Det var en seier bare å ri der

Noen ganger sitter gleden rett og slett utenpå, synlig for alle. Da juniorekvipasjen Anne Mathilde Reimer Haga og hennes Treldegårds Sensasion avsluttet sin NM-innsats med freestyle søndag, lyste rytterens smil om kapp med solen. – Seieren i seg selv var for meg å bare få lov til å ri Sensasion der inne på banen, jeg trodde jeg aldri skulle få ri en midtlinje med henne igjen, forteller Anne Mathilde.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Gleden satt utenpå da Anne Mathilde Reimer Haga og Treldegårds Sensasion danset seg gjennom NM for juniorer i helgen. (Foto: NRYF)

Ridning krever dyp konsentrasjon, og ofte er denne tydelig å spore i rytternes uttrykk der til hest. Men hos Anne Mathilde fikk konsentrasjonen selskap av et lykkelig smil, som varte hele gjennom hele programmet og mer til. Det ble sølv ut av innsatsen innenfor railen, men om det hadde blitt delt ut medaljer i grenen «smil mens du rir», da hadde det blitt gull også på denne rytteren.

Tilbake etter skade

Ved hver anledning under mesterskapet på Epona Ryttersenter red Anne Mathilde Reimer Haga fra Lysefjorden Rideklubb inn en andreplass sammen med sin 13 år gamle DV-hoppe Treldegårds Sensasion (Blue Hors Hotline/Midt-West Ibi-Light). Det ga selvsagt sølv sammenlagt, hvilket er nok til å juble bare det.

Men det var så mye mer bak gleden som lyste av Anne Mathilde.

-Dette mesterskapet har betydd mer for meg enn det som andre kanskje har oppfattet! Jeg fikk ri dette mesterskapet med en hest vi trodde aldri kom til å få gå opp en midtlinje igjen. Men så skjedde det et mirakel, og plutselig sto vi her, forteller Anne. – Seieren i seg selv var for meg å bare få lov til å ri henne inne på banen igjen.

Ekvipasjen har lenge vært en del av toppen av norsk dressur i denne aldersklassen, og i fjor var de med for Norge under Nordisk Baltisk Mesterskap i Finland. Der presterte de meget godt, blant annet med tre individuelle fjerdeplasser og lagsølv for junior.

Vel hjemme igjen skjedde det.

-Sensasion sto i paddock og pådro seg en skade der, men ingen av dyrlegene fant ut av hva det var for noe. Til slutt dro vi til Danmark for å undersøke henne ved Højgaards Hestehospital. Da var vi redde for at skaden hadde vært der så lenge til at de skulle klare å gjøre noe, men det tok heldigvis ikke lang tid før de fikk fatt på problemet. Og så endelig er vi her, tilbake igjen.

-Jeg fikk ri dette mesterskapet med en hest vi trodde aldri kom til å få gå opp en midtlinje igjen, sier Anne Mathilde. (Foto: NRYF)
-Dette mesterskapet har betydd mer for meg enn det som andre kanskje har oppfattet, sier Anne Mathilde. (Foto: NRYF)

Seieren i seg selv var for meg å bare få lov til å ri henne inne på banen igjen.

Anne Mathilde Reimer Haga

Begge like glade

Bare det å komme til start var en seier i seg selv, og allerede ved start var lykken fullkommen, både for rytter og for hest – de smilte begge to hele veien under mesterskapet. Det var en velgående, glad hest som fikk vise seg frem igjen på dressurbanen.

– Sensasion er like glad som meg for å være tilbake, for et comeback hun gjorde! Vi danset oss gjennom hver dag til noen stabile prosenter som resulterte i tre andreplasser og sølv sammenlagt. Det var mer enn hva jeg og mitt team hadde turt å håpe på, smiler Anne Mathilde takknemlig og fortsetter: - For en hest, for et mesterskap og for et team jeg har!

Jeg tror bare å få ri opp midtlinjen med sin beste venn var den aller største gleden ved hele mesterskapet for Anne Mathilde – medaljen var ren bonus.

Ellen Birgitte Farbrot
Anne Mathildes trener

Dette sølvet tror jeg føltes som gull

I Danmark fulgte Anne Mathildes trener med på mesterskapet på Epona.

-Jeg tror denne sølvmedaljen føltes som gull for hele familien Reimer Haga, sier Ellen Birgitte Farbrot. – Sensasion er hele familiens hjertebarn, og det har ikke vært en selvfølge at hun kom tilbake på stevnebanen.

Anne Mathilde går all in for dressuren. I tillegg til Sensasion har hun to hester som kan gå i Sensasions hovspor i fremtiden. – Det er en familie som satser alt på hest som er deres felles lidenskap, fastslår treneren.

Ellen Birgitte fortsetter: - Jeg tror bare å få ri opp midtlinjen med sin beste venn var den aller største gleden ved hele mesterskapet for Anne Mathilde – medaljen var ren bonus. Sensasion er en veldig komplett hest, med et godt hode til konkurransebanen, så jeg tror hun nøt hvert sekund like mye som Anne Mathilde!

-Jeg tror denne sølvmedaljen føltes som gull for hele familien Reimer Haga, sier Anne Mathildes trener Ellen Birgitte Farbrot. (Foto: NRYF)