Fantastisk norsk medaljehøst

Nordisk baltisk mesterskap i feltritt på Starum ble en suksess av dimensjoner – med fenomenal norsk innsats og medaljehøst uten like, og med tett opp til hundre utøvere til start gjennom stevnehelgen i mesterskap og åpne klasser. – Dette var gøy, jubler NRYFs president, Tore Sannum.

av
Sille Kasin
De to finkledde blomsterpikene under NBC på Starum fikk virkelig ta del i den fantastiske norske medaljehøsten. Foto: Helene Gjerde Aamdal/ NRYF

Ponnisølv til Dina

I dagens avgjørende sprangrunde under NBC for ponni på Starum, der supererfarne Anders Hafskjold var banebygger her som ellers gjennom resten av avslutningsdagen, gjenstod 21 ekvipasjer til start. Lene Enger Juliussens mesterskapsbane i terrenget på lørdag krevde åpenbart mye av de unge utøverne, da hele åtte ekvipasjer måtte takke for seg underveis. Dette fikk dessverre også konsekvenser for Norges lag, som dermed ikke nådde opp i årets medaljekamp, der Danmark hoppet inn til laggull, Sverige til sølv og Finland til bronse.

Dina Fladeby og Shadow stod for en sterk prestasjon under årets NBC og kapret individuelt sølv. Foto: Helene Gjerde Aamdal/ NRYF

Sist ut av alle på sprangbanen denne søndagen som foreløpig individuell leder av mesterskapet etter at de to første delprøvene var strålende gjennomført, var Dina Fladeby og Shadow. Spenningen varte med andre ord til aller siste slutt, ikke minst fordi de to kunne tåle ett riv og likevel sikre toppen av pallen, men ikke to. Underveis måtte den 15 år gamle rytteren, som blant annet var med og sikret laggull for Skedsmo Rideklubb under NM for kort tid siden, dessverre se to bommer falle – først på hinder nummer fire, en rekk, og deretter på hinder nummer åtte, en okser. Dermed sikret Dina et flott individuelt NBC-sølv med 35.1 i straff - i hard konkurranse til det siste med gullvinner Liva Emilie Grubbe på AC-Star Quickie af Engvang og bronsemedaljør, svenske Julie Axell Bramervär på Odden’s Replay.

Norsk medaljefest i juniorenes og ungrytternes NBC

Medaljeoppgjøret i junior- og ungrytterdelen av mesterskapet ble også en thriller av dimensjoner. Etter de to første delprøvene lå nemlig hele fire norske utøvere blant topp syv på den individuelle listen – med Milla Bjervig og Stellor Quick Change i foreløpig ledelse. Forhåpninger til norske medaljer var derfor berettiget. Og ikke nok med det, for det norske junior- og ungrytterlaget lå også i ledelse i lagdelen av mesterskapet i forkant av dagens avsluttende og avgjørende delprøve i sprang.

Dessverre passerte ikke Milla Bjervigs hestden obligatoriske veterinærsjekken i forkant av sprangprøven, og Norges gullhåp fikk dermed ikke sjansen til å fullføre årets NBC som planlagt. Men slik er det iblant; Hestevelferden trumfer alt. Et plaster på såret ble kanskje likevel å ha vært med på å rydde veien for norsk laggull på hjemmebane gjennom et godt dressurprogram og en strålende gjennomført runde i terrenget. De fire lagvenninnene Andrea Løseth Moheim på Annaharvey Springbok, Inger Sofie Kjeldaas på Odt Ghareeb, Vilde Aamodt på Bjørnlunds Luna og Milla Bjervig med Stellor Quick Change kunne til sist klatre helt til topps på pallen med totalt 118.4 i straff, og visste dermed å holde unna for Finland med 120.3 og Sverige med 143.9.

Stor stemning på pallen som toppes av Norges lag for juniorer og unge ryttere flankert av Finland og Sverige. Foto: Helene Gjerde Aamdal

En som virkelig kunne slippe løs jubelen etter at dagens sprangprøve var gjennomført med null feil, var utvilsomt Inger Sofie Kjeldaas. Slik ble nemlig individuelt NBC-gull kapret med 18 år gamle Odt Ghareeb gjennom 33.6 i straff, og også Andrea Løseth Moheim kunne juble, for sammen med Annaharvey Springbok ble nemlig individuell bronsemedalje kapret gjennom 34.9 i straff - med minst mulig margin opp til sølvplassen. Årets individuelle sølv gikk nemlig til finske Anselmi Laiho på Krogarden Tenor med 34.8.

Etter tre tøffe mesterskapsdager over tre dager kunne Inger Sofie Kjeldaas slippe jubelen løs som nordisk mester for juniorer og unge ryttere. Foto: Helene Gjerde Aamdal/ NRYF
Andrea Løseth Moheim red seg opp til en flott individuell bronsemedalje i årets NBC. Foto: Helene Gjerde Aamdal/ NRYF

Mer norsk medaljejubel

I forkant av dagens sprangprøve ga også mesterskapsinnsatsen til de to norske seniorene Hans Bauer med Præstegaardens Leopold og Heidi Larsen Bratlie med SR Lonestar My Hunter, samt de to øvrige ekvipasjene på det norske laget, Anne Cathrine Sellæg med Storbjergs Licorice og Marthe Hagen Haugen med Ballumurphy Jill, grunn til håp om medaljer. For mens de to førstnevnte ekvipasjene lå som foreløpig nummer én og to etter at dressur- og terrengdelene var vel gjennomført, lå Norges lag an til NBC-sølv.

Med ett riv på sprangbanen der hinderhøyden var 1,20 m, vant Heidi Larsen Bratlie til sist årets individuelle seniorbronse med 37.9 i straff med SR Lonestar My Hunter, som hun også gikk til topps i årets NM med. Hans Bauer og Præstegaardens Leopold visste på sin side å holde bommene opp da det gjaldt som mest denne søndagen, og vant dermed årets seniorgull med 32.6 i straff. Og seieren, den kom åpenbart som fortjent, for selv med ett riv i Anders Hafskjolds bane, ville duoen ha sikret individuelt NBC-gull. Sølvet gikk til danske Cecilie Eriksen med Calvin gjennom en nullrunde på sprangbanen og 37.4 i straff.

En stolt og glad Hans Bauer topper igjen seniorpallen som nordisk mester, denne gangen på hjemmebane. Foto: Helene Gjerde Aamdal/ NRYF
En strålende blid Heidi Bratlie Larsen kunne glede seg over individuell seniorbronse. Foto: Helene Gjer de Aamdal/ NRYF

Og helgens norske medaljefest, den bare vedvarte på Starum. Så snart lagresultatene ble kontrollregnet og offentliggjort, ble det nemlig også klart at Norges seniorer ikke bare hadde sikret pallplass og medaljer, men til overmål vel fortjent kunne ta steget helt til topps på pallen som nordiske lagmestere i feltritt med 129.3 i straff. Finlands lag kunne på sin side slippe jubelen løs over å ha sikret sølv med 139.6 i straff, mens Danmark hoppet inn til bronse med 146.1.

Tre lykkelige lag slipper jubelen løs fra NBC-pallen på Starum - Norge (gull) flankert av Finland (søl) og Danmark (bronse). På plass under premieseremonien er blant andre også NRYFs president Tore Sannum og stevnets TD, Anton Granhus. Foto; Helene Gjerde Aamdal/ NRYF

Begeistret rytterpresident

Blant de mange som la veien til Starum under mesterskapshelgen, var Tore Sannum. Og NRYFs president, han var mektig imponert både over hva han selv opplevde som tilskuer under terrengdelen både på lørdag og søndag, og også hva han har blitt fortalt av andre. - Og den samlete norske innsatsen under NBC 2022 med norsk medaljehøst uten sidestykke, ja det er virkelig noe å skrive hjem om.

- Jeg har hørt så masse lovord om arrangementet, både fra utøvere og teknisk personell. Starum har all grunn til å være stolte av arrangementet sitt, og jeg er imponert over dugnadsånden og hvordan naboklubber stiller opp for å hjelpe til. Feltrittstevner krever mange frivillige, og med god hjelp fra Norsk Hestesenter har arrangementet blitt gjennomført på en eksemplarisk måte. Og.. når var det sist nesten 100 startende på et feltrittstevne i Norge? Dette var gøy!

En imponert Tore Sannum flankert av mesterskapets premiepiker slår fast at NBC på Starum ble en kjempesuksess. Foto: Helene Gjerde Aamdal/ NRYF

Resultater: