Darc de Lux har imponert før - både som her på bildet under VM Herning 2022, og gjennom hele kvalifiseringsperioden i årets verdenscup. Nå er ekvipasjen klar for finalen i USA. Foto: Per Torp/ www.fotobytorp.dk .

For hjemmepublikummet i Scandinavium ble det nok for øvrig en aldri så liten skuffelse at ingen svenske ekvipasjer tok seg videre til omhopping ved årets utgave av Gothenburg Horse Show – selv om enkelte av dem var så nære, så nære. Laginnsatsen var likevel så absolutt godkjent, for her ble de tre svenske kvinnelige rytterne Irma Karlsson, Angelica Augutsson Zaontelli og Wilma Hellström plassert blant topp ti, og sistnevnte med poeng nok til sin første finaleplass i verdenscupen. Dette gleder nok blant andre Sveriges forbundskaptein, Henrik Ankarcrona, som også ser det som sin oppgave å utvikle ryttere og bygge lag for fremtiden. Verdensener Henrik von Echermann har på sin side satt ny rekord i antall verdenscupsesong frem mot finalen i april med 102, men lyktes ikke å ta seg videre til dagens omhopping.

Riktig spennende blir også årets finale i Nebraska i april sett med norske øyne. Der har nemlig allerede Victoria Gulliksen skrevet norsk rytterhistorie som første kvinnelige rytter i en verdenscupfinale noensinne. Sammen med sin faste makker Equine America Papa Roach (Perigeux x Zeus), har Victoria kapret til sammen 47 poeng i fire av sine syv kvalifiseringsrunder i løpet av sesongen 2022/ 2023. Dermed endte den velridende 31-åringen på en tolvteplass i de fjorten kvalifiseringene sammenlagt, og kan derfor nå vel fortjent og med god margin virkelig begynne å glede seg.

Resultater og totaloversikt over FEI Longines Jumping World Cup™ sesongen 2022/2023 :

Merk at Eurosport1 byr på én times høydepunkter fra Gøteborg onsdag den 1. mars fra klokken 19:30, så det er bare å glede seg!