Fantastisk avslutning

LONGINES Falsterbo Grand Prix satte punktum for 100-årsutgaven av Falsterbo Horse Show denne søndagen. Og for et punktum det ble!

Søndagens LONGINES Grand Prix ble avsluttet gjennom Winning Round, og ble en thriller av dimensjoner. Klassen markerte også på 100-årsutgaven av Falsterbo Horse Show. Illustrasjonsfoto: © FEI/Leanjo de Koster
av
Sille Kasin

Årets banebyggerteam på Falsterbo, Frank Rothenberger og Fredrik Malm som assisterte den velkjente tyskeren i de internasjonale klassene og selv bygde samtlige nasjonale baner også dette året, inviterte virkelig til en femstjerners hestefest denne søndagen som det vil gå gjetord om. For spennende ble faktisk årets avskjedsklasse, LONGINES Falsterbo Grand Prix, ikke minst takket formatet med en fartsfylt Winning Round med de ti tolv beste utøverne av alle gode. Klassen er den største og viktigste under hele Falsterbo Horse Show, og var også kvalifiserende til EM 2023.

Krevende førsteomgang

Den første runden i denne 1,60 m-klassen der 48 kvalifiserte ekvipasjer stilte til start, inneholdt mange utfordringer der ting kom raskt og skjedde hele tiden, og i tillegg virkelig store hindre. Det var vanskelig, men slik skal det vel også være på sportens toppnivå. Blant annet så vi en svært krevende trekombinasjon rekk – okser – okser som hinder nummer åtte. Denne tok mye energi ut av hestene og felte dermed om lag halvparten av startfeltet. Mange ryttere maktet tydeligvis ikke å skape nok plass på linjen fra trippelbaren, hinder nummer syv, og inn til denne kombinasjonen, og måtte derfor se både én og flere bommer falle. Hinder nummer to - en okser – ga også spesielt mange ekvipasjer etter pause hodebry, og flere store, brede oksere i siste del av banen tok også mye ut av hestene. En forventet åpen vanngrav manglet imidlertid, da banebyggerne valgt å ikke la en slik inngå, dels fordi den felte mange under lørdagens derbyklasse, og dels med tanke på baneforholdene på Falsterbos ikoniske gressbane.

Marit Haarr Skollerud og ni år gamle Nelson Van'T Roosakker imponerte stort, både under nasjonshoppingen på fredag og under søndagens Grand Prix. Her under nasonshoppingen. Foto: Per Torp/ www.aafoto.no

Et sterkt startfelt

Marie Valdar Longem med Echo de Virton (Vagabond de la Pomme x Grignoteur de la Fontain), Marit Haarr Skollerud med Nelson Van T’ Roosakker (Zandor x Kashmir van Schuttershof) og Geir Gulliksen med VDL Groep Quatro (Quaprice Bois Margot x Caletto) representerte de norske fargene. Startlisten rommet også andre internasjonale sterke navn, så som blant andre sveitsiske Steve Guerdat, nederlandske Jur Vrieling, tyske André Thieme, belgiske Karel Cox og de fire VM-klare svenske hjemmefavorittene Peder Fredricson, Jens Fredricson, Henrik von Eckermann og Rolf-Göran Bengtsson.

For mange av rytterne var dagens Grand Prix den siste virkelige prøvesteinen før VM i Herning i Danmark om mindre enn én måned. Klassen bød derfor i utgangspunktet på et riktig spennende og interessant oppgjør, selv om flere av de VM-klare rytterne allerede har gitt hestene sine den nødvendige oppladningen i forkant, og derfor satset på unge, lovende makkere denne søndagen.

To øvrige ryttere som valgte å satse ungt, var Marit Harr Skollerud og ektefellen og forretningspartner Karel Cox. Med deltakelsen i Nations Cup på fredag i friskt minne, viste førstnevnte med all tydelighet at hun nå har funnet en perfekt, firbent makker, sine ni unge år til tross. Og sistnevnte, han fikk rett og slett åpningsrunden til å se lett ut med Nueva Epoca De Regor (Nabab De Reve x Querlybet Hero), der an med fin flyt satte den første nullen.

- Vi – Karel og jeg selv - har hatt med to hester i femstjerners til Falsterbo som bare er ni år gamle, og med ikke altfor mye erfaring, forteller Marit Haarr Skollerud som kun måtte se én bom falle i den tøffe grunnomgangen. - Jeg synes dagens Grand Prix-bane var bra. Den var stor og krevende, og trekombinasjonen var høy og tok mye kraft og hopp ut av hestene. Jeg er superstolt av Karel som hadde raskest tid, men ett riv i avgjørende Winning Round, dessverre, og selvsagt også av Nelson som hoppet vår aller største bane hittil. Han er fantastisk!

For både Marit Harr Skollerud og ektemannen Karel Cox ble årets utgave av Falsterbo Horse Show en suksess, og med LONGINES Falsterbo Grand Prix som et felles høydepunkt under sverigesvisitten. Arkivoto: Sille Kasin/ NRYF

Underveis i den første omgangen så det også lenge ut til at Marie Valdar Longem og Echo de Virton, som hadde et tidlig startnummer, skulle ta seg til Winning Round. Men med et kjedelig riv på neste siste hinder og en tid som ikke skulle vise seg å holde til tross for en super runde, ble det dessverre ikke slik for 30-åringen. Heller ikke de to øvrige norske rytterne til start gikk videre til Winning Round, der de tolv beste på listen etter første omgang tok med seg feilene videre.

Marie Valdar Longem og Echo de Virton stod nok en gang for en god CSIO5* Grand Prix 1,60 m, men tok seg dessverre ikke videre til Winning Round. Her ser vi duoen under fredagens Nations Cup. Foto: Per Torp/ www.aafoto.dk

En thriller av dimensjoner

Sisterunden av årets LONGINES Falsterbo Grand Prix skulle vise seg å bli en thriller av dimensjoner. Tolv ekvipasjer gikk videre til Winning Round, og det svenske hjemmepublikummet fikk virkelig valuta for pengene denne søndagen – etter Sveriges nedtur i nasjonshoppingen på fredag. For blant de tolv som lyktes i å gå videre, var hele fem svenske. Til sist skulle det vise seg at årets vinner av Falsterbo Derby, tyske André Thieme, stakk av med seieren – etter virkelig å ha funnet korteste veien til mål med DSP Chakaria - gjennom å utnytte hurtigheten og vendbarheten til den tolv år gamle Chap 47-datteren til fulle.

- For en helg, utbrøt den sympatiske rytteren som blir å se igjen på Tysklands lag under VM i Herning etter at storseieren var sikret. - Jeg prøvde å ri fort, men jeg hadde ikke regnet med å vinne. Men jeg har en superrask hest, så da jeg så at banemannskapet tok bort noen busker, fant jeg en sving som jeg tenkte at hun ville være god på. Og det klarte vi! I tillegg var det en fordel å ri litt tidlig, for da ble det mindre press, legger han til.

En strålende lykkelig vinner av årets LONGINES Falsterbo Grand Prix, André Thieme, tar imot publikums hyllest med DSP Chakaria. Foto: FHS

God slutt

Svenske Henrik von Eckermann stod også for en utrolig flott prestasjon foran et ekstatisk hjemmepublikum, og ble nummer to med en forholdsvis ny, spennende hest, den elleve år gamle Nababette Z. Nederlandske Hessel Hoekstra hadde med seg to tidsfeil inn i sisterunden, men red utrolig smart og sikret dermed tredje med Icoon Vdl. Det unge britiske stortalentet Amy Inglis fulgte deretter samme taktikk med supermakkeren Whishes og ble nummer fire, mens Karel Cox,altså var nær ved å gjøre det helt store med Nueva Epoca De Regor. Med raskest tid i Winning Round, men med et dyrkjøpt riv etter tidenes korteste sving inn mot nest siste hinder, ble likevel vel fortjent femteplassen sikret.

Og med dette var det punktum finale for 100-årsutgaven av Falstero Horse Show, som altså først ble avlyst i 2020 på grunn av koronaepidemien og deretter ble arrangert som Sports Edition uten publikum i fjor av samme grunn, men som i år virkelig igjen ble en folkefest av dimensjoner med både Horse og Show.

Resultater:

Husk at Eurosport 1 og Discovery+ sender én times sammendrag fra Falsterbo Horse Show 2022 på onsdag den 20. juli fra kl. 20:30.