Dette er konkurransene i Berlin

Ridning er en av de 26 idrettene det konkurreres i under Special Olympics World Games Berlin i dagene 17.-25. juni. Ridningen består av fire ulike disipliner – dressur, sprang, English equitation og Working trails.

Special Olympics ridning rommer fire ulike disipliner; her deltar Kristoffer Hadland Paulsen i Working trails under fjorårets prøve-leker i Berlin. (Foto: Arne Hadland)
av
Rebecca Ballestad-Mender

Mens tidenes første Special Olympics World Games, verdens største inkluderende idrettsarrangement, fant sted i 1968, har ridning vært en del av programmet siden 1987. I Berlin i år favner de fire ulike disiplinene innen ridning hele 127 utøvere.

4 disipliner, 15 konkurranser, 5 nivå

Dressur og sprang er velkjente disipliner fra før, men i SOWG får de følge av English equitation og Working trails. I English equitation rir man på anvisning fra dommerne, her får man ikke et program man kan øve på på forhånd. Dommerne ser på sits og rytters påvirkning i de ulike gangartene.

I Working trails går hesten over og gjennom ulike «hinder», som for eksempel slalom eller labyrint. Dommerne ser på at man gjennomfører banen korrekt, i rett rekkefølge i tillegg til at de vurderer rytterens sits og påvirkning på hesten.

Totalt arrangeres det 15 konkurranser i disse fire disiplinene, og det gjøres på fem ulike nivå:

  1. Sprang (A, BI)
  2. Dressur (A, BI, CI)
  3. English equitation (A, BI, BS, CI, CS)
  4. Working trails (A, BI, BS, CI, CS)

Level A: skritt, trav, galopp

Level B: skritt og trav

Level C: skritt

“S” står for assistanse i ridningen. «I» står for selvstendig ridning.

Utøverne rir på lånte hester og får tildelt hester etter en beskrivelse som rytternes trener sender inn som en rytterprofil i forkant. Ved stevnet fordeles hestene og utøverne prøver disse før konkurransene starter.

Norge representeres av Maria Nyborg Frøysok (Bærum Rideklubb) og Kristoffer Hadland Paulsen (Egersund og Dalane Rideklubb).

Ridningen under Special World Games består av fire ulike disipliner, 15 konkurranser og 5 nivåer. (Foto: Special Olympics World Games Berlin 2023)

Dagene på ridebanen i Berlin

Om kvelden fredag 16. juni presenteres utøverne for hestene som stilles til deres disposisjon under arrangementet. Lørdag og søndag gjøres prøveridningen. Mandagen brukes til å dele rytterne inn i de ulike nivåene – og så er de klare for de første konkurransene. Det er dressuren som innleder det hele – første program ris tirsdag morgen klokken ni. Onsdag handler det også om dressur, men onsdag ettermiddag går også English equitation i gang. Denne disiplinen fyller hele torsdagen også, mens Working trails går fredag og lørdag. Søndag bygges en sprangbane opp for de deltagerne som deltar i denne disiplinen.

Ridekonkurransene går ved Reitclub am Olympiapark eV, som er lokalisert i den vestre delen av Berlin. Hovedarenean i Olympiapark Berlin er Olympiastadion, der vil huse åpningsseremonien lørdag 17. juni. Olympiastadion ble bygget for OL i 1936, men er til tross for sin alder en av de mest moderne stadioner i verden og benyttes daglig av ulike klubber og foreninger i Berlin.

Her vil start- og resultatlister for alle idretter under lekene legges ut