Du kan rett og slett glede deg gresselig mye

Den grønne gressbanen til Askim Rideklubb ligger der og venter på å spre rytterglede i helgen, upåvirket av nedbør og bare helt klar for innrykk. – Banen er preppet og tipp topp, den er verken for våt eller glatt av regn. Stevnehelgen er en viktig del av det rideklubben vår står for og jobber for – en sport der alle skal få muligheten, der alle er like gode og verdifulle og en sport som preges av samhold. Vi ønsker alle hjertelig velkommen til Askim Derby Open, sier stevneleder Ine Hovde.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Det er bare å glede seg gresselig mye til å ri på denne fine gressbanen i Askim i helgens Askim Derby Open - det sørger stevneleder Ine Hovde og resten av gjengen i Askim Rideklubb for. (Foto: Thomas Åle)

Det nærmer seg helgen med Askim Derby Open, og på Trippestadbanen gjøres ting klart. Samtidig er det flere i landet som får oppleve store nedbørsmengder, mediene preges av nyheter om flom og ekstremvær.
Dermed kommer bekymrede henvendelser til Ine og gjengen hennes i Askim. Disse kan Ine berolige:
– Folk er redde for at det er for glatt og for vått, men banen vår er rett og slett sinnssyk bra – det vannet som har kommet har den sluset videre, man kan ikke se en eneste vanndam her.

Vi vil at Askim Derby Open skal være et årlig arrangement – for alle.


Det som ligger bak en god gressbane

Ekstremværet Hans har fordelt sine utbrudd forskjellig. I Askim har det buldret og braket, men når det gjelder regn har det vært som noen ganske alminnelige norske julidager.

-Hans har ikke skremt oss. Det har regnet, men nokså innenfor normalen. Nå er det meldt opphold og også sol dagene fremover. Banen er helt fin nå, og vil bare tørke fint opp fremover.

Det kan ikke kalles hemmeligheten bak en god gressbane, for det er ingen hemmelighet – det hele ligger i kunnskap og sunn fornuft: - Så lenge en gressbane er godt drenert og laget på en god måte, så trekkes vann ned i jorden. En god gressbane sier egentlig bare ja takk, så lenge dreneringen og forarbeidet er godt.

Disse to momentene kan de krysse av for når det gjelder Trippestadbanen. – Dreneringen er god, og den har gjennom mange år vist at den er en god bane. Den klippes ukentlig med bioklipp, den valses for å rette ut eventuelle groper og vi sander den for å gi godt grep for hestene. Denne banen tåler flere hundre startende, også i regnvær. Og hestene liker å hoppe på gress – det er jo det mest naturlige vi har!

I dag niende august går anmeldelsesfristen ut, men Ine smiler lurt: - Vi tar imot etteranmeldelse og oppstalling helt frem til fredag 11. august klokken 12!

Trippestadbanen har sørget for å levere rytterglede i mange år - bak en god gressbane ligger god drenering og godt vedlikehold. (Foto: Askim Rideklubb)

Det handler ikke om hvilken sal eller merke på utstyret – det handler om den innsatsen man legger i det. Og det er det Askim står for!


Et stevne for alle

Det er langt fra første gang det inviteres til stevne på den grønne Trippestadbanen i Askim. Denne stevneplassen har lang fartshistorie, og her har det vært både NM og Nordisk mesterskap opp igjennom tidene.

Men Askim Derby Open er likevel en form for debut for klubben. – Dette er første gang vi arrangerer derby, og vi ønsker virkelig å sette Askim på kartet. Vi vil at dette skal være et årlig arrangement – for alle, sier Ine.

Nettopp dette med «for alle» er viktig for Ine og for klubben. Alle skal med heter det, og det jobber Askim Rideklubb med. På helgens stevner er det klasser for alle, det begynner med en 10 cm leieklasse og toppes med 1,25 m, det går derby klasser i 70 og 90 cm, det er akkumulator-klasse i 85 og 1,15, det er Østfold Cup og det er Feil og stil – og det er deltakersløyfer, gavepremier og solide pengepremier i de største klassene. Med seg til dette har klubben gode sponsorer.

-Vi vil at dette skal være for alle, derfor har vi klasser der alle har mulighet til en fin premie, uansett hvilken hest man måtte ha. Det er et D-stevne, men vi har bedt ClipMyHorse-TV komme for å filme, for vi har lyst til at også ryttere på breddenivå skal kunne gå tilbake og se på dette.

Bak dette ligger en større tanke rundt sporten vår, et større og viktig mål: - Vi ønsker et bedre samhold innen ryttersporten, der alle er like gode og verdifulle, fastslår Ine.

Rekruttering står sentralt for Askim Rideklubb, med rideskole der elevene også får lov til å starte med skolehestene.

Ine er leder for sportskomiteen og tar rekruttering og inkludering med seg i det arbeidet. – Jeg er veldig opptatt av at rideskoleelevene og alle her blir tatt for den de er, at alle skal ha muligheten.

Hun ser tilbake på sin egen vei i sporten. – Jeg fikk selv det mange vil si var en «dårlig» hest. Men jeg kom langt likevel. For det handler ikke om hvilken hest, det handler ikke om hvilken sal eller merke på utstyret – det handler om den innsatsen man legger i det. Og det er det Askim står for!

Å ri på gress er mye mer gøy!

-Det sier EM-klare Johan-Sebastian Gulliksen som noen uker skal ut på den grønne gressbanen i Milano. Følg med her på Hestesport.no for tips og råd om ridning på gress fra Johan-Sebastian og hans rytterkollega og fersk vinner av Kingsrød Grand Prix Cup i Bugården (på gress) samt hovslager Kent Riber!

Askim Rideklubb har en drivkraft i sitt arbeid - også når det gjelder stevner - alle skal med, tuftet på et bedre samhold innen ryttersporten, der alle er like gode og verdifulle. (Foto: Thomas Åle)