Dette er det største jeg har vært med på

Seks lovende utøvere deltok i årets NM-klasse for children på Epona Ryttersenter i helgen – helt til topps gikk Hanna Lande Henriksen fra Sandnes og Jæren Rideklubb, på hesten Scarlett og med Kaia Hegre som longør. – Dette er det største jeg har vært med på, sier den unge gullvinneren.

- Dette er det største jeg har vært med på, sier årets norgesmester i voltige for children, Hanna Lande Henriksen. (Foto: Arne Apeland)
av
Rebecca Ballestad-Mender

Ingen av de seks utøverne ville gi ved dørene i løpet av mesterskapet i denne klassen – her var det lite som skilte og spenningen var konstant høy. Hanna Lande Henriksen avgjorde det hele til sin fordel med en stødig avsluttende finalekur til 7,013 poeng og en totalsum for innsatsen under mesterskapet på 5,978. Det holdt akkurat til gull foran klubbkamerat Sindre Nordeide på sølvplass. Han ble stående med 5,862 etter endt innsats. Også han avsluttet med en god kür, der han blant annet for det artistiske ble belønnet med hele 7,900. likhet med norgesmesteren hadde Sindre Kaia Hegre som longør, mens firbent partner var vallaken Leksuss (Leston/Rufs).

Det var enda mindre som skilte mellom sølv og bronse - rett bak Sondre, med 5,806 poeng totalt, kom Anniken Hatlevoll Gjennestad fra Arendal og Grimstad Rideklubb, med hesten Tiger Muffin og Marie Hatlevoll som longør.

Hanna Lande Henriksen tok gullet sammen med hesten Scarlett og Kaia Hegre som longør og team-leder. (Foto: Arne Apeland)
Sindre Nordeide, også han fra Sandnes og Jæren Rideklubb og en del av Team Hegre, tok sølvet i klassen. Hesten er Leksuss, longør Kaia Hegre. (Foto: Arne Apeland)
Anniken Hatlevoll med Tiger Muffin og Marie Hatlevoll som longør gjorde en strålende innsats for Arendal og Grimstad Rideklubb og tok bronsen, rett bak sølvvinner Sindre Nordeide. (Foto: Kristine Johansen)

En opplevelse

-Dette var bare utrolig kjekt, hele mesterskapet var en opplevelse, sier den ferske norgesmesteren.

At det hele tiden var så lite som skilte, var noe hun absolutt kjente på.

-Det var ganske nervepirrende!

Hanna er en del av voltigeteamet rundt Kaia Hegre, med utøvere fra flere klubber på vestlandet. Å ha disse rundt seg var godt, især når det ble så spennende alt sammen. – Det var kjekt med et så fint team, det er bare det beste teamet. Alle er så greie med hverandre!

Hanna er en del av teamet rundt Kaia Hegre (longør på bildet), og den støtten hun fikk da mesterskapet kjentes litt vel nervepirrende for den unge utøveren var viktig for henne. - Det er så kjekt med et så fint team, sier Hanna. (Foto: Kristine Johansen)


Før den avsluttende küren, kjente Hanna på nervene. Da måtte det litt team-prat til for å bygge oppunder motivasjonen til Hanna – og det bidro hele teamet til. En ting som er viktig for dem er å jobbe for å gjøre hverandre gode, løfte hverandre.

En av de som tok en prat rett før det gjaldt, var Tage Øverland, juniorutøveren som tok gull i sin klasse. Han pratet vekk tårer av spenning og fikk Hanna til å gå inn i ringen med et smil.

-Jeg måtte hente frem de siste kreftene mine, jeg jobbet med å gire meg opp og bare gi alt – og fortsette å smile, forteller Hanna.

Bak Hannas gull ligger mye hard jobbing. Det har vært trening hele sommeren, turen har gått hjem fra hytte og fra ferie, for å trene. – Det gir motivasjon å se at trening gir sånne resultater, fastslår gullvinneren.

-Jeg måtte hente frem de siste kreftene mine, forteller Hanna om sin avsluttende kür. God støtte fra teamet rundt, deriblant gullvinner i juniorklassen, Tage Øverland, bidro til at hun lyktes i å gi alt i siste runde. (Foto: Arne Apeland)

En del av Team Hegre

Hanna har drøye to år innen voltige bak seg. Hun begynte å ri for seks år siden, og på rideskolen hun var, var det også et miljø for voltige.

Hanna smiler: - Det var faktisk mammaen til Tage som sto for det.

Dermed ble det voltige på Hanna. Veien gikk videre til å bli en del av Team Hegre. Nå har Hanna den pensjonerte sprangponnien Oatfield Silverado – Silver - på fôr som hun både rir tur, trener bakkearbeid og voltige på. To dager i uken trener hun i hall på tønne for Kaia, en dag er det voltigetrening på hest.

I tillegg har Hanna god hjelp av sin søster Ida som også driver med voltige. – Hun hjelper meg mye med min egentrening, og hun har hjulpet meg mye nå frem mot NM, sier Hanna.

Viktig å være mye sammen med hestene

Hanna er målbevisst i sin trening og er ikke den som gir seg. Når andre reiser hjem fra stallen, er Hanna der fremdeles, jobber med det hun ønsker å få til, gir seg ikke. Hun tilbringer mye tid med hestene, er sammen med dem, vil forstå dem.

At hun tilbringer så mye tid i stallen, har en konsekvens. Hanna ler: - Jeg kommer ofte for sent hjem i forhold til avtalt!

Men tiden med hestene er viktig, mener norgesmesteren.

-Å kjenne hestene er viktig, ha en fornemmelse for dem. Jeg liker å være med dem, være med i flokken, sier Hanna.

I hverdagen er det Silver som er Hannas nærmeste firbente venn, på voltigetreningene og i konkurranse er det for det meste hoppen Scarlett (Sanvaro/Carther Z) som stiller opp. Scarlett eies og ris i sprang av Sicilia Antonsen, men er god i longen innen voltige også. – Hun er en 14 år gammel oldenburger, som går både sprang og voltige. Hun er så snill og grei, jeg er så glad i henne, smiler Hanna.


Å kjenne hestene er viktig, ha en fornemmelse for dem. Jeg liker å være med dem, være med i flokken.

Hanna Lande Henriksen
Norgesmester voltige, children

Gir NM 10 av 10

Hanna har allerede de neste målene klare. Neste år vil det handle om å forsvare gullet, og hun har en drøm om å delta i Nordisk mesterskap. Et annet mål er litt nærmere. – Det er snart kretsmesterskap, smiler Hanna.

Å være sammen med hestene og å prestere på hesteryggen er noe som driver Hanna. Men ikke minst er det miljøet hun gjør det i som betyr mye for henne. – Noe av det virkelig kjekke med voltigen er miljøet! Det er så godt samhold, vi har det så fint. Treningene – jeg bare gleder meg til dem når jeg er på skolen!

Nettopp teamet og all treningen Hanna har lagt bak seg resulterte i gull i NM sist helg. Hanna slår fast: - Det er det største jeg har vært med på, det får 10 av 10!

Resultater