Erik og Indoletto - en duo å regne med

- Jeg er veldig stolt av Indoletto, forteller Erik Preben Strand etter helgens flotte innsats under Götebrg Horse Show. - Da jeg fikk ham, var jeg fjorten og han selv bare seks, og sammen har vi gjort det, steg for steg. Men det er Rolf-Göran Bengtssons Zucchero som har gitt meg følelsen å jobbe etter.

av
Sille Kasin
Erik Strand/ Indoletto/ internasjonal sprang/ NRYF
Gjennom de ti seneste årene har Erik Preben Strand og Indoletto vært et uadskillelig radarpar, og presterte senest godt i Göteborg Horse Show i CSI5*. Foto: Privat

Da Erik Preben Strand valgte bort skole til fordel for riding og la veien til Tyskland, var det flere som så for seg at oppholdet kom til å bli kort. Men disse fem seneste årene har den engasjerte rytteren imponert oss alle gjennom hardt, systematisk og målrettet arbeid, samt stabilt gode resultater i toppsporten. Og hjem til Norge kommer han nok fortsatt bare på besøk , for det er en fantastisk erfaring å få ri ute, forteller rytteren.

Stor lidenskap

For Oslo-gutten Erik Preben Strand som senest denne helgen stod for topp presentasjoner på femstjerners nivå under Göteborg Horse Show, var det allerede tidlig mest hest og riding det handlet om. For det var aller helst ri han ville, og sprangrytter han ville bli.

- Det lå liksom i kortene fra starten av at jeg skulle satse på ridingen, fastslår Erik. - Så fort som bare mulig overlot jeg derfor skole og videre studier til andre – det var liksom ikke det store for meg, for jeg var aller mest bare interessert i å ri, ler han når han tenker tilbake. - Tidlig ble hest min største lidenskap, og den har ikke blitt mindre med årene, det kan jeg love, legger han til.

Allerede hjemme i Drammen viste ekvipasjen lovende takter som junior og Young Rider. Duoen vant blant annet individuelt sølv i Nordisk Baltisk mesterskap og sikret en fenomenal individuell åttendeplass under EM i 2019. Arkivfoto: NRYF
Fra de begge var unge, har Erik og Indoletto opparbeidet et unikt partnerskap og klatret i klassene sammen, steg for steg. Foto: Privat

Unik mulighet

Nå har han bodd i Tyskland i fem år og har jobbet seg opp som rytter. – Først et års tid for Manfred Von Allwoerden som er oppdretteren til Indoletto - hingsten som vi så uløselig forbinder med Erik- og deretter en tid hos Thomas Brand, før nå de seneste årene for ingen ringere enn det svenske sprangikonet Rolf-Göran Bengtsson.

- Da Rolfs hjemmerytter var uheldig og skadet seg, ble jeg den heldige, forteller Erik glad. – Brått trengte han derfor noen til å ri hingstene hjemme, og da falt valget på meg. Det er jo ikke alle som ønsker å ri hingster, eller som trives med det, slår han fast.

- Det har vært en utrolig spennende reise å få se hvor mye arbeid en profesjonell rytter legger i en topphest. Erfaringene som jeg har gjort meg gjennom å ri Zucchero - en helt fantstisk hest på OL-nivå som aldri blir sliten - har virkelig gitt meg en aha-opplevelse. Jeg har fått en følelse som jeg kan jobbe videre etter. For hvor bra er en topphest, og hva kan en topphest gjøre? Og hva er bra, og hva er dårlig?

Et liv med toppsport

Da vi snakker med Erik, er han på vei retning kontinentet i hestelastebilen som han bytter på å kjøre med nettopp Rolf bak rattet. For Rolf-Göran Bengtsson er altså både 24-åringens mentor og arbeidsgiver. Kvelden før har de to begge avsluttet et på alle måter vellykket Göteborg Horse Show, og skulle nok gjerne også ha fått med seg verdenscupen fra tilskuerplass. Nå blir et på mobilskjerm mens mil etter mil tilbakelegges. For selv femstjernersryttere vil gjerne se og lære mer. Men i toppsporten hviler man ikke på laurbærene, for nå er det hjem for å jobbe videre.

- Jeg ble dessverre litt syk på fredag og har hatt feber, så akkurat nå prøver jeg å komme meg litt til hektene og ta over neste firetimers økt med lastebilen på veien hjem til stallen i Tyskland, omtrent 40 minutter nordvest for Hamburg, sier Erik. – Men det er jo bare å stå på videre i dette gamet her, slår han fast.

Erik åpnet femstjernersstevnet der store deler av verdenseliten var samlet, med en strøken dobbel 1.50m-runde på torsdag, og fulgte opp med en flott firefeilsrunde i Gothenburg Trophy 1.55m lørdag kveld – hakk i hæl med jevngamle Johan Gulliksen. - Og 15 år gamle Indoletto, han var firbent makker begge dager.

Stolt rytter og hesteeier

- Jeg er veldig stolt av Indoletto. Da jeg fikk ham, var jeg fjorten og han selv bare seks, forteller Erik. - Sammen har vi gjort det steg for steg, og jeg har vært veldig heldig som har en så god hest som jeg har kunnet komme opp på femstjernes nivå sammen med. Til dette trenger man en god hest, og det er han jo helt klart, legger han til.

Til tross for feber snakker Erik seg varm om holsteinerhingsten sin Indoletto (C-Indoctro x Caletto), som altså har vært i hans eie i allerede omlag ti år. Sammen har de gått hele veien fra juniorklasser og opp til femstjernes nivå, og i tillegg er den karismatiske hingsten kåret. Sammen har de opplevd mange høydepunkter - som ett av de første største da de frem til aller siste hinder under EM for Young Riders i 2019, var med i den individuelle medaljekampen, men endte på åttende. Stort var det også å gå feilfri i den store hingsteklassen på Zangersheide i fjor. Dette året ble sesongen innledet med feilfri Grand Prix i Neustadt.

Sammen har duoen opplevd en rekke internasjonale høydepunkter på viktige, internasjonale stevner - som her i Herning. Foto: Privat

En fantastisk læremester

- Indoletto har vært lærehesten min fra start, og vi har holdt det gående sammen, smiler Erik. Han er veldig sunn og har et utrolig godt hode, og jeg tror virkelig han liker å gjøre det vi gjør. For det kjennes fortsatt ut som han er åtte når han cruiser rundt i disse femstjerners klassene, smiler Erik igjen og utdyper: - Indoletto er kort sagt en veldig snill og grei hest som er enkel å håndtere. Og når pappa - som ikke er hestekar i det hele tatt – kan leie rundt på ham på stevner, ja så sier det sitt, ler han.

For tiden har Erik de fire beste hestene sine hjemme på stallen hos Rolf-Göran Bengtsson, og i tillegg to -tre andre som han er deleier i sammen med investorer, på en annen mindre stall. Og slik blir arbeidsdagene for så vidt lange, for det tar tid å daglig måtte pendle mellom to staller. Men det er så absolutt verdt det.

Unik erfaring

- Det er likevel så absolutt verdt det, og en fantastisk erfaring å få komme ut og ri, bekrefter Erik. – En helt annen kultur. Det er også en veldig kul følelse å se en profesjonell topprytter ri hver eneste dag, og det er fantastisk å alltid ha en å spørre om hvordan jeg kan få til tingene. Og til å gjøre tingene bedre. Dette ville jeg aldri ha vært foruten.

Inneværende sesong blir det fortsatt en god del stevnevirksomhet på Erik – ikke minst på nasjonale stevner i Tyskland med unghestene, men for Indolettos del blir det nå mer satsing på avl. Men først venter et nytt storstevne i Herning.

Spennende fremtid i sport og avl

Hingsten som gjennom hele livet har vist en enorm holbarhet, har en interessant og sterk hoppelinje med både EM- og VM- hester i familien, forteller Erik. - Og Indolettos mor er også moren til Geir Gulliksens meritterte makker VDL Groep Quatro som fortsatt går i toppsporten, 18 år gammel.

I 2018 ble Indoletto kåret på i Zangersheide, og året etter oppnådde han også kåring i Holsteiner-forbundet. Først dette året blir han imidlertid tilgjengelig for alle, da fokuset så langt har vært på sport mer enn avl.

- I mars får jeg mitt eget første føll etter Indoletto å håndtere, og i slutten av måneden skal vi vise Indoletto under hingstepresentasjonen i Holsteiner Verband, forteller Erik stolt. – Først nå blir han derfor tilgjengelig for alle.

Et høydepunkt for Erik som stolt hingsteeier kom da Indoletto ble kåret på Zangersheide i Belgia. Arkivfoto: Stutteri Zangerheide
For tiden gjøres Indoletto klar for den store hingstevisningen i Holsteiner Verband. Og deretter er han kla for avlssesongen. Foto: Privat

Videre venter altså forsatt spennende tider for Erik og hans Indoletto. Foreløpig er planene for sesongen lagt ut mars, men så snart han selv og Rolf-Göran Bengtsson er vel hjemme igjen fra den vellykte turen til Göteborg Horse Show, skal de sette seg ned og legge videre planer, både når det gjelder sport og avl.

Og nå på tampen – før du tar din tørn bak rattet i hestelastebilen, Erik… Har du et godt råd å gi andre ungdommer som i likhet med deg selv drømmer om å gjøre det til hest, spør vi.

Den pasjonerte rytteren trenger ikke lange tenketiden, til tross for at dagsformen kunne ha vært bedre og feberen fortsatt merkes, for dette ligger naturlig i ham.

- Det er fullt kjør hele tiden, men uansett hva man gjør, så må man ikke gi opp. Uansett kan det være flott å ta det som en erfaring, og selv kan jeg jo ikke tenke meg et annet liv, avslutter han fornøyd.

Relaterte artikler