Falsterbo – igjen med både Horse og Show

Etter ett års koronapause etterfulgt av Falsterbo Sport Edition uten publikum i fjor, er det endelig tid for å ønske publikum tilbake til et fullgodt Falsterbo Horse Show med fokus både på hest, underholdning og folkefest en hundreåring verdig.

Flotte forhold på Falsterbos ikoniske gressbane venter blant andre flere norske sprangryttere de nærmeste dagene. Frank Rothenberger og norgesvenn Fredrik Malm bygger. Illustrasjonsbilde: FHS
av
Sille Kasin

Lørdag den 9. juli ble publikum invitert til den offisielle åpningen av hundreårsutgaven av Falsterbo Horse Show. Godt assistert av barnebarnet, 11 år gamle Irma Falk, innledet Falsterbo Horse Shows president Jana Wannius med følgende: – Vi ser frem til å endelig å få fylle området med publikum igjen og vil ønske både nye og gamle besøkende velkommen til å utforske stevneplassen. Programmet denne helgen og videre frem til og med 17. juli byr virkelig på noe for alle.

En fornøyd showpresident Jana Wannius stod for den høytidelige åpningen av Falsterbo Horse Show som noe forsinket feirer 100 år i år. Barnebarnet Irma klippet snoren, mens supertalentet Eva Jumatate sang den svenske nasjonalsangen. Foto: FHS

Norsk deltakelse første helg

Denne første helgen har arrangøren invitert til spennende kvalifiseringer og finaler i dressur og sprang, oppvisninger i paradressur og Mounted Games, førsteklasses underholdning med hester, hunder og kaniner med TV-kjendis Tobbe Larsson i spissen, samt andre morsomme aktiviteter både for store og små. Og mer show blir det også neste uke – i tillegg til mye fin sport.

I Krafft the Tour of Amateurs ble norske Thea Backe Jansen plassert som nummer tolv med Rainflakes, mens Annette Ringnes endte uplassert med Andy d’Oupeye til tross for en riktig god, feilfri 1. kvalifisering. Dermed er førstnnevnte klar for onsdagens finale, der de 20 beste ekvipasjene etter to kvalifiseringer har sluppet gjennom nåløyet.

I Horseware 7-årschampionat i sprang har de to norske ekvipasjene Martine Eknes Hegna/ Iniesta og Karianne Christoffersen/ Polihistor gjennomført sine runder på lørdagen og søndag med totalt tolv feil hver, og kan dermed si takk for seg i år – til tross for god innsats, da konkurransen om de tolv finaleplassene er usedvanlig hard, og man kun har de to kvalifiseringsrundene å gjøre det på.

Martine Eknes Hegna og Iniesta var én av to norske deltakere i kvalifiseringen til Horseware 7-årschampionat i sprang. Bildet ble tatt på Falsterbo i fjor. Arkivfoto: Sille Kasin

Nytt av året

Etter initiativ fra president Jana Wannius selv, blir en ny klasse av året finalen i Falserbo Pony Equitation. Her møtes de tolv beste rytterne i alderen ti til tolv under Sveriges største hestefest til finale etter tre nasjonale kvalifiseringer. Formatet er helt nytt i Skandinavia og inneholder momenter der rytterne skal vise god kontroll og samarbeid med ponniene sine. Banen har derfor innslag av både volter, travbommer, overganger og galoppfatninger på anviste steder og skal fremme både utdanning og horsemanship. Formatet har stor suksess ute i Europa, og er kanskje også noe å tenke på for Norges Rytterforbund?

Unge norske utøvere til start

To høydepunkter på det rikholdige nasjonaleprogrammet videre blir også – ikke minst sett med norske øyne – Torsensons Ungdoms Grand Prix for juniorer og unge ryttere og NAF Five Star Pony Grand Prix. På grunnlag av uttak fra NRYF stiller Rasmus Aasland med Erasmus og Thea K. Gulliksen med Billy Cool til start i førstnevnte der startfeltet rommer 11 juniorer og 11 unge ryttere. Rasmus Aasland entrer også ringen med ponnien Poetic Floura i selskap med blant andre regjerende Nordisk baltisk mester Mikkel Fredin Nilsen og Attyrory Warrior i sistnevnte. I fjor kvalifiserte begge disse norske ponniekvipasjene seg til Grand Prix-finalen, der sponsor også denne gangen er NAF Five Star Magic, som er en av markedets største produsenter av blant annet fôrtilskudd. Nå krysser vi derfor fingrene for at bragden gjentas også i år - med fullt puplkum til stede.

Mye spennende norsk blir det også til start i Folksam Open for både de fem og seks år gamle spranghestene. I klassen for femåringene stiller Nadine Omli Johannessen med Höjgaardens Christallo’s Girl, Lone Marie Øglend med Royalty Quin STSog Liselotte med Revenge.

I dagens første kvalifisering gikk 70 av de ialt 110 femåringene null, og blant disse var hyggelig nok Höjgaardens Christallo's Girl og Royalty Quin STS, mens Revenge pådro seg åtte feil.

I seksårsklassen stiller Mathilde Kalland med Dirty Touchy de Tiji Z, Håvard Haldorsen Dragset med Boleybawn Evie og Høidahls Catch Shadow, Julie Stenstrøm med Leonardo, Carmen Viskjer Rød med Quandi M, Pål Flam med Be Cepporosso og Thea Gunleksen med Eviola Kvg Z.

Blant seksåringene har både Dirty Touchy de Tiji Z, Quandi M og Be Cepporosso fått en riktig god start etter å ha satt nullen i dagens første kvalifisering, mens Boleybawn Evie, Leonardo og Eviola Kvg Z står med fire, og Høidahls Catch Shadow med tolv. Startfeltet rommer 112 seksåringer, og av disse holdt 47 alle bommer oppe.

Toppsport i andre ukeselskap

I tidsrommet 11. – 17. juli under uke to blir det også internasjonal dressur CDIO4* og også CDI3* med Trude Hestengen og Christianslund Fürstino til start. Dette er en ekvipasje vi med spenning spesielt gleder oss til å følge, da deltakelsen under Falsterbo Horse Show sannsynligvis tjener som oppladning til VM i herning om en måneds tid.

Trude rir også fem år gamle Svalegårds Hot Boy i Folksam Open for 5-års, og får selskap av Silje Indrebø med Triumph Zamba. I kvalifiseringen til årets finale der 36 ekvipasjer stilte til start denne mandagen, red Trude Hestengen inn til 74.216 prosentpoeng og en tolvteplass. Dermed kan vi se frem til et hyggelig gjensyn med ekvipasjen i torsdagens finale. Silje Indrebø red på sin side inn til en score på 68.551 og må derfor se årets finale fra sidelinjen sammen med en rekke andre.

Trude Hestengen og Christianslund Fürstino har et partnerskap som strekker seg helt tilbake til tidspunktet da Trude første gang så Tino hos oppdretter som føll. Nå er de klare for Falsterbo Horse Show, og deretter VM i Herning. Arkivfoto: Privat

Som vanlig byr også arrangøren på internasjonal sprang både på tre- og femstjerners nivå med blant annet CSI3* Agria Trophy Falsterbo Derby, CSIO5* Nations Cup med tolv nasjonslag og CSIO5*Falsterbo Grand Prix som sportslige høydepunkter.

I motsetning til tidligere år, er derbyet nå kun åpent for 15 inviterte ryttere, og det går derfor uten norske utøvere til start. Banebygger Staffan Lidbeck byr på en bane med en rekke utfordringer for rytterne, og nytt dette året er at banen inneholder flere faste forhindringer og færre typiske spranghindre.

Norge er likevel godt representert i de øvrige hovedklassene ved femstjernersdelen av stevnet. Her stiller Benedikte Serigstad med sine to hester Lieschen og Stenhaga Tulip Tatoo, Geir Gulliksen med VDL Groep Quatro og Equine America Grandino H, Victoria Gulliksen med Thuur Z og Equine America Verdiamo Z, Marie Longem med Clarity og Echo De Virton, Marit Haar Skollerud med Nelson Van T’Roosakker, Make My Day Pacolet og Esprit D’Intro Z, samt Johan Gulliksen som kun er meldt som individuell utøver med Ambrosio D’Alcy og Equuine America It’s Me Des Saules.

Gode banebyggere

Mens svenske Fredrik Malm som har gjestet Norge som banebygger i spesielt Drammen flere ganger de seneste årene, har ansvaret for alle de nasjonale banene, kommer selveste Frank Rothenberger for å bygge de internasjonale klassene. Rothenberger har vært med og designet under Falsterbo Horse Show i 25 år, og vil nå bli assistert av norgesvennen Fredrik Malm som nylig har blitt sertifisert som internasjonal FEI banebygger level 2. Fredrik Malm uttaler følgende:

- Det er en stor ære å få bygge baner under Falsterbo Horse Show. Jeg gleder meg til å jobbe med Frank Rothenberger igjen og skal gjøre mitt beste for å få til spennende og bra hopping i de nasjonle klassene.

Endelig kan igjen Falsterbo åpne dørene for publikum og inviterer til 100-årsfest med både Horse og Show. Illustrasjonsbilde: Svenska Ridsportförbundet

Showpresident Jana Wannnius er også overbevist om at den svensktyske banebyggerduoen vil innfri:

- Det er alltid utrolig stimulerende å samarbeide med Frank Rothenberger. Banene hans er veldig gode, og de riktige plasserer seg alltid i riktig i klassene, og da spesielt i de større klassene som Nations Cup og Grand Prix. Fredrik Malm bygget på sin side svnsk mesterskap i Falsterbo i 2020 med den beste pallen vi har hatt noen gang, nemlog Rolf-Göran Bengtsson, Peder Fredricson og Malin Bayard Johnsson. Etter dette har han bygget de nasjonale klassene i Falsterbo og Jönkopng Horse Show og har fått mye ros av internasjonale toppryttere. Jeg kjenner meg deror helt trygg på at disse to svårt kompetente banebyggerne vil gjøre sitt til et vellykket Falstrbo Horse Show 2022, avslutter han.

Resultater: