EM-skuffelse ble erstattet med 160 km med glede for Lene

Det begynte med 160 EM-kilometre i Ermelo torsdag, og lørdag var det tid for CEI 3* 160 kilometer. De to norske EM-deltagerne Tonje Danielson og Rita Eiesland Holen måtte kaste inn håndkleet før fullført, men den skuffelsen ble lørdag kveld erstattet med jubel over fullførte 160 km for Lene Hammeren.

av
Rebecca Ballestad-Mender
EM-skuffelse ble til glede: Lene Hammeren fullførte lørdag 160 km med sin Arash. (Foto: Privat)

I lagkonkurransen i mesterskapsrittet var franskmennene suverene med fire ryttere innenfor topp ti. Spania sikret seg sølvmedaljen, mens Tyskland tok seg av bronsen. Frankrike kan som lag nå juble over en perlerekke av mesterskapsresultater – de tok sølv i EM i 2021 (i Ermelo), og de tok gull i VM i Butheeb tidligere i år. Tre av ekvipasjene på EM-laget var også med i Butheeb.

-Det var vanskelig, men vår strategi var å være sammen og ri trygt med hastighet, sa Jean-Michel Grimal, landslagsleder for Frankrike. – Jeg er veldig fornøyd med laget, de gjorde en veldig god jobb. Spania er svært sterke og har ledet an i denne sporten i 15 år nå. Jeg har stor respekt for dem, men vi er glade for å være de som er i tet nå.

Individuell gullvinner var tyske Sabrina Arnold/Easy El Boheira, med spanske Maria Alvarez Ponton/Bolchoi El Akim som sølvvinner. Bronsen gikk til Philippe Tomas/Biwaka de Chalendrat fra Frankrike. Arnold snittid var 20,608 km/t.

Frankrike tok seg av laggullet, foran Spania og Tyskland. Foto: FEI/Martin Dokoupil

Stopp for Rita og Tonje

For Rita Eiesland Holen og Smj Pershan ble det et tidlig stopp i mesterskapet. Smj Pershan fikk under første etappe et sår på beinet hvilket gjorde at hesten var halt i første vet-gate. Dermed var Ermelo-eventyret over for denne duoen. For Tonje Danielson og Luna gikk det godt. Spenningen steg i takt med klokken som gikk på vegne av Tonje og Luna. De passerte vet-gate etter vet-gate, men etter hvert fikk Luna, som mange andre, kjenne på utfordringen med sterk varme i kombinasjon med utfordrende løype. Hun gikk tom for energi og røk ut på grunn av metabolsk.
Disse to var langt fra de eneste som ikke kom over målstreken – hele 53 ble eliminert, mens kun 22 fullførte – noe som sier sitt om krevende forhold.

Resultater

Europamesterskapet ble en utfordring for mange, med sterk varme og tøffe løyper. Totalt ble 53 ekvipasjer eliminert, mens kun 22 fullførte. Foto: FEI/Martin Dokoupil

Så gikk det hele veien for Lene

En norsk rytter hadde ennå 160 kilometer foran seg da EM var et overstått faktum i Ermelo. Lene Hammeren hadde med seg Arash til Nederland for lørdagens CEI3* og red ut i dag morges. Det holdt hele veien for ekvipasjen som fullførte og ble godkjent. Snittfart for Lene var 14,528 km/t, og fasit ble en 10. plass i klassen.

Resultater