Disse åtte rytterne har vunnet en veldig viktig premie

Gjennom sommeren har juniorryttere og unge ryttere deltatt i NRYF Kingsrent Ungdomscup. Et resultat av god innsats her og sammenlagt plassering blant de åtte beste har ført til invitasjon til å delta under Kingsland Oslo Horse Show – men den viktigste premien får de åtte unge rytterne i slutten av januar neste år. – Kompetanse er det mest verdifulle av alt, derfor gir vi i samarbeid med Kingsrent AS disse åtte rytterne en kompetansehelg, der det blir både praktisk og teoretisk læring på høyt nivå, sier sportssjef i Norges Rytterforbund, Nina Johnsen.

Topp åtte i NRYF Kingsrent Ungdomscup fikk delta i Kingsland Oslo Horse Show. - I januar venter den virkelig verdifulle premien: en kompetanshelg der de får lære av flere fagpersoner, forteller Nina Johnsen, sportssjef i NRYF her sammen med de åtte vinnerne og sponsor Dag Ove Kingsrød fra Kingsrent AS.. (Foto: NRYF)
av
Rebecca Ballestad-Mender

NRYF Kingsrent Ungdomscup er åpen for junior/unge ryttere med kvalifiseringer i høyden 1,30m/1,35 m. Cupen er en vei inn til stjerneopplevelsen å få ri med ved 2-stjerners klassene som arrangeres under Kingsland Oslo Horse Show. I tillegg kåres det en sammenlagtvinner på bakgrunn av kvalifiseringene, der rytterne får poeng etter World Cup-modellen.

Og de åtte beste ble…

De åtte beste på resultatlisten sammenlagt etter sesongens innsats i NRYF Kingsrent Ungdomscup er Tuva Linea Solberg, Ida Tørresdal, Michelle Strand Ingvorsen, Martine Berheim Skår, Celine Eknes Hegna, Victoria Celine Dalen, Dinah Myrebøe Mariante og Synnøve Dysjaland. Samtlige står på masterlisten under Kingsland Oslo Horse Show – denne cupen kvalifiserer nettopp til deltagelse ved CSI2*-stevnet i Telenor Arena.

Helt til topps individuelt gikk Tuva Linea Solberg, som under lørdagens familieshow fikk både vinnerdekken og premie for de gode prestasjonene hun og hennes norskavlede hest Tesla har stått for gjennom cupen i år.

Dag Ove Kingsrød fra Kingsrent AS kunne dele ut den individuelle premien til Tuva Linea Solberg som ble sammenlagtvinneren av NRYF Kingsrent Ungdomscup. (Foto: NRYF)
I tillegg til Tuva Linea Solberg er Michelle Strand Ingvorsen blant de åtte som får en kompetansehelg i premie, sammen med,... (Foto: Une Susrud/Equine Sport Photography)
...,Celine Eknes Egna,... (Foto: Astrid Marie Årdal/Equine Sport Photography)
...Victoria Celine Dalen.... (Foto: NRYF)
...og Dinah Myrebøe Mariante, Ida Tørresdal, Martine Berheim Skår og Synnøve Dysjaland. (Foto NRYF)

Premien er to dager fulle av kunnskap

27. og 28. januar står neste premie for dør. Da åpnes dørene på ridesenteret ved Melsom videregående skole utenfor Tønsberg for disse åtte vinnerne. Premien de får er en helg der målet er å gi verdifullt påfyll med kunnskap på et bredt felt. For å bli en god rytter og lykkes i sporten, er bred og god kunnskap en helt nødvendig forutsetning.

Å prestere i cupen slik at man kvalifiserer til de åtte plassene cupen gir til Kingsland Oslo Horse Show er selvsagt en viktig del av cupen, nå som før. Men i tillegg får de ri med på en treningshelg med fagfolk, der oppstalling, undervisning og alt treningsopplegg dekkes. Dette er ikke bare noe som kommer den beste

Selvsagt blir det ridning, og den som har oppgaven som trener er regjerende norgesmester Therese Søhol Henriksen. Veterinær og forsker Maria Terese Engell, som har dyptgående kunnskap om hestens kropp og bevegelse sammen med rytterens, vil også gi av sin kunnskap til disse åtte. Fam Lockert fra Olympiatoppen vil ta opp temaet mental trening, Tonje Mariero fra Mariero Equine vil fortelle om fôring og vår internasjonale banebygger Terje Olsen-Nalum vil fortelle om sporten fra sin banebyggervinkel.

-Det er et bredt og godt program, med viktige temaer som vil bli tatt opp gjennom de to dagene på Melsom, og det vil også bli lagt vekt på det sosiale også – vi ønsker å gi disse en helg som er verdifull på flere måter, sier Nina Johnsen.

De åtte vinnerne av NRYF Kingsrent Ungdomscup får Therese Søhol Henriksen som trener i løpet av kompetansehelgen. (Foto: NRYF)
Veterinær og forsker Maria Terese Engell vil gi av sin kunnskap til de unge åtte rytterne. (Foto: NRYF)
Terje Olsen-Nalum vil fortelle om sporten fra sin vinkel som banebygger. (Foto: NRYF)

En virkelig verdifull premie – ikke bare til én, men til åtte

-Forbundets ungdomscup går langt tilbake i tid; i godt samarbeid med Kingsland Oslo Horse Show har cupen vært et tilbud for de unge rytterne som er «up and coming». Etter fjorårets cup satte vi oss ned for en evaluering – vi ønsket å fornye konseptet. Å gi våre unge ryttere kunnskap er noe vår landslagsleder Mikael Kolind virkelig brenner for og han så at i denne cupen lå en unik mulighet til å fokusere på nettopp dette. Vi ønsket å gå fra den sedvanlige pengepremien til noe som virkelig er verdifullt på sikt, og vi ønsket å gi det til flere. Mikael kom frem med en utrolig god idé, og sammen med Dag Ove Kingsrød, som tente på idéen, ble det nye konseptet arbeidet frem, sier Nina.

– Fokuset i det konseptet som ble utformet å øke kompetansen. Det er så viktig at de unge får en god grunnutdanning, at de blir mer motivert til å lære mer fremfor bare å vinne en pengepremie. Vi har mange unge talenter, og de vil vi ta vare på, sier Nina. – Det har vært en utrolig positiv og fin prosess, og vi setter umåtelig stor pris på det store engasjementet til Dag Ove Kingsrød, han har virkelig sørget for at dette har vokst til noe stort og viktig.

Dag Ove Kingsrød fra Kingsrent AS fortsetter om kunnskapssamarbeidet mellom Kingsrent og forbundet.

- Kompetanse er noe som må til for å nå toppen, derfor ønsker vi å gi dette i premie. En solid grunnutdanning, forståelse – det er noe som til, også for å fortsette med denne sporten i mange år. Vi ønsker å gi de unge rytterne en mulighet til dette på denne måten, motivere dem til å øke kunnskapen, sier Dag Ove.

Denne premien har vært veldig motiverende

Martine Berheim Skår fra Sandnes og Jæren Rideklubb er en av de rytterne som har sikret seg kunnskapspremien.

-Da jeg hørte om dette, da tenkte jeg at jeg ville bli en av de åtte beste – dette motiverte meg til å bli det, smiler Martine og legger til: - Og så er det jo gøy å ri her i Oslo da!

-Det at de åtte beste ville få en kompetansehelg, det motiverte meg til å en av disse, fastslår Martine Berheim Skår. (Foto: Helene Gjerde Aamdal/Equine Sport Photography)

-Det er en veldig kul premie, at vi får muligheten til dette. Det er et veldig fint opplegg, det er godt planlagt – og det er gøy at vi er åtte. Ikke alle kjenner hverandre så godt fra før – nå får vi bli kjent på denne måten – det er morsomt at vi får være sammen en helg.

Martine har allerede høstet god erfaring fra å ri for Therese Søhol Henriksen. – Jeg er så heldig at jeg har gjort det, jeg red en gang i fjor for henne – og skal ri for henne igjen neste helg, skolen min, Øxnevad videregående, har engasjert henne neste helg. Hun er kjempeflink!

Torsdag formiddag ble de åtte vinnerne samlet for å snakke sammen om premien – i regi av Nina Johnsen sammen med Dag Ove Kingsrød og landslagsleder senior, Mikael Kolind.

– De var alle sammen så engasjerte og ivrige, det gjorde at jeg gleder meg enda mer! Vi fra vestlandet har jo litt lenger vei, men med dette opplegget – dit vil jeg reise uansett!

Til hverdags er det Kenneth Sande som er Martines trener. – Han er en stor motivasjonsfaktor også, og han er veldig flink til å ta inn gjestetrenere. Det er viktig å lære fra flere, han er også veldig opptatt av det, sier Martine har hendene fulle når det gjelder ridning. Hennes førstehest er Dion, men hun har to til – dessuten bytter hun på med sin søster Madeleine og rir gjerne hennes også. – Jo mer jeg kan ri, jo kjekkere er det! Og nå gleder jeg meg veldig til en spennende og lærerik helg i januar!

Se mer om NRYF Kingsrent Ungdomscup her