Endelig kunne 50-års jubileet feires

Sist helg var islandshestfolket samlet– blant annet for å feire 50 år som forening. Strengt tatt har det nå gått 51 år siden Norsk Islandshestforening så dagens lys i 1970, men denne feiringen ble som så mye annet koronautsatt i fjor. Sist helg kunne feiringen endelig gjennomføres med innholdsrike dager på Gardermoen.

Foto: Mette Sattrup
av
Rebecca Ballestad-Mender

50 års-jubileet samlet hele 180 deltagere på en jubileumsmiddag, deriblant Tore Sannum, president i Norges Rytterforbund.

Helgen bød på mye, det ble også avholdt lokallagsmøte, ekstraordinært årsmøte og landslagssamling.

Lang, felles historie

I 2001 ble en avtale om formelt samarbeid mellom Norsk Islandshestforening (NIHF) og Norges Rytterforbund (NRYF) underskrevet, men de to har en felles historie som går lenger tilbake enn det. Den formelle dialogen om samarbeid startet allerede på 80-tallet, sammen med Norges idrettsforbund (NIF). Både ut fra størrelse og aktivitet var NIHF stor nok til å stå på egne høver, men NIF fastslo at det kun skulle være én hesteorganisasjon innenfor idretten. Derfor ble veien inn i fremtiden felles for NIHF og rytterforbundet. Utover det økonomiske, ble det fra da også et organisatorisk, administrativt og sportslig samarbeid. Fra 2005 har avtalen vært opp til vurdering flere ganger, og senest i juni 2020 ble det vedtatt en rammeplan for samarbeidet mellom NIHF og NRYF.

Viktig del av norsk ryttersport

OVERRAKTE PLAKETT: President i Norges Rytterforbund, Tore Sannum, overrakte leder i Norsk Islandshestforening en plakett i anledning 50-års feiringen. (Foto: Privat)

-Det som binder Norsk Islandshestforening og Norges Rytterforbund sammen, er hesten og alt den innebærer. Selv om Islandshesten står støtt på egne ben, med en meget lang historie og sine helt unike særtrekk, opplever vi at islandshest har blitt en viktig del av norsk ryttersport, sa rytterpresidenten i sin tale.

-Utover det å utvikle verdensmestere og europamestere og sørge for god utdanning av instruktører og dommere, har dere evnet å være nytenkende og innovative - noe både det digitale utdanningstilbudet og islandshestens tilstedeværelse på store internasjonale ridearrangement, er et bevis på, fortsatte Tore.

Presidenten trakk en billedlig parallell mellom islandshesten og foreningen:

-Gjennom vårt mangeårige samarbeid kan vi vel si at det er noen felles trekk mellom islandshesten og Norsk Islandshestforening. De er ikke blant de største, de har begge en lang historie, begge har sin styrke, og kan vise muskler når det trengs.

På vegne av hele Norges Rytterforbund har jeg den glede å gratulere så mye med 50-årsdagen, og ønsker dere masse lykke til i årene som kommer!

Mer på programmet

ÅRETS SPORTSRYTTER: Nils-Christian Larsen ble tildelt prisen som "Årets sportsrytter, senior". (Foto: Lotte Thoresen)

Jubileumsmiddagen rommet også utdelingen av «Årets priser» - blant prisvinnerne var Mikkel Holstad som ble «Årets ildsjel», Stian Pedersen ble «Årets avlsrytter, Emma Skårbø ble «Årets sportsrytter, junior», Luisa Huseby Sem ble «Årets sportsrytter, ungrytter», Nils Christian Larsen ble «Årets sportsrytter, senior» og Caroline Wangen fikk prisen for «Årets prestasjon».

Under foreningens halvårsmøte ble NIHFs «Norgesserien» presentert, en serie som har som mål å fremme deltakelsen på alle stevner – serien inkluderer alle A, B og C-stevner der rytterne kan samle poeng gjennom året og det kåres topp tre i junior, ungrytter og senior.

Engasjerte ord og tanker fikk de fremmøtte med seg ved årets foredragsholder under halvårsmøtet - NIHF hadde engasjert Gjert Ingebrigtsen til denne oppgaven.

Les mer om den innholdsrike helgen på Gardermoen på NIHFs egen hjemmeside