Et historisk resultat av Isabel og Total Hope

Igjen sto Isabel Freese og Total Hope for et svært godt program ved EM i Riesenbeck i dag. Innsatsen i fredagens Grand Prix Special rakk med god margin til at ekvipasjen er videre til søndagens Grand Prix Freestyle. Det er første gang i moderne tid at en norsk ekvipasje har gått hele veien til denne klassen i et EM på seniornivå. – Det er så imponerende det Isabel og Total Hope nå presterer i EM, dette er stort for norsk ryttersport, sier Nina Johnsen, sportssjef i Norges Rytterforbund.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Isabel Freese/Total Hope i Grand Prix Special i Riesenbeck. (Foto: Lukasz Kowalski)

I et EM er det de 30 beste i Grand Prix som går videre til Grand Prix Special – og så går de 18 beste her videre til Grand Prix Freestyle. Isabel Freese/Total Hope (Totilas/Blue Hors Don Schufro, ) kom til Grand Prix Special som nummer 16 – en plassering som i seg selv sa noe om mulighetene til å komme gjennom neste nåløye også. Det gjorde de, og det på en herlig måte.

Jeg er veldig, veldig stolt over Isabel og Total Hope, dette var blant det beste jeg har sett hesten gå.

Landslagsleder Pether Markne

Velfortjent plass i freestylen

Sammen viste Isabel og Total Hope en nydelig Grand Prix Special, med flust av høydepunkter. Hele testen var et høydepunkt – en test der rytter og hest var i fullstendig harmoni med hverandre. Noen feil kom med på veien; det første holdtet kom litt etter X, galoppfatningen etter passage-piaff kom litt sent etter hjelperen og de misset på det siste byttet i enerne. Men traversene i trav er fabelaktige, Total Hope gjør dem lekende lett, med masse løft, med schwung og markvinnende steg. Første piaffen var litt mye frem, men likevel en god piaff – i andre piaff ba hun ham om å være mer på stedet, og hingsten svarte villig ja. Gode piruetter og feilfrie, rake og luftige enere på midtlinjen imellom ble det – generelt var galopprogrammet mye preget av 8-tall, bortsett fra den ene fatningen og feilen i enerne der dommerne dalte ned til tallet 6. Hingsten har et svært godt skritt, og det er imponerende hvordan han kan gå med så mye power og energi både i samlet form og i økninger i trav og galopp for så å skritte fullstendig avspent, gjennom hele kroppen og med store, taktmessige bevegelser.

Fasit ble 74,240 %, hvilket var nok til å ligge lenge i ledelsen. Når hele startfeltet var ferdig, var plasseringen blitt nummer 15, et hakk opp fra Grand Prix, og en velfortjent plass i søndagens freestyle var et faktum.

Med 74,240 % og en 15. plass har Isabel Freese/Total Hope sikret seg en velfortjent plass i søndagens freestyle. (Foto: Lukasz Kowalski)

Setter Norge på kartet

Med dette er Isabel første norske dressurrytter i moderne tid som har kvalifisert seg hele veien til denne freestyleklassen som avslutter europamesterskapet. Det har vært norske ryttere med i Grand Prix Special før, som Siril Helljesen/Dorina i 2011 i Rotterdam, Cathrine Rasmussen/Fernandez i Herning i 2013 og Trude Hestengen/Tobajo Pik Disney i Aachen i 2015.

Nå kan vi glede oss over norsk freestyle-deltagelse. – Vi er utrolig stolte over denne sterke prestasjonen! Dette er stort for Norge, det betyr enormt mye for sporten. Isabel, og lagvenninnene hennes i Riesenbeck, setter Norge på kartet. Nivået i Riesenbeck er svært høyt, og å hevde seg slik da – det er bare imponerende, sier sportssjef Nina Johnsen.

Det var god stemning hos den norske troppen på "Kiss'n'cry" - og blant publikum var det også stor jubel over testen til Isabel og Total Hope. (Foto: Lukasz Kowalski)

De er av topp 10 kvalitet

Landslagsleder Pether Markne istemmer sportssjefen og fastslår etter fredagens test: - Jeg er veldig, veldig stolt over Isabel og Total Hope, dette var blant det beste jeg har sett hesten gå. Han ville så gjerne, og Isabel kunne ri ham så lett, så lett, med så fine hjelpere. Det var bare veldig bra, hun fikk en veldig god følelse – en følelse av at det var så lett – ja, det var virkelig en bra dag i dag!

-Man kjenner at dommerne vil gi henne poeng, og det er mer å hente også. Det ble noen små feil, men før feilen i enerne lå hun på rundt 77 %, sier han og fortsetter: - Det er utrolig gøy at hun er med – ja, man har de fire-fem beste øverst, men så er det ganske uavgjort. De to feilene i dag - hun hadde nok ligget rundt 76 % uten dem.

Den svenske A-treneren i dressur – og sprang – roser rytteren for hennes mentalitet: - Som trener er hun super å jobbe med, det er ikke vanskelig å være chef d’equipe! Og som konkurranserytter er hun iskald. I dag varmet hun bare bittelitt opp, for å ikke bruke opp noe energi i varmen her. Hun er av topp 10-kvalitet – og der hun er nå, finnes det ennå rom for å bli enda bedre – så dette er fantastisk gøy!

-Man kjenner at dommerne vil gi henne poeng, og det er mer å hente også - dette er utrolig gøy og jeg er veldig, veldig stolt over Isabel og Total Hope, sier landslagsleder Pether Markne. (Foto: Lukasz Kowalski)