Dressurdommerne likte det de så

En dommer og en trener fulgte de 24 deltagerne i FERD Rideskolecup da de lørdag under årets finale red inn mellom railen på Kingsland Arena for ryttertesten. – Ryttertesten er en konkurranse som legger fokus på rytteren, og vi så i denne finalen ryttere som var kommet godt i gang med sin ridning, sier dressurdommer Rita Pedersen.

av
Rebecca Ballestad-Mender
De 24 finalistene i FERD Rideskolecup red RLC1 i dressurprøven. - Vi så ryttere som var kommet godt i gang med sin ridning, sier dommer Rita Pedersen. (Foto: NRYF)
Laster annonse...

DDIII Rita Pedersen og Trener1 Nina Stokke, begge fra Åsane Rideklubb, tok turen fra Bergen til Drammen for å dømme finalen i Ferd Rideskolecup 2022 under Norway Grand Prix. Det var en oppgave de satte pris på – og de var glade for å se så mye god ridning – og gode skolehester.

Veien frem til startsignal

-Drammen rideskole ved Eirik Berentsen kunne stille med flotte rideskole-hester, som alle virket trygge og greie, innleder Rita.

Fredag kveld var første gang de 24 forventningsfulle deltakerne fra hele NOrge fikk møte de åtte skolehestene. Da ble hester delt ut og prøveridd.

Det var kjapt ut i ilden etter dette - første start var klokken 0900 lørdag morgen.

-Finalen i dressuren gikk i RLC1, hvor to og to red på grupper fordelt i 3 klasser. Det ble en klassepremiering i hver klasse og samt en sammenlagt premiering, forklarer dressurdommeren. – Testen ble delt i tre klasser der hestene gikk med tre ryttere hver. Programmet er enkelt og kort, så hestene var kvikke og spreke med alle sine tre ryttere.

Oppvarmingen gikk på banen ved siden av, godt beskyttet av tak. Der fikk rideskolerytterne særdeles god hjelp - oppvarmingen ble ledet av ikke mindre selveste Anny-Hilde Lindén, en legende i dressur sporten.

Ryttertesten legger fokus på rytteren

-Ryttertester er en flott konkurranse form, som legger fokus på rytteren, understreker Rita. - Om du kommer til start med en hest, en ponni, kaldblods eller fullblods spiller ingen rolle. Vi legger vekt på at rytter sitter korrekt, klarer å følge hesten på en god måte, har forståelse for takt og rytme, klarer å holde riktig gangart, klarer å bøye og stille hesten korrekt og ikke minst ri nøyaktig rideveier.

Rita og Nina likte godt det de så der på dressurbanen lørdag formiddag:

-De aller fleste kom til start godt forberedt, de kunne programmet, de er kommet godt i gang med sin ridning, de beste var virkelig på god vei til en god følelse for ridningen!

Ryttertest er ment å gi en god mulighet til læring, til å bygge et godt grunnlag for å utvikle seg videre som rytter. Tilbakemeldinger fra de som har i å oppgave å vurdere dem er da viktig, utover bare tall.

-Samtlige ryttere fikk en kort muntlig tilbakemelding og karakter, direkte etter å ha avsluttet sitt program, samtlige fikk også utdelt en deltakersløyfe. Protokoll med skriftlige tilbakemeldinger kunne hentes i sekretariatet.

DDIII Rita Pedersen (til høyre) og Trener 1 Nina Stokke, begge fra Åsane Rideklubb, tok turen fra Bergen til Drammen for å dømme finalen i Ferd Rideskolecup 2022 - her er de sammen dressurrytter- og trener Anny Hilde Lindén som hjalp finalistene under deres oppvarming. (Foto: NRYF)

Rita og Nina trivdes med oppgaven de hadde i Drammen:

-Vi som dommere synes dette var en meget hyggelig dag, veldig kjekt å få lov å delta på dette, og vi ønsker alle ryttere lykke til videre, håper å se dere på konkurransebanen ved en senere anledning!

Laster annonse...