Det ligger i slekten

Han er rød og han er edel, han har en innstilling som rytter Victoria Gulliksen får tårer i øynene av. Om Equine America Papa Roach – aka Papi – kan vi absolutt si at det ligger i slekten. Vi tar en liten titt på hans firbente familie.

Victoria Gulliksens World Cup-finale hest Equine America Papa Roach har en prestasjonssterk stammen. (Foto: NRYF)
av
Rebecca Ballestad-Mender

Victoria Gulliksens makker i neste ukes World Cup finale i USA, Equine America Papa Roach, ble født i Tyskland i 2009, med Rixt Meyer-Aller som oppdretter. Den edle fuksen gjorde sin internasjonale debut som unghest på sprangbanene i 2015 med tyske Andreas Knippling som rytter. I 2016 ble han ridd i internasjonale klasser opp til 140-145 i Tyskland av den tyske rytteren Eva Bitter, som sammen med Marco Kutscher driver Bitter & Kutscher Sportpferde i Bad Essen, Tyskland. Victoria Gulliksen overtok så tøylene på Papa Roach, og de debuterte internasjonalt sammen i Østerrike i begynnelsen av februar 2017 – et par uker senere så det norske publikum ekvipasjen sammen på norsk grunn, under Arctic Equestrian Games.

Det norske publikummet så duoen Victoria Gulliksen/Papa Roach første gang på norsk jord under Arctic Equestrian Games i 2017. (Foto: NRYF)

Litt av en pappa

Far til Papi er hannoveranerhingsten Perigueux – et slektskap som er svært godt synlig. Perigueux er en hingst som flere ganger har vært sentrum for oppmerksomhet avlsmessig. Sist gang var i desember 2022, i tyske Niedersachsenhalle. Da ble hingsten fra det statlige stutteriet Celle utnevnt til årets hingst i hannoveranerforbundet.

Den røde hingsten ble født hos oppdretteren Dr. Karl-Otto Jacobs i Tyskland 11. mars 2002. Hans avstamming er Perpignon/Stakkato, på hoppelinjen Jedraza. Første oppgave etter glade ungdomsdager ble 300-dagers testen i Adelheidsdorf. Der fikk han topp score og ble nummer to. Hingsten ble kåret i Verden i februar 2006, og hans karriere som avlshingst begynte ved statsstutteriet.

Ridemessig var det Joachim Winter som utdannet hingsten først, før Eva Bitter overtok i 2009. I 2010 fikk de to gjennombrudd på høyeste nivå, og de har flere topp internasjonale plasseringer i 1,60 m, i tillegg til en tittel som tysk mester i 2013. Det var også i 2013 at hingsten fikk prisen «Grande-Prize», en utmerkelse som gis til hannoveranerhingster i alderen 10-12 år, det vil si den alderen når man får den første sikre informasjonen om deres evner til å gi videre sine gode egenskaper – det er når hingsten er i denne alderen at deres eldste avkom kan vurderes under salen.

-Perigueux lever på sin innstilling. Han prøver å gjøre det rette hver dag. Han er lett å håndtere, men på når det gjelder – en ordentlig fighting spirit, sier Eva Bitter til hannoveranerforbundet i anledningen utdelingen av tittelen «Årets hingst» 2022.

Perigueux ble etter hvert pensjonert fra sin sportskarriere. Han returnerte ikke da til Celle, men nyter dagene hos sin rytter gjennom alle år, Eva Bitter, i Bad Essen.

Litt lenger bak i slekten

Perigueux’ far er Celle-hingsten Perpignon, som igjen er etter velkjente Pilot. Perpignon gikk selv vanskelige klasser og er far til flere suksessrike hester på toppnivå.

Morfar er Stakkato – og her kommer Eva Bitter inn igjen, for nettopp denne rytteren utdannet og red Stakkato i mange år. Med Bitter i salen vant den ganske lille hingsten, kun 163 cm i mankehøyde var han, det tyske Bundeschampionatet som 5-års i 1998. Celle-hingsten fikk flere toppresultater sammen med Eva Bitter, deriblant tysk mesterskapstittel i 2003 og 2010. I 2011 ble hingsten pensjonert fra sporten, og han gikk bort i januar 2023. Totalt har hingsten til nå 76 kårede sønner, 104 statspremiehopper og 246 avkom på resultater på vanskelig nivå. I 2007 ble Stakkato årets hingst i hannoveranerforbundet – og blant hans kjente avkom er Stakkato Gold, Spartacus TN, Sandokan (Bundeschampionatvinner i 2013, utdannet og ridd av Eva Bitter), Satisfaction (med Eva Bitter i salen!), Souvenir, Filou de Muze og Ukato.

Papi har flinke søsken også

Perigueux har gjort det godt i internasjonal sport – og han har gitt sin type og teknikk videre. Victoria Gulliksens niendeplass med Equine America Papa Roach er et godt eksempel på dette i praksis, men han er ikke den eneste. Tyske Hans-Dieter Dreher har flere internasjonale resultater med sin Prinz, Ludger Beerbaum har gjort det godt med Perignon – og flere avkom er i ilden nå – som Omer Karaeavlis Policeman, Marco Kutschers Prieure og David Wills Primus vom Neumühler Hof.

Perigueux har også vist seg som en foredler og han har flere avkom med fine resultater i feltritt – som Pamero som ble nummer tre i unghest-VM i feltritt i 2007 med rytter Laura Collett og Peppermint Patty FRH som vant hannoveranerforbundets mesterskap. Flere døtre gjør det godt i sport og avl.

Om mammas historie – ispedd litt Midnight Madness

Stolt mamma til Equine America Papa Roach er hoppen Zaragossa (Zeus Girl 1). Hun gikk selv opp til 1,35 m klasser – og hennes mor Wendie gikk 1,45 m.

Zaragossa er etter hingsten Zeus, med Wildgraf som morfar. Zeus (født 1972, død 2001) var en franskfødt hingst, en mix av Selle Francais og angloaraber, med angloaraberhingsten Arlequin som far.
Zeus hadde tre hjem i løpet av sitt liv – og tre navn også; han begynte som Gordios, ble døpt om til Zeus – så Nurzeus og så Zeus igjen.
Under navnet Gordios ble hingsten solgt på auksjon for et ganske anseelig beløp, og veien skulle gå fra Frankrike til Tyskland. Hingsten ble tatt med til Equitana i 1975, og den tyske oppdretteren Georg Vorwerk kjøpte den og døpte ham om til Zeus. Det var knyttet store forventninger til hingsten, den ble kåret i oldenburgerforbundet, og fikk raskt mange hopper. Men avlsmessig slo han ikke an i Tyskland med en gang, og det sies at Zeus etablerte i Tyskland ryktet om at franske hester er gode, men vanskelige i munnen. Tyske oppdrