Dette er en motiverende realitetssjekk

Siden 2011 har det internasjonale dressur- og sprangtevnet for de aldersbestemte klassene ved Hof Kasselmann i Tyskland blitt kalt «Future Champions». Det er det gode grunner til - mange av dagens OL-deltagere og mesterskapsryttere kan trekke sine linjer tilbake til dette stevnet. Thia Elise Nielsen var en del av den norske dressurtroppen som deltok der i helgen. – Det er en realitetssjekk på nivået i Europa, og jeg blir motivert til å trene enda mer, sier juniorrytteren som satser fullt ut på hest.

Juniorrytter Thia Elise Nielsen satser på hest på heltid - og var en av de norske deltagerne ved Future Champions i Tyskland i helgen. (Foto: Privat)
av
Rebecca Ballestad-Mender

Hvert år finner mange unge ryttere fra hele verden veien til Hof Kasselmann og Youth Nations Cup Tournament i Hagen – i år lå deltakerantallet på rundt cirka 450. Her får de et perspektiv på fremtiden enten man er sprang- eller dressurrytter. Selvsagt er premier og rosetter høythengende, men like verdifullt er det man lærer og erfarer som rytter og idrettsutøver. Fra Norge deltok det ryttere på dressurbanen i ponni, junior og unge rytter-klassene i Hagen denne helgen. I tillegg til Thia deltok Minken Hamre i juniorklassene, Mira Antonsen Hjelle i ponni samt Anna Mathilde Reimer Haga, Juni Bødkter Næss og Nora Windgaetter i young rider-klassene.

Man møter de beste rytterne fra Europa og faktisk også hele veien fra USA og Australia.

Thia Elise Nielsen

La skolebøkene på hyllen og satset på hest

Thia Elise Nielsen var i Hagen for andre gang. Sist gang var for to år siden, da med ponni. Nå er Thia fersk juniorrytter, og hun dro til Tyskland sammen med sin Ophelia van het Rozenhof (Johnson (Ex Verdi V)/Ferro, oppdretter Jean-Pierre Parez) som hun har hatt et drøyt halvår. Ekvipasjen toppet sin innsats søndag med en 68,450 % og en åttendeplass i CDIJ freestyle.

Thia har regjert i toppen av norsk ponnidressur i flere år, med to’er ponnien Gjerdals Firefly, en norskavlet ponni etter Ekras Brilliant Edition/Vognmandgårdens Firelight fra oppdretter Helene Hammerstad. Da ponnitiden nærmet seg slutten, tok Thia et valg om å satse fullt ut på hest. Ferden gikk til Siril Helljesen i Råde, med fulltidsjobb i stallen i stedet for skole. Dagene til Thia handler om hest og dressur fra morgen til kveld. Som fersk juniorrytter står Thia på egne bein, og finansierer sin rytterkarriere selv. Ønsket og målet er å bli god. Og da er dagene i Hagen særdeles verdifulle.

-Å ri i Hagen er en veldig stor opplevelse, innleder Thia. – Det er et stort, profesjonelt stevne og en fantastisk stevnearena. Man møter de beste rytterne fra Europa og faktisk også hele veien fra USA og Australia.

Thias ponnitid gikk mot slutten i fjor - da valgte hun å legge vekk skolebøkene og satse fullt på hest. Nå er hverdagen hennes å være en del av teamet i stallen til OL-rytter Siril Helljesen i Råde. (Foto: NRYF)

For meg som juniorrytter får jeg her i Hagen også se hva som forventes når jeg etter hvert skal over til ny alderskategori som young rider.

Thia Elise Nielsen

Dressur på ekstremt høyt nivå

Med turen til Hagen er man altså ute i den store verden – og man får se hva som er der.

-Å komme til Hagen gjør at man får en realitetssjekk på nivået i Europa, hvor ekstremt høyt det er og at vi har mye å strekke oss etter.

Det er dyktige ryttere – og det er gode hester. Svært gode hester. Til sammen gir det et viktig perspektiv på sporten. – Hestematerialet blant mange er ekstremt bra, og det ser man på et slikt stevne som Future Champions, fastslår Thia. – Hestesporten i Europa er veldig stor sammenlignet med lille Norge. Her er det mye gode ryttere og mye gode kvalitetshester. Her får man se både ponni, junior og young rider. For meg som juniorrytter får jeg også se hva som forventes når jeg etter hvert skal over til ny alderskategori som young rider.

-Å komme til Hagen gjør at man får en realitetssjekk på nivået i Europa, hvor ekstremt høyt det er og at vi har mye å strekke oss etter, sier Thia. (Foto: Privat)

Motiverer til innsats

Future Champions i Hagen brukes av mange nasjoner som et uttaksstevne til EM. Det innebærer at det er mange toppekvipasjer med. Dette trigger Thia til å gå videre med krum hals på veien mot sitt mål.

-Vi møter ofte de aller beste rytterne og hestene. Det er veldig gøy å få muligheten til å ri mot slike ekvipasjer, og det gjør at man får veldig lyst til å dra hjem og trene enda mer, bli enda bedre! Her er det detaljene som skiller de beste rytterne.

Thia er takknemlig for den muligheten hun har til å ri med i Hagen. – Jeg synes det er veldig bra at rytterforbundet og landslagsledere gir oss muligheten til å reise på slike store stevner og får opplevelser for livet. Her får vi målt oss med de beste og se hva som skal til for å bli best mulig!

Resultater Future Champions 2023