Engasjement gir livsglede

- Det er viktig å finne en plass som gir energi og overskudd. Det får jeg ved å være frivillig, i tillegg til å ri selv, sier leder i sportsutvalget feltritt, Sissel Røinås.

Sissel Røinås er aktiv feltrittrytter, og leder i SU-F. Her med Højstrup Klokkelyng. (Foto: Karianne Steffensen Erklev)
av
Trine Meiningen

Frivillig innsats er grunnlaget for all aktivitet i norsk idrett, og Sissel Røinås er en av de mange som bidrar for ryttersporten. Hun er selv aktiv feltrittrytter, har tre døtre som er aktive i sporten, driver ridesenter, og er leder for SU-F.

Hestefamilie

Sissel Røinås (58) begynte på rideskole da hun var 12-13 år og tok et par ridekurs. Etter hvert traff hun en gutt som senere ble hennes ektemann. Han hadde en hannoveraner/trakhener, og hesten ble med dem i mange år, selv om Sissel tok en pause fra egen riding. De fikk også barn som alle ble begeistret for hest og hestesporten, og da fant mor tilbake til salen.

-Jeg tok opp ridingen igjen da jeg var 37 år, og siden da har jeg vært engasjert, sier Sissel. I 2003 tok hun og ektemannen Svein, et valg om å drive med hest på heltid, og startet Vennesla Hestesportsenter.

I begynnelsen var det sprangridning som var Sissels store interesse, og datteren var også sprangrytter, men så ble de invitert til å bli med på feltrittkurs i Evje. Da ble alt endret.

-Feltritt var mye gøyere enn alt annet. Det var full jubel ute i skogen, forteller Sissel. Det er 20 år siden. Nå har Sissel tre døtre, Lisa (36) som er feltrittrytter, Vilde (27) som er dressurrytter, og Emilie (25) som er feltrittrytter. De har deltatt i både NM og nordisk mesterskap.

Feltritt var mye gøyere enn alt annet. Det var full jubel ute i skogen


Frivillighetens år 2022

Vi stiller opp for hverandre, enten med redningshunder, som besøksvenner eller for idrettsgleden! Regjeringen ønsker å feire denne holdningen – derfor feirer vi her i Norge i 2022 Frivillighetens år.

Kjekt å ri

-Jeg synes det er så kjekt å ri. Jeg er urgammel, men vil ikke gi meg, ler Sissel. -Jeg har tre hester, og rir litt hver dag. Jeg kan drive med hest i hverdagen, kose meg og ri på dagtid, og være engasjert i sporten.

Hun har en treåring, Mleiha, som hun har avlet selv på en egen hoppe, Høystrup Klokkelyng.

-Treåringen er jeg litt forsiktig med, jeg er jo 58 år, ler Sissel. Hun har også seksåringen Rikardo, som ble kjøpt for to måneder siden fra Irland. Den vallaken rir hun fire til fem ganger i uka, og skal delta i sitt første stevne i april. Garelly MBF er ei 11 år gammel hoppe som Sissel starter en meter med.

-Jeg må ha en målsetting og vil utvikle meg som rytter. Det gir engasjement. Da jeg ble spurt om å engasjere meg i sportsutvalget, tenkte jeg at det er mange hyggelige folk i sporten, og hvis ingen drar lasset, så er det ikke noe grunnlag for sporten, sier Sissel.

Jeg må ha en målsetting og vil utvikle meg som rytter. Det gir engasjement


Fant frivilligheten

Hun driver Vennesla Hestesportsenter sammen med familien, og Vennesla Rytterforening er den lokale klubben.

-På grunn av en mulig interessekonflikt har jeg ikke engasjert meg på klubbnivå, men jeg kunne engasjere meg i sportsutvalget. Haldor Bråstad som tidligere var med i sportsutvalget, snakket varmt om det å gjøre frivillig innsats, sier Sissel. For fire år siden ble hun med i sportsutvalget, og de siste to årene har hun vært leder.

- Når man reiser på tur med barn gir det et engasjement til sporten. Det er mange koselige og hyggelige mennesker. Det er livskvaliteten min, det å drive med hest er like engasjerende og spennende nå. Jeg er altspisende av faglitteraturer og er med på webinarer. Jeg har ikke tenkt å legge meg ned når jeg blir seksti. Jeg er litt armer og bein, smiler hun.

Familien er samlet om hestegleden.

-Jeg har funnet en plass jeg trives med, og har med hele familien. Det er luksus, sier Sissel, som også har et barnebarn på 15 år som rir.

-Jeg må ha en målsetting og vil utvikle meg som rytter. Det gir engasjement, sier Sissel Røinås. Hun setter pris på gode dager i stallen med Norways Bally, en av hennes tre hester. (Foto: privat)

Engasjement gir innsikt

Interessen har også blitt litt påvirket av at hun bor på Sørlandet.

-Det var litt distriktspolitikk bak min tanke om å bli engasjert, fordi mye av aktiviteten er på Østlandet. Nå får jeg inn en annen dimensjon fra den siden. Det handler om å spre sporten og rekruttering, og da er det fint at sportsutvalget består av flere medlemmer enn de som holder til på Østlandet, sier Sissel.

Noe annet hun har lagt merke til er apparatet rundt feltrittsporten.

-I et sportsutvalg ser vi hva frivilligheten i idretten har å si. Vi får ansvar, og innsikt i den dugnaden som skal til for å arrangere et stevne som vi gleder oss til. Det er et helt apparat som skal til og det er ressurskrevende på mange vis. Det er teknisk personell, dommere og et stort antall frivillige som drar det i land. Vi ser hvilken dugnadsinnsats som kreves og innsatsen som gis, sier Sissel.

Hun har også lyst til å trekke frem samarbeidet med Norges Rytterforbund.

-Frivilligheten i sportsutvalget er avhengig av kontakt med sportskoordinatorene i NRYF. Hadde vi ikke hatt faglig dyktige koordinatorer, så hadde vi ikke kunnet jobbe så godt. All honnør til de frivillige, men det er helt avgjørende å ha en velfungerende sportskoordinator. Det er helt avgjørende for oss. Jeg ser oppbyggingen av idretten i Norge, det kreves dugnadsinnsats, og det er viktig å bli ivaretatt gjennom forbundet. Vi føler vi jobber sammen med NRYF, og det er viktig for meg. Sportskoordinatoren holder i alle trådene. De er motoren og limet som sportsutvalget kan jobbe ut i fra. Vi blir godt i varetatt og har et godt forhold til de som jobber i forbundet, sier Sissel.

I et sportsutvalg ser vi hva frivilligheten i idretten har å si. Vi får ansvar, og innsikt i den dugnaden som skal til for å arrangere et stevne som vi gleder oss til


Brenner for sporten

Frivilligheten i Norge er helt avgjørende for sporten, noe Sissel har kjent på.

-Jeg hører mye om at frivilligheten er på vikende front. Jeg føler ikke det, men opplever at det er mye engasjement. Det er folk som vil ut og ha opplevelser, som ønsker å være aktive og er engasjerte, sier Sissel og smiler.

-Jeg er jo en frivillig. Det gir meg livsglede. Jeg brenner for det jeg driver med, alle folka jeg treffer, som jeg ikke hadde truffet ellers, og nå er en del av livet. Det er helt fantastisk.

Ettersom årene går ser hun også lettere det store bildet.

-Jo eldre jeg blir, jo mer setter jeg pris på det. Når man er ung tenker man kanskje mer på seg selv, men etter hvert endrer det seg. Jeg rir hver dag, treffer mange folk. Det er det som er livet, det å treffe folk, utveksle erfaringer, det mellommenneskelige. Jeg er heldig som får være med.

To av Sissels tre døtre er feltrittryttere, og en er dressurrytter. Emilie og Lisa vant lag-gull i feltritt 2016. (Foto: privat)

Alle kan bidra

Sissel har en oppfordring til de som ønsker å engasjere seg, men som kanskje tenker at de ikke kan nok.

-Alle har noe å bidra med. Man må tørre å ta steget og komme med seg selv, sine synspunkter og erfaringer. Vi er forskjellige, men med dialog kan vi komme frem til felles beste for hestesporten. Kom som du er, vi er helt vanlig folk, smiler Sissel.

Hestesporten gir mye til de som tør å engasjere seg.

-De som har noe å bidra med får veldig mye tilbake, sier Sissel. Hun oppfordrer flere til å ta del i frivilligheten.

-Engasjement gir etter hvert bedre innsyn i hvordan hestesporten fungerer, og gir en bedre forståelse. Det gir ekstra kunnskap til det vi driver med. Du lærer mye om hestesporten, og du blir enda mer ydmyk, avslutter Sissel.

Alle har noe å bidra med


Nøkkelfakta om frivillighet

FRIVILLIG INNSATS

Den frivillige arbeidsinnsatsen i de frivillige organisasjonene i Norge tilsvarer 142 000 årsverk

(SSBs satellittregnskap for frivillig sektor 2020).

55 % av befolkningen (over 15 år) har gjort frivillig arbeid i løpet av det siste året (Frivillighetsbarometeret 2021). Dette er en nedgang fra tidligere og må sees i sammenheng

med koronapandemien.

MEDLEMSKAP

78 % av befolkningen er medlem i minst en organisasjon, og 48 % av befolkningen er medlem i

minst to organisasjoner. (SSBs Levekårsundersøkelse 2020).

ØKONOMI

Frivillig arbeid bidro med en verdiskapning tilsvarende 78 milliarder kroner i 2018

(SSBs satellittregnskap for frivillig sektor 2020).

Inntektskildene til ideelle og frivillige organisasjoner er 27% statlige og 17% kommunale og fylkeskommunale midler gjennom overføringer og kjøp av tjenester, 45% fra husholdninger og 12% andre

private aktører (SSBs satellittregnskap for frivillig sektor 2020)