EYLE er i gang på Starum Rideskole

I januar startet kurset EYLE - Equestrian Young Leaders - ved Norsk Hestesenters egen praksisrideskole Starum Rideskole. Rideskolen er med i pilotprosjektet som gjennom totalt 45 samlinger har som mål å utdanne den typiske rideskoleeleven til et ansvarsbevisst og kunnskapsrikt hestemenneske med hesten i fokus.

av
Ekstern part
hest / Norges Rytterforbund
EYLE er et samarbeidsprosjekt mellom Norges Rytterforbund og Norsk Hestesenter, sponset av Erasmus+ i samarbeid med European Equestrian Federation (EEF).

Av Lene Aasbø, Norsk Hestesenter

Målet med EYLE er aktiviteter som stimulerer til vekst og utvikling gjennom samspill med hesten. Første skritt har vært å introdusere barna til hesteverdenen og alt det innebærer å ha ansvar for et levende dyr, og samarbeidet i stallen har stått i fokus. I tillegg til Starum Rideskole inngår også Sæteråsen Stall og Rideskole, Narvik Rideskole, Kallands Ridesenter, Sørum Fritidsgård Ridesenter, Drammen Rideskole og Tanum Rideskole i pilotprosjektet.

Første merke - “Stallmedarbeideren”


Deltakerne har nå fullført det første av totalt ni merker; merket “Stallmedarbeideren”. Gjennom fem samlinger har ti unge deltakerne i alderen 8-14 år fått lære om hvordan de kan sørge for at hestene har det så komfortabelt og bra som mulig, og hvordan man kan oppfylle hestens naturlige behov for bevegelse og krav til utetid. De har lært om stallarbeid og fôring gjennom oppgaver som møkking, pakking av høyposer, sett på forskjellige oppstallingsmuligheter, reparert gjerder, raket stallganger, og aller viktigst: utført enkel visitering av hestene og boksene deres. Under kyndig veiledning fra EYLE-coach og Stallansvarlig ved Norsk Hestesenter Julie Myrsveen har de lært å ta et overblikk hver gang de entrer stallen, sånn at de kan trene opp blikket til å legge merke til endringer i adferden hos hestene. Julie forteller at det har vært sentralt å tenke på at språket og faguttrykkene har vært tilpasset deltakernes unge alder slik at informasjonen er forståelig for alle.

Bestått for alle


Starum Rideskole er stolt av å kunngjøre at alle ti deltakerne har bestått merket “Stallmedarbeideren” med glans, og EYLE-coach Julie Myrsveen er veldig fornøyd med innsatsen og progresjonen deltakerne har vist gjennom kursets første del. Hun melder om at å tilbringe tirsdags ettermiddagene som EYLE-coach har vært et høydepunkt i uka.

Neste steg i kurset er merket “Hestepasseren” som vil bli ledet av EYLE-coach og rideskoleansvarlig ved Norsk Hestesenter Tone Farestveit.

EYLE-programmet på Starum Rideskole viser seg å være en verdifull ressurs for unge hestemennesker som ønsker å utvikle seg, ikke bare som ryttere, men også som ledere og ansvarlige hesteeiere. Vi ser fram til fortsettelsen!

Vil du vite mer om EYLE?

Les brosjyren her

Relaterte artikler