EM-drøm i oppfyllelse

For Celina Bådstangen lot den planlagte deltakelsen i fjorårets EM dressur for unge ryttere og U25 seg ikke realisere, men nå oppfylles drømmen. Årets mesterskap i Pilisjáfalu i Ungarn er i gang, og så også 24-åringen og hennes Badinda Altena på Unikornis arena.

av
Sille Kasin
Celina Bådstangen og Badinda Altena har lagt mesterskapsdebuten i U25 i Pilisjáfalu i Ungarn bak seg, er nå klare for mer. Arkivfototo: Lukasz Kowalski

Denne uken går europamesterskapene i dressur for unge ryttere og U25 av stabelen i Budapest-regionen Pilisjáfalu i Ungarn, litt nord for selve hovedstaden. - Og på plass der og alene om å representere Norge individuelt ved U25-delen av mesterskapet, er Celina Bådstangen og hennes 17 år gamle KWPN-hoppe Badinda Altena (Tolando x Goodtimes).

Måloppnåelse

Det målrettete dressurtalentet var også i fjor på stødig kurs mot EM-deltakelse for U25 i Ungarn, men måtte da legge drømmen til side på grunn av skadet hest. Årets mesterskap er derfor ekstra gjevt for den tysknorske 24-åringen, som de seneste par årene har vært trygt forankret i Aubenhausen utenfor München. Her jobber og trener hun for ingen ringere enn den tyske verdenseneren Jessica von Bredow-Werndl og dressurikonets bror, Benjamin Werndl. Ryttertalentet har allerede rukket å markere seg internasjonalt med sin nye mesterskapshest, og realiserer nå altså drømmen om karrierens første EM-deltakelse.

Individuell utøver

Celina Bådstangen og Badinda Altena er blant utøverne som deltar individuelt i årets europamesterskap for U25. Dagens innledningsklasse inngår også som del av årets lagmesterskap, der åtte lag kjemper om edle metaller, heder og ære.

Super fokusert inntok de den norske duoen EM-arenaen som nummer syv for å gjennomføre sitt FEI Intermediaire II program fremfor et høyst kompetent dommerkollegium denne ettermiddagen – med britiske Clive Halshall på C, østerrikske Elisabeth Max-Theurer på H, franske Alban Tissot på M, og med tyske Henning Lehrmann på svenske Annette Fansén Iacobaéus på B. Etter en vel gjennomført EM-debut der FEIs ekspertkommentator ønsket noe mer bæring for virkelig å kunne oppnå de høye karakterene og fra tid til annen også observerte en noe spent hest, ble ekvipasjen samtidig berømmet for mye kraft og bevegelse, et godt skritt, en aktiv galopp og fine, sentrerte piruetter. Celinas mesterskapsdebut resulterte dermed i en totalscore på 66.824 etter et par kostbare feil etter hvert og en foreløpig tiendeplass i klassen når halve startfeltet gjenstår i morgen.

To mesterskap

For første gang arrangeres de to aldersbestemte mesterskapene for unge ryttere og U25 samtidig. En slik parallellkjøring fremfor fjorårets EM med children og U25 under samme arrangemnt, hilses varmt velkommen av det internasjonale dressurmiljøet. Før selve mesterskapene tok til denne onsdagen, fikk utøverne sjansen til å bli kjent med mesterskapsarenaen i Pilisjáfalu der konkurransene foregår. Senere i kveld får også de tobente EM-deltakerne muligheten til å bli bedre kjent under kveldens offisielle åpning av arrangementet.

I løpet av denne første konkurransedagen har halvdelen av ekvipasjene i både mesterskapene for unge ryttere og U25 vært til start på Unikornis arena. Fra start ble åpningsdagen viet den første halvdelen av ungrytternes lagkonkurranse, der hele 13 lag er ute og kjemper om edle metaller dette året. I fjor strøk Tyskland av gårde med laggullet for unge ryttere etterfulgt av Danmark på sølvplass og Sverige på bronse, og etter at første halvdel av startfeltet nå er unnagjort, ligger Tyskland i foreløpig tet foran Danmark og Nederland. I morgen står andre og siste del av ungrytternes lagkonkurranse på programmet – etterfulgt av medaljeseremoni for de tre beste nasjonene.

Medaljeseremoni for lag blir det også for U25-rytterne som i morgen avslutter siste halvdel av lagkonkurransen, etter at hele startfeltet har gjennomført FEI Intermediaire II. Årets europamesterskap i U25 rommer 36 ekvipasjer, og blant disse inngår flertallet også på de åtte lagene som stiller til start. I fjor sikret Tyskland lagseier i U25 foran Danmark og Nederland, og de samme tre nasjonene har nå også et foreløpig grep om lagmedlajene i årets mesterskap etter at halvparten av utøverne nå er trygt igjennom.

Illustrasjonsbilde: NRYF

Individuell spenning

Fredag er det duket for første del av ungrytternes individuelle konkurranse. Da rir også U25-rytterne første del av sitt individuelle europamesterskap i Grand Prix. Etter at siste halvdel av både ungrytterne og U25-rytterne har gjennomført konkurransene sine på lørdag, venter deretter årets første individuelle medaljeseremonier.

Det er duket for et spesielt spennende oppgjør individuelt både for ungrytterne og U25 under årets mesterskap, for verken den tyske tittelforsvareren i U25, Raphael Netz, fjorårets sølvvinner Alejandro Oliva Lazaro fra Spania eller de tre individuelle medaljørene i EM for unge ryttere 2022 er å finne på startlistene i Pilisjáfalu. Den danske bronsevinneren fra U25 i 2022, Thea Bech, er imidlertid nok en gang kampklar, og så også den tyske fjorårs bronsevinneren for unge ryttere, Lucie-Anouh Baumgürtel. Kort sagt går vi uhyre spennende mesterskapsdager i møte – med mange sterke utfordrere fra de i alt 19 nasjonene som deltar.

Årets EM avsluttes med kürfinaler for unge ryttere og U25 på søndag, etterfulgt av utdeling av årets siste individuelle mesterskapsmedaljer. Og vi fortsetter altså å heie vår egen Celina Bådstangen og hennes fine Baldinda Atena frem, og krysser fingrene videre for gode opplevelser i Pilisjáfalu under karrierens første europamesterskap.

Resultater:

Årets EM-klasser i Pilisjáfalu kan følges live via ClipMyHorse.