Dette er desembers mest leste saker

Desember er sportslig sett en rolig måned for hestesporten, men trafikken på hestesport.no har likevel vært god. Blant annet fant vi frem noen saker fra arkivet, i tillegg til at vi 'digitaliserte' saker som tidligere har stått på trykk i Hestesport. Totalt ble det publisert 63 artikler i desember, og her gir vi deg en oppsummering av de ti mest populære artiklene:

av
Øyvind Larsen Tolgensbakk
Totalt ble det publisert 63 artikler på hestesport.no i desember.

1. Hesten i kulden

Det er stor forskjell på dyr og mennesker når det kommer til temperatur. I denne artikkelen får du god innsikt i hvordan hesten reagerer på kulde, bruk av dekken, termoregulering og mye mer. Visste du for eksempel at hesten regulerer kulde bedre enn varme?

2. Når vi faller av

Ingen av oss vil det, men det vil så godt som garantert skje oss alle, en eller annen gang. Hva kan vi gjøre for at dette får så lite konsekvenser som mulig – hvordan faller man av «rett»? Det får du svaret på i denne artikkelen.

3. Hvor stor bør en paddock være?

Retningslinjene til forskrift om velferd for hest sier at luftegårdene bør være 10m*30m, men ikke alle har areal eller at formen på tilgjengelig areal er slik at det går an. Siden tallene 10*30m er bør og ikke skal, så kan man ha andre størrelser. Spørsmålet da blir hvordan kan man dele opp arealet som er tilgjengelig slik at hestene får mest mulig bevegelse og mulighet for bevegelse i høy fart?

4. Hesten er min støtte

Hesten betyr mye for mange. For Maurice Viale betyr den alt. Minner fra en brokete barndom og smerten han bærer over tapet av datteren, gjør ham tidvis trist. Da er det godt å ha en firbeint venn å gråte ved. Men også å dele gode dager med, en galopp gjennom skogen, eller en samtale tête-à-tête. De har noe fint sammen, de to, Maurice og trakehneren Antares.

Ikke lest den vakre historien enda? Da bør du gjøre det nå! (I denne artikkelen benyttet vi også en form for scrollytelling innledningsvis. Håper du likte det! ?)

Hesten betyr mye for mange. For Maurice Viale betyr den alt. Foto: Mette Sattrup
Mest populære sak i desember var om hesten i kulden
I sommer stod hun for et historisk resultat med sin niendeplass i EM - møt Victoria Gulliksen. (Foto: Mette Sattrup)

5. Hva er mugg og hvordan skal det behandles?

Mugg hos hest er ingen spesifikk diagnose, men er en samlebetegnelse på ulike typer sår og infeksjoner i huden i kodebøyen på hest. Lidelsen forekommer oftest når det er fuktig i været og hesten står på et gjørmete beite. I enkelte tilfeller kan mugg føre til at hele beinet hovner opp og hesten kan i verste fall få nedsatt allmenntilstand.

6. Hvorfor snubler hesten min?

Er hesten din litt snublete? Det kan skyldes et nakkeproblem. Veterinær Marianne Øverlie fra Bjerke Dyrehospital, forteller deg mer om hvorfor hesten din kan være snublete, og hvordan du eventuelt kan behandle det.

7. Har du funnet en sånn i kraftfôret?

Det er ikke bare hestene som synes at kraftfôr er et høydepunkt – melormen trives også godt der man oppbevarer fôret. Hva gjør man når man finner melorm i fôrkassen?

Melorm. Foto: Privat

8. Bruk grimen rett

Grimen er en del av hverdagen i stallen – men bruker du den rett?

9. Pauser og pusterom gir resultater

Med niendeplass i sprang-EM har den fukse hannoveraner-vallaken Papa Roach tatt Victoria Gulliksen til nye høyder. Eller var det omvendt?

10. Hestesport er historie

Rytterglede og flotte hester har preget forsidene på mange av medlemsbladet Hestesports utgaver gjennom årene. Den utgaven av Hestesport som ble sendt ut i begynnelsen av desember var den siste som ble utgitt i trykket form, men mye av innholdet vil fortsatt bli å finne på hestesport.no.

Medlemsbladet har utviklet seg gjennom årene, og har hatt mage fine forsider med bilder av flotte medlemmer. (Foto: NRYF)