Drømmestart på ny sesong

Mange var både spente og glade da Grenland Ryttersportsklubb inviterte til årets første landsstevne i sprang. Her var kjente ekvipasjer som sesongdebuterte, nye ekvipasjer for sesongen og i særstilling én tindrende lykkelig rytter som var tilbake i ringen etter langvarig skadeavbrekk med sin tidligere mesterskapshest.

av
Sille Kasin
Denne søndagen gikk en langvarig drøm i oppfyllelse for 24 år gamle Martine Eknes Hegna. For endelig var Zoraya 7 tilbake i ringen etter å ha vært ute med skade i to og et halv år. Foto: Sille Kasin/ NRYF

Forrige helg var det dressurekvipasjene som rådet grunnen under årets første lands- og elitestevne i dressur på Vallermyrene, mens det denne helgen var godt med sprangsugne ponni- og hesteekvipasjer som entret arenaen. Fredag rommet listene 129 starter og seks klasser, på lørdag var det hele 145 starter fordelt på syv klasser , og denne søndagen ble stevnehelgen med 131 starter fordelt på nye syv klasser avsluttet. For ponniene inviterte Bjørn Roar Lykstad til baner med hinderhøye fra og med LA og opp til og med MA, mens hesteklassene gikk fra og med 1,00 m og opp til og med 1,40 m. Flere av ekvipasjene trivdes åpenbart godt med å være tilbake i ringen etter vinterdvale, og mange av rytterne hadde hyggelige godord å komme med når det gjaldt både banene og arrangementet i sin helhet.

Og den presumptivt blideste rytteren på hele stevneplassen denne søndagen, det var trolig 24 år gamle Martine Eknes Hegna fra Drammen Rideklubb. For akkurat denne dagen, den hadde hun ventet på i hele to og et halvt år, helt siden august 2020 da selveste marerittet inntraff.

- Vi var ute på en helt vanlig tur da hun plutselig ble skremt og falt ned fra en bro og kom til skade, forteller Martine og legger til at det var temmelig dramatisk. – Etter denne hendelsen har vi brukt veldig god tid på opptrening og har fått enormt god oppfølging av flinke folk underveis, sier hun takknemlig. – I dag har jeg vært veldig, veldig spent, for jeg har jo hatt en drøm helt siden hun skadet seg om at vi skulle komme tilbake.

Men helt uten dramatikk ble likevel ikke dagens comeback i klasse 1.10 m.

- I omhoppingen ble det en 100 % misforståelse mellom meg og hesten som jeg helt og holdent tar på min kappe, ler 24-åringen. Hun kan blant annet se tilbake på individuelt gull i senior nordisk, individuelt gull utendørs i NM for unge ryttere og sølv innendørs, samt internasjonale Grand Prix-seiere både under Drammen Spring Tour og under Kingsland Oslo Horse Show, og alt dette altså i løpet av én og samme sesong med Soraya 7 (Carinja x Coronao).

Men at Martine derfor fikk en helt udramatisk, ufrivillig avstigning fra den velkjente ryggen av den rutinerte 16 år gamle holsteinerhoppa, det gjorde altså ingen verdens ting.

- Da jeg skled av henne og stod der på bakken inne i hallen ved siden av henne, ja så tenkte jeg at vi kom da i hvert fall hit, smiler hun. – Det var et veldig, veldig rørende øyeblikk. Og bare det å se henne så lykkelig da jeg pakket stevnegrimen hennes for første gang på to og et halvt år og hun skjønte at hun skulle få være med på tur – på stevne der hun helst hører hjemme, det var bare helt utrolig. Jeg tror hun må ha vært stevnets aller stolteste hest, og hun kjentes faktisk veldig, veldig fin ut i dag, smiler også rytteren stolt.

Og hva er så planene for sesongen videre, undrer vi.

- Planen er nå bare å ta tingene steg for steg, poengterer Martine. – Og selv om håpet selvsagt er å kunne komme tilbake til de store klassene med henne, så har vi jo ingen garanti. Vi får derfor bare ta det klasse for klasse og skynde oss veldig langsomt. Men uansett så er Zoraya selve dronningen på stallen og en hest som har betydd så utrolig mye for min sportslige karriere. Hun betyr virkelig alt, avslutter dagens gladeste og følelsesmessige mest berørte rytter på Vallermyrene.

Denne søndagen strøk for øvrig arrangørklubbens egen Mathilde Kalland av gårde med dobbeltseier i stevnets høyeste klasse, 1,40 m , med Estolga og Cashgraf, mens Linnèa Paulsen fra Drammen og Omegn Rideklubb på kategori 2 ponnien Kuli’s Maybe Magic vant MB, og Josephine Haukeland fra Bergen Rideklubb vant MA med enerponnien sin, Søndervangs Colorado.

Resultater: