Dette er ingen tilfeldighet

Flere gode lagmedaljer, individuelt gull og flere sterke plasseringer. Parhestene i landslagsledelsen for de aldersbestemte rytterne i dressur humrer fornøyd etter Nordisk Baltisk mesterskap på hjemmebane. – Vi ser en stabil bredde på toppen – og det er ingen tilfeldighet, sier Siril Wethal Helljesen og Øivind Instefjord Ødemotland.

av
Rebecca Ballestad-Mender

Foto: NRYF

Siril og Øivind hadde gode dager langs Gjelsten Arena under mesterskapet. Å se sine ryttere i aksjon i et mesterskap er en form for dokumentasjon på det arbeidet som gjøres. Det de så gjør at de to kan krysse av for ruten «på rett vei».

Noe av grunnen til resultatene i Drammen er at de har vært ute og prestert, øvd seg. De har vokst noen centimeter der ute, for det gjør man. Man skal ikke øve seg i nordisk – man skal ha øvd på forhånd.

Øivind Instefjord Ødemotland

En nødvendig stamme å ha

-Vi er kjempestolte over sølv til våre juniorer og unge ryttere. Det er morsomt å se at vi begynner å få en stamme av ryttere og hester på laget – generelt har vi nå en stamme som presterer rundt 68 %, begynner Øivind.

Den stammen er nødvendig å ha.

-Vi trenger den for å bli enda bedre. For det er ingen som rir til 71 % sånn plutselig. Vi trenger ekvipasjer – og dette har både ponni, children, junior og unge ryttere gitt oss nå.

Siril tar ordet:

-Nå ser vi en stabil bredde på toppen, det er flere som er stabilt gode. Noen av de som vi har sett bli plassert, de har vært på en vei opp i år til disse resultatene. Resultatene er ikke noe tilfeldige, vi har sett at de er på vei. Men, vi ser at det også er flere, at det er en grunnstamme i laget, en gruppe som kan ligge på 67-68 og pluss. Og det er vi veldig glade for!

Et individuelt gull rager naturlig nok høyt. Det kom i juniorklassen, ved Emma Løkken og Mr Gold G.

-Det er fantastisk gøy med Emma, gøy å se at Mr Gold G som nå begynner å bli en voksen mann, at han presterer så godt. Han har hatt en stevnepause siden april, men så kommer han ut nå og bare presterer så godt. Og så er det så gøy å se at Emma har blitt en enda mer moden rytter. Hun sitter mer i hesten – i fjor så man litt at hun lånte morens hest, i år rir hun sin egen. Hun har blitt voksen, smiler Siril.

De to trekker frem dette med å prestere som et lag. – Lagresultat, det består av flere resultater. Her var det noen som var litt skuffet over at de ikke bidro like mye hver dag, men overordnet sett er det et lag som presterer. Og i det laget er grunnstammen høyere nå.

Kombinasjonen Emma Løkken Mr Gold G var god fra starten av - og har utviklet seg rett vei. - Det er gøy å se at Emma har blitt en enda mer moden rytter, sier Siril Wethal Helljesen.

Jobber for en prestasjonskultur

-Dette er ikke tilfeldig, fastslår Øivind. – Vi har jobbet for å få en prestasjonskultur, vi har jobbet for at man skal ut og ri CDI-stevner, at man skal se verden før man kommer til et mesterskap. Mange av disse rytterne har vært ute ved CDI-stevner fordi de har sett at det er viktig. Og det er også nødvendig med tanke på enda større mesterskap. Men, noe av grunnen til resultatene i Drammen er at de har vært ute og prestert, øvd seg. De har vokst noen centimeter der ute, for det gjør man. Man skal ikke øve seg i nordisk – man skal ha øvd på forhånd. Så det å dra ut på internasjonale stevner, det mener vi er en viktig faktor.

Siril utdyper om prestasjonskulturen som de jobber med.

-Vi har prøvd å lage den både i forhold til at flere starter, at vi har krav om hvor mye de trener for stedlig trener når de er på satsingsgruppe eller landslag. Vi har noen krav i forhold til antall CDI-stevner for å være aktuelle til mesterskap og vi har satt noen krav til prosenter vi forventer både for landslagsplass og representasjon. Så det er noe med det at vi har satt litt krav.

Flere ryttere, deriblant children-rytteren Matilde Malmberg/AK's Midaz, har vært ute ved CDI-stevner. - Vi jobber med etablere en prestasjonskultur, å reise ut er en svært viktig øvelse for rytterne. Vi ser at de vokser på det, sier Øivind.

