Enda en fantastisk prestasjon av Isabel Freese, men seieren glapp denne gang

I dag var Isabel Freese og Total Hope en av de 15 startende i Grand Prix Special under Aachener Dressage Days i tyske Hagen. Igjen viste de et glitrende godt program og live scoren endte på nærmere 76 %. Dette ville ha gitt seier, men fratrekk grunnet en feilridning og en såkalt «technical penalty» gjorde at det ble fjerdeplass i stedet. – Irriterende, men det får jeg jo ikke gjort noe med. Hesten er jeg bare kjempefornøyd med, og jeg er bare så glad for at jeg har klart VM-kravet, sier Isabel.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Isabel Freese/Total Hope. (Foto: www.sportfotos-lafrentz.de)

Isabel og hennes 10 år gamle hingst etter Totilas/Blue Hors Don Schufro innledet som vanlig med en mektig flott midtlinje – og hele programmet fortsatte i samme mektige, flotte stil. Især galoppdelen imponerte, der dommerne ga flere 9-tall for seriene. Karakterene for allment inntrykk er også karakterer som er særdeles hyggelig å ta med seg på veien videre for ekvipasjen – tre dommere lå på 8, en på 8,5 og en på 9.

En ekvipasje av verdensformat

Til tross for at Isabels hingst går dressur på høyeste nivå, har den fremdeles alt det man setter så pris på i unghestene med seg – den har energien, smidigheten, de ledige bevegelsene. Hingsten er ennå ung med sine 10 år hvilket gjør fremtiden bare enda mer spennende.

Men en liten forglemmelse bidro til at seieren glapp og ble til fjerdeplass denne solfylte dagen i Hagen. Helt i starten av programmet skal en travøkning ned langsiden følges ad av passage gjennom linjen AFK. Etter en fin travøkning fortsatte imidlertid ekvipasjen i et stort samlet trav. Det ble ikke blåst for denne feilen, men tallene ble justert ned både for øvelsen og i karakteren for overgangene - og i tillegg fikk ekvipasjen 2 % trekk for feilridningen.

-Jeg glemte rett og slett passagen, og det var ikke før etter programmet, da jeg møtte min trener Holga Finken at jeg ble klar over at jeg hadde gjort det. Det var jo egentlig en feilfridning, men jeg ble ikke blåst av – da hadde jeg jo kunnet ri øvelsen og dra i land en helt annen karakter. Nå ble jeg jo egentlig dobbelt straffet, når de trakk både i vurderingen av øvelsen og ga fratrekk for feilfridning, sier Isabel.

Det var ergerlig – men sånt skjer.

-Jeg er litt sur på meg selv for at jeg glemte det, hvordan går det an liksom. Men jeg får jo ikke gjort noe med det, og bortsett fra det er jeg veldig fornøyd med programmet – og ikke minst veldig fornøyd med hesten!

Protokollen viste også at ekvipasjen fikk fratrekk for en «technical penalty». Dette skyldtes trolig at dommeren vurderte henne som litt for sen til start.

-Det ble ringt i bjellen for start omtrent med en gang jeg kom til banen, jeg var bare forbi første hjørne. Min plan var å ri rundt banen for så å vende opp midtlinjen – og det gjorde jeg. Jeg økte også galoppen litt for å rekke det, men mest sannsynlig var jeg noen sekunder for sen, sier Isabel.

Dette kostet henne seieren, det ble i stedet en fjerdeplass med 72,202 %. Men det rikker på ingen måte ved det faktum at denne ekvipasjen er av verdensformat.

Britisk dressur med bredde i toppen

Storbritannia kunne i stedet juble etter en dag der man kunne se at de har en bred topp – det ble seier til Laura Tomlinson/Fallatijn e. Vivaldi med 73,617 %, med Lara Butler/Kristjan e. Polarion på andreplass med 73,447 %.

Evigunge Mary Hanna fra Australia – nå 67 år gammel – ble nummer tre med sin hest Calanta e. Glock’s Johnson TN med en prosent på 72,340 %.

Resultater

Planen frem mot VM

I løpet av to uker har Isabel og Total Hope klart kvalifiseringskravet til VM – med soleklar margin.

Når sesongen for Total Hope planlegges, er det flere oppgaver enn de på konkurransebanene som må flettes inn – med en kåret og populær avlshingst skal også bedekningssesongen få sin plass.

-Jeg måtte ha disse to kvalifiseringene nå, selv om Mannheim og Hagen kom litt tett. Det var viktig å gjøre dette nå, slik at Total Hope kan få en periode der det går i bedekning. Nå skal han gjøre det et stykke tid – juni er den mest hektiske sesongen så det blir ingen stevner da. Men så blir det stopp i forhold til bedekninger og matching frem mot VM i stedet, forteller Isabel.

-Det er litt mye med hingster, man må finne mellomveien. Men jeg er aldri redd for at han ikke fungerer der inne på banen, og jeg har alltid bare ridd de viktigste stevnene – han har ikke gått mange stevner, fortsetter rytteren som like godt klarte VM-kravet med glans på sine to første internasjonale Grand Prix’er.

Førsterytteren hos Paul Schockemoehle er inderlig glad for at VM-kvalifiseringen er i boks. 43-åringen har mange år i salen bak seg.

– Jeg er bare så glad for at jeg har klart dette. Dette har jeg jobbet så hardt og så lenge for. Målet og drømmen er å bli enda bedre – og målet i Herning er å ri mer enn én dag, Endelig har jeg en hest som er god nok!