Du skal ikke nøle med å ringe 113

– Vi ser at for mange venter for lenge med å ringe nødnummeret, sier Stephen Sollid. Han er sjeflege i Stiftelsen Norsk Luftambulanse og har 16 års erfaring som luftambulanselege. Stiftelsen Norsk Luftambulanse gjennomfører Akuttaksjonen i ti dager før påske. Målet er å senke nordmenns terskel for å ringe 113.

– Det er viktig at folk ikke kvier seg for å ringe 113. Det er bedre å ringe en gang for mye enn en gang for lite, sier Stephen Sollied, sjeflege i Norsk Luftambulanse. (Foto: Norsk Luftambulanse)
av
Ekstern part

Pressemelding Norsk Luftambulanse

– Dersom du tror eller vet at noen har en livstruende sykdom eller skade, så skal du ringe 113 med en gang, sier Sollid.


1 av 3 ringer for sent

Ifølge tall fra Nasjonalt Traumeregister skjer det i gjennomsnitt 20 alvorlige ulykker hver eneste dag i Norge. Av disse er to-tre ulykker livstruende.

– I tillegg er det mange som opplever akutt og alvorlig sykdom som ikke er åpenbart livstruende. Men det kan likevel være riktig å ringe 113. Det kan for eksempel være en alvorlig sykdom eller skade som det haster å gjøre noe med, slik at man unngår varige mén, forklarer Sollid.

Men mange nordmenn nøler likevel med å taste tallene 113 på telefonen. En Norstat-undersøkelse fra 2020 viser at en tredjedel av Norges befolkning ikke ville prioritert å ringe 113 i en akutt situasjon. De ville sjekket puls eller lagt personen i stabilt sideleie før de ringer etter hjelp.

– Det er vel og bra, men ikke riktig. Det viktigste er å ringe 113 med en gang.

Du ringer, de avgjør

Dette er en av årsakene til at Stiftelsen Norsk Luftambulanse satte i gang Akuttaksjonen onsdag 30. mars. Årets aksjon har til hensikt å senke nordmenns terskel for å ringe nødnummeret 113. Les mer om Akuttaksjonen her.

– Dersom du kommer i en situasjon der det står om liv eller helse, er det å ringe 113 det viktigste du kan gjøre. Ikke bare sender 113-sentralen ut øyeblikkelig hjelp til deg, men de kan også hjelpe deg med å hjelpe, for eksempel ved å si at du må starte med hjerte- og lungeredning, forteller Stephen Sollid.

Sjeflegen i Stiftelsen Norsk Luftambulanse understreker at en telefon til 113 ikke er det samme som å bestille en ambulanse eller et legehelikopter. Det er opp til helsepersonellet på 113-sentralen å vurdere hvor alvorlig situasjonen er, og hvilke ressurser som skal sendes ut. Du ringer, de avgjør.

Stephen Sollid har et godt råd til de som nøler med å ringe nødnummeret:

– Det er viktig at folk ikke kvier seg for å ringe 113. Det er bedre å ringe en gang for mye enn en gang for lite.

Gratis nød-app

Sollid anbefaler også å laste ned appen Hjelp 113. Den er gratis og anbefalt av Helsedirektoratet.

– Den kan gjøre varslingen lettere. Den har knapper for 110, 112, 113 og nærmeste legevakt. I tillegg sender den posisjonen din rett til nødsentralene.

Det kan særlig være en fordel på påsketur i skogen eller fjellet, understreker sjeflege Stephen Sollid:

– Nøyaktige koordinater gjør at ambulanse og legehelikopter finner deg lettere. Det kan spare livsviktig tid.

Hestesport har tidligere omtalt nød-appen: Hjelp 113 - appen alle må ha

Det kan skje at den treningen eller den turen du er på, ender på en helt annen måte enn ønsket. Det kan hende at du trenger hjelp raskt. Det kan også hende at du da ikke aner hvor du er. App’en 113 er appen du må ha for å kunne tilkalle hjelp raskt, hvor du enn måtte befinne deg. (Foto: NRYF)

NÅR SKAL DU RINGE 113?

Ved disse tilfellene skal du ALLTID ringe 113:

  • Bevisstløshet
  • Sterke brystsmerter
  • Store pustevansker
  • Plutselig problem med å prate, smile eller løfte
  • Alvorlig skade, store blødninger eller voldsomme akutte smerter

Husk at ingen redder liv alene. Av og til må du ta det første steget.