Det ukrainske rytterforbundet ber om hjelp

Det er mer enn 100 000 hester i Ukraina. Mange av disse befinner seg nå midt i et krigsområde, uten muligheten til å gjemme seg, søke sikkerhet eller flykte. Hesteeiere, rideskoler, utøvere, oppdrettere og profesjonelle har ikke mulighet til å tilby hestene den velferden de fortjener.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Skjermdump nettsiden helpukrainehorses.eu

Det ukrainske rytterforbundet samarbeider nå med FEI slik at hestevelferden blir best mulig ivaretatt i denne utrolig vanskelige og tøffe tiden. Nå har nettsiden https://helpukrainehorses.eu/ kommet på banen for å hjelpe både hester og hesteeiere i Ukraina. Hesteeiere som behøver hjelp, kan registrere seg på nettsiden slik at det ukrainske forbundet får en bedre oversikt. I tillegg kan mennesker som ønsker å bidra enten i form av donasjoner, mat eller noe annet registrere seg her.

For de som trenger hjelp og for de som vil hjelpe

-Målet med nettsiden er å samle inn informasjon fra de som behøver hjelp og også gi informasjon til de som ønsker å hjelpe. Vi ønsker å gjøre denne informasjonen lett tilgjengelig for koordinatorer som befinner seg i nærheten av den ukrainske grensen, sier webutvikler Martin Kiilo fra Estland.

Martin fortsetter: - Vårt fokus akkurat nå er på å kartlegge behovene, hvor mange som har klart å komme seg over grensene med hester, hvor mange som står fast ved grensepasseringer for eksempel grunnet vaksinasjonsspørsmål eller noen form for karantene og hvor mange som planlegger å bli på ukrainsk side av grensene og som trenger hjelp der. Vi prøver også å finne og sette sammen informasjon om det å krysse grenser, nyttige linker og lignende som kan være nyttige for de som prøver å krysse grenser.

FEI meddelte i går kveld at de hadde etablert et hjelpefond tilsvarende drøye 10 millioner norske kroner, og dette fondet er første donasjonen til det ukrainske forbundet. – Så snart det er mulig rent teknisk i forhold til banken, så vil det også bli åpnet for donasjoner fra alle de rundt omkring i verden som ønsker å bidra, fortsetter Martin.

-Målet med nettsiden er å samle inn informasjon fra de som behøver hjelp og også gi informasjon til de som ønsker å hjelpe, sier webutvikler Martin Kiilo. Denne skjermdumpen viser hvordan man kan hjelpe det ukrainske hestemiljøet.

En svært viktig innsats

Nettsiden er laget på dugnad av de samme personene som har utviklet og til daglig jobber med nryfstevne.no. De stiller opp som frivillige og gjør arbeidet uten vederlag.

-Vi har fra før et nært samarbeid med Martin Kiilo og hans ansatte rundt vår side nryfstevne.no, og de bistår jevnlig med support og videreutvikling. Dette er en helt ekstraordinær situasjon, og vi synes det er fantastisk at de kan bruke sin kompetanse og kjennskap til hestesporten på denne måten. At Martin og hans kolleger gjør denne innsatsen er svært viktig for de ukrainere som er rammet av krigen og som i tillegg til å bli utsatt for store påkjenninger, håndterer det å ha ansvaret for hester og deres velferd. Dette må gå foran alt, om det så skulle innebære at vi her i Norge i forhold til de behov vi har for support når det gjelder vår nettside nryfstevne.no, kanskje vil kunne oppleve litt ventetid, sier Øyvind Larsen Tolgensbakk, kommunikasjonsrådgiver i Norges Rytterforbund.

– Martin har ikke eksplisitt sagt at dette vil kunne inntreffe, men om det skulle skje, er det en selvfølge at hele hestesports-Norge viser forståelse for dette. Vi støtter fullt opp om dette tiltaket og har selvsagt stilt oss til disposisjon dersom vi på noen måte kan bistå dem.

Idretten er ett fellesskap

The Ukrainian Equestrian Federation Charity Foundation er registrert i Belgia og er opprettet med assistanse fra FEI. FEI har bidratt til dette ved å donere om lag 10 millioner norske kroner til fondet. FEIs president og leder i FEI Solidarity Committee, Ingmar de Vos, er nå i nær kontakt med rytterforbundet i Ukraina:

-Vi er dypt bekymret for velferden til alle ukrainere og hele hestemiljøet i i landet, sier presidenten. – Deres sikkerhet er i høy grad en prioritet for oss, og vi er nært samarbeid med våre hovedkontakter i Ukraina og i landene rundt for å søke løsninger på de mest presserende behovene. Idretten er et nettverk som støtter seg på og som vokser på fellesskapet, og det er gjennom slike viktige vennskap at vi kan tilby vår støtte og utgjøre en forskjell for folket i Ukraina i denne vanskelige tiden.

Avlyser stevner: FEI avlyser stevner i Russland og Hviterussland ut året, og utsetter/relokaliserer FEI-kurs i disse to landene. Les mer her