Dressur, sprang og kjøring – seier til Lottie Fry på dressurbanen

Britiske Lottie Fry med sin Glamourdale tok World Cup-seieren i den vest-europeiske ligaen i dressur på hjemmebane i London fredag kveld, under det tradisjonelle storstevnet i den britiske hovedstaden som foruten dressur også rommer World Cup i sprang og kjøring.

Lottie Fry og superhingsten Glamourdale tok World Cup-seieren fredag kveld foran et begeistret hjemmepublikum i London. (Foto: FEI/Jon Stroud)
av
Rebecca Ballestad-Mender

Den dobbelte verdensmesteren – og lagsølvvinneren – fra Herning i år tok seieren ved den femte kvalifiseringen i FEI Dressage World Cup ™ med en personlig rekord. På tavlen lyste det 90,995 % etter freestylen – gullet i Herning sikret de seg med 90,654 %.

Første store stevne siden VM for Glamourdale

Det var 13 utøvere fra ni ulike nasjoner med i fredagens klasse. Fry var tredje siste ut, og sammen med Glamourdale (Lord Leatherdale/Negro) var hun helt klar til å vise sine ferdigheter i deres første store stevne etter VM. De vant torsdagens korte Grand Prix – og etter alle solemerker så det ut som om de hadde tenkt til å gjenta det i freestylen.

-Etter i går kjente jeg at han var i toppform, han har virkelig blitt sterkere etter Herning, og i kveld var han så ivrig at han prøvde å gå inn på banen før han skulle, fortalte Fry.

Det var tyske Ingrid Klimke/Franziskus (Fidertanz 2/Alabaster)– vinnerekvipasjen fra Stuttgart – som var neste ekvipasje ut. De fikk kjenne litt på at publikum ennå var i ekstase over Fry og Glamourdale, og Franziskus ble litt spent som følge av uroen. Men fantastiske Klimke geleidet sin hingst elegant inn til 83,170 % hvilket skulle holde til en tredjeplass bak britiske Gareth Hughes/Classic Briolinca (Trento B/Royal Dance) som fikk 84,950 %.

-Støtten fra publikum i kveld var utrolig, og å avslutte et fantastisk år på denne måten er helt vidunderlig. Det er nesten umulig å oppsummere 2022 – det har vært et utrolig år. Å komme til London foran mitt hjemmepublikum ga meg bare den beste følelsen, sa Fry.

-Å bli nummer to bak en verdensmester er en seier for meg, og min hest var fantastisk, sa Gareth Hughes. – Jeg har ikke ridd innendørsstevner med henne før fordi hun syntes atmosfæren har vært utfordrende. Derfor har vi heller spart henne til mesterskap, men i år har hun falt mer til ro så vi tenkte å gi det et forsøk nå etter Herning.

Utrolige Klimke – som jo også er en eliterytter i feltritt – syntes også at sitt resultat var som en seier. – Å bli nummer tre bak disse to fantastiske rytterne er utrolig. Jeg er veldig stolt over hesten min, han har blitt så mye bedre de siste månedene. Han begynte bra i Polen, men jeg hadde ikke forventet at det skulle gå så bra som det gjorde i Stuttgart – og nå gjorde han det igjen. Jeg er veldig glad, sa rytteren som nå ligger i tet på rankinglisten foran franske Morgan Barbancon og tyske Benjamin Werndl.

Neste dressur kvalifisering i dressuren er i Mechelen 29. desember. Lottie Fry står da på masterlisten med sin andre topphest Everdale.

På hjul og over hinder

Firspannskuskene hadde sin første konkurranse fredag, og ikke overraskende var det australske Boyd Exell som tok seieren, foran nederlandske Koos de Ronde og hans landsmann Bram Chardon.

Fredag gikk også sprangklassene i gang, med sine klassiske klasser The Ivy Stakes og The Christmas Pudding Speed Stakes. Tradisjonen tro innleder Geir Gulliksen julen med en tur til London, og i The Christmas Pudding Speed Stakes, en 1,45 m klasse, ble det en feilfri runde sammen med VDL Groep Quatro (Quaprice Bois Margot/Caletto I) på en tid som holdt til en fin 11. plass. Vinner ble irske Trevoer Breen/Jicarla T (Caretino Gold/Numero Uno).

For kuskene handler det om World Cup lørdag kveld, men sprangrytterne skal i ilden søndag formiddag. Stevnet i London er ikke over selv om det blir søndag – også mandag rommer flere internasjonale klasser på sprangbanen samt adskillig god underholdning for publikum i ExCel.

Eurosport 1 sender høydepunkter fra World Cup i London 20. desember klokken 20.00.

Start- og resultatlister London