En julegave med store følger

Da Adeline Eide Johansson var 13 år fikk hun et par ridestøvler og et ridekurs i julegave. Fire år senere tok den nå 17 år gamle rytteren seieren i MB-klassen i hallmesterskapet i dressur sammen med sin hest Sahlertz’ Ramball.

(Foto: Helena Støvne)
av
Rebecca Ballestad-Mender
Laster annonse...

Det siste året har vært alt annet enn begivenhetsløst for den unge rytteren som rir for Gjøvik Rideklubb. Først ble Ramball en del av livet hennes. I sommer ble det reise til Nordisk Baltisk Mesterskap og lagsølv for juniorer, det ble NM individuelt og det ble lag-NM.

Og på Starum i slutten av oktober toppet hun det hele med gull i HM.

-Det har vært ganske stort, ja, sier rytteren.

Det har vært litt av et mesterskapsår for Adeline Johansen i år, i sommer tok hun lagsølv i Nordisk Baltisk Mesterskap for junior, hun red NM, lag-NM - og avsluttet sesongen med gull i HM i klasse MB. (Foto: Privat)

En julegave med følger

Den julegaven hun som 13-åring fikk følger for å si det sånn.

Adeline forteller om en mamma som hadde en ridestøvel innenfor hestesporten selv, en mamma som hadde holdt på litt med hest. Likevel rakk Adeline å bli 13 før hun tok skrittet inn i stallen.

Hun ler litt: - Mamma og pappa drøyde det litt, sa det var dyrt. Men så fikk jeg den julegaven…

Nå, fire år etter det hele begynte, kjenner hun på takknemlighet. – Jeg er utrolig heldig som har foreldre som gir meg disse mulighetene.

Lurt med dressur

Etter å ha gått i rideskole et år, ble det egen ponni. – Det var en ganske alminnelig allround ponni, som ikke hadde gjort all verden. Vi trente hverandre opp til FEI-nivå og jeg red NM med ham i 2020. Det var gøy; gøy å gjøre den jobben, sier Adeline.

Rytteren forteller at grunnen til at det ble dressur som har hovedfokus mye skyldes moren hennes. – Hun har jo drevet litt med hest, og hun tenkte at det var lurt å kunne dressur. Derfor ble det dressur i starten, og det var det vi fikk best til, smiler hun.

Treningsmessig får hun dressur inn fra solid hold.

-Jeg rir for Ann Cathrin Lübbe og Anny Hilde Lindén. De hjelper meg mye!

-Moren min syntes det var lurt å kunne dressur - og så ble det det, smiler Adeline. (Foto: Helene Gjerde Aamdal)

Nervepirrende mesterskap

Hallmesterskapet på Starum ble en nervepirrende affære. Vinner første dag ble Martin Beitnes Kreken med frieseren Tjardo Fan De Fry-Sted e. Ubert/Fetse fra Sørkedalen Rideklubb. De tok klasseseieren med 64,755 %.

Rett bak fulgte Adeline og hennes 9 år gamle Ramball e. Fürstenball/Hoelgaard’s Kontrast med 64,608 %.

-Det var litt stressende, at det bare skilte 0,1 %. Søndag måtte jeg holde nervene på plass, ta igjen det lille forspranget, sier Adeline.

La en plan

Adeline la en plan for å få til det.

-Jeg leste godt på protokollen fra første dag. Tenkte «hva kan vi gjøre bedre – og hvordan kan vi gjøre det bedre». Første dag fikk vi for eksempel 4 på en bakdelsvending fordi han skrudde. Da tenkte jeg at jeg måtte ri litt mer frem og litt større – at det var bedre enn å få skru. Søndag fikk vi åtte på samme øvelse. Jeg red etter en plan, og det fungerte.

Hun fortsetter: - Jeg tror at det er viktig å tenke igjennom tingene ordentlig, lage en plan – tenker at det er lurt å ri etter en mal. Jeg lagde en mental bane til meg selv dag to. For meg fungerer det fint, for meg blir det en fordel at jeg tenker slik. Det kan jo skje ting som ikke er planlagte, men har jeg en grunnplan så er det lettere å ta seg inn igjen.

Adeline var nest siste startende – Martin sistemann. Det var nervepirrende å vente på resultatene…

-Jeg fikk jo ikke se Martin ri heller, jeg måtte jo ta hånd om hesten min. Men jeg fulgte med på Equipe, så poengene komme inn – så det gikk opp og ned. Det var ganske stressende, men utrolig spennende.

Når hardt arbeid gir resultater

Et toppresultat i et mesterskap, det betyr mye.

-Da jeg skjønte at det kom til å gå min vei, da ble jeg utrolig glad! Den seieren betød mye for meg, den var et svar på alt arbeidet jeg legger ned i idretten min, alle timene i salen, alle timene i stallen. Det går jo opp og ned, noen ganger kjennes ting lett, noen ganger så vanskelig at man gråter. Men når man lykkes – den følelsen av at hardt arbeid gir resultater…

Gullet gikk til Adeline og Ramball etter en dag to til 66,081 % - sammenlagt 130,689. Det ble Sanna Kristofferstuen/Stall-K’s Bon Jovi e. Belissimo M/Brentano II fra Nittedal Rideklubb som sikret seg sølvet, med 129,138 prosentpoeng sammenlagt. Det var et marginenes mesterskap – bronsen gikk til Martin fra Sørkedalen Rideklubb som fikk 129,034 prosentpoeng totalt.

-Den seieren betød mye for meg, den var et svar på alt arbeidet jeg legger ned i idretten min, alle timene i salen, alle timene i stallen, sier Adeline om HM-gullet. (Foto: Privat)

Adeline og Ramball

Adeline og Ramball er lik sant. Det mener rytteren fullt og helt.

– Han er helt perfekt til meg. Kjempesnill og rolig på bakken, jeg rir fredelige barbakturer – og når jeg legger på dressursalen, så setter han inn et ekstragir, blir nesten eksplosiv. Han er alltid på jobb, har alltid energi, alltid toppede ører. Han kan bli litt stresset, men får han brukt det positivt …

Adeline smiler fornøyd og forteller om hvordan han kom inn i livet hennes: - Vi kjøpte ham usett, midt i koronatiden. Det var Ann Cathrin som var og så på ham for meg, så det føltes trygt – likevel var det jo rart når han kom, jeg hadde jo ikke prøvd ham – ikke sett ham en gang. Likevel var det full match!

Adeline og Ramball er lik sant. Det mener rytteren fullt og helt. (Foto. Privat)

Viktig å bygge hesten opp helhetlig

Gullet i hallmesterskapet var en drømmeavslutning på denne sesongen for Adeline.

-Nå skal vi kose oss, trene frem mot neste år, sier Adeline.

Adeline har gjort seg refleksjoner rundt hvordan hun bør trene:

-Jeg er opptatt av variert trening, jeg rir mye på tur, jeg trener feltritt og sprang – vi trener mye og har det gøy. Det er ikke alle timene med dressur som gjør en helhet, men alt som gir glede. Det er viktig å bygge opp hesten helhetlig – få en positiv hest – og en positiv rytter, sier hallmesteren.

-Jeg er opptatt av variert trening, jeg rir mye på tur, jeg trener feltritt og sprang – vi trener mye og har det gøy, sier Adeline. (Foto: Privat)
Laster annonse...