Å sette krav innebærer også en spenning i seg selv.

-Det er jo alltid litt spennende når man setter krav når det kommer til å se hvordan det blir, men ut fra det vi har sett i nordisk nå, så er vi veldig trygge på at den stien vi er på vei på, er riktig. For vi ser at flere kommer opp og er stabilt gode, at vi får en bredere topp. Og så er det selvfølgelig fantastisk morsomt at vi har noen som vinner individuelt, at vi får gode plasseringer. Og så har vi våre childrenryttere, med bronse og femteplass – det er utrolig gøy! Vi håper at enda flere kan se etter om det er en childrenrytter rundt dem eller i seg selv!

Astrid Olafsdottir red inn en individuell bronsemedalje i childrenklassen med norskavlede Myrstad Alexandro.

«Jo mer jeg trener, jo mer flaks har jeg» - det er faktisk et godt uttrykk

Øivind Instefjord Ødemotland

Et godt opplegg rundt rytteren er viktig

De to landslagslederne påpeker viktigheten av at rytteren er i et godt opplegg. Siril peker på en av de unge rytterne, UR-rytteren Juni Bødtker Næss som jobber heltid med hest ved Andresen Dressage og har deres finske rytter, Sami Vuoristo, som trener tett på seg i hverdagen.

-At rytterne er i et godt system er viktig, sier landslagslederne og peker på Juni Bødtker Næss som et godt eksempel - hun følges tett opp av sin daglige trener Sami Vauristo ved Andresen Dressage.

-Juni er et godt eksempel. Hun er en talentfull rytter med en god hest, men man må være i et opplegg. Vi har fulgt henne fra første samling, på første utenlandsstevne – vi så masse talent, men hun red litt forsiktig, var ikke så scenevant. Så har vi sett henne modne fra stevne til stevne. I Hagen så vi hvordan hun lærte fra dag til dag – og prosentene steg. Så var det nordisk, hvor hun begynte så godt. Det er alltid spennende om man klarer to gode dager, for skuldrene kommer gjerne opp etter en god start. Men det er bare utrolig gøy å se at «hard, consistent work pays off». Man rir ikke bare plutselig til 71 %.

Øivind skyter inn et sitat med et smil: -«Jo mer jeg trener, jo mer flaks har jeg» - det er faktisk et godt uttrykk.

«You don’t rise to the occasion, you sink to the level of training»

Siril Wethal Helljesen
-"Hard, consistent work pays off", fastslår Siril.

Siril tar stafettpinnen med sitater med en gang og fortsetter tankegangen til Øivind: - «You don’t rise to the occasion, you sink to the level of training», legger hun til. – Og det ser man nå, spesielt de som ble plassert her. De har hatt gode dager, de har vært flinke, de topper formen og de har mer å hente – men de trener godt og er i et godt system.

Landslagslederne ser den samme positive utviklingen hele veien, fra ponni til unge ryttere.

-Ponniene, alle på laget har ridd til 67 og oppover, til og med den ene nesten på 70 %. Vi håper at alle disse prestasjonene og resultatene skal være inspirasjon til de som ikke kom inn på lag nå, de som banker til døren – at det inspirerer dem rundt det å være i et system, trene bra, inspirere til det å vise hestene godt, vise dem i selvbæring og ri korrekte øvelser og gode program. Det krever øvelse, men det er den daglige treningen, det er den som skal til. De som gjør det bra er de som er i et godt opplegg – det er ingen hemmelighet.

Landslagslederne ser den samme positive utviklingen hele veien, fra ponni til unge ryttere.

Fremtidens Grand Prix-ryttere in the making

Å reise ut, se verden, er en forutsetning mener de to. – Man blir mer selvsikker som rytter av å være ute og representere. Og man lærer og forstår – der ute er en liten skru i en bakpartsvending fem plasseringer. Hjemme kan man vinne på 67 % - der er man ikke i topp 20 en gang internasjonalt. Det gjør at man skjerper seg. Det er en litt tøff lærdom, men det er å «stick to it», fortsette, dra på det neste stevnet, ta det med seg – nerde på det. Klatre litt og litt, finne ut hvor man kan skvise sitronen her og der.

De to landslagslederne er enstemmige i at Drammen var en svært god opplevelse: - Det å være der på dette flotte anlegget, med ryttere vi er stolte av, som presterer fint – det var bare herlig. Og vi håper jo at dette er starten på en ny fremtidig generasjon av Grand Prix-ryttere og landslagsryttere for de forskjellige alderskategoriene neste år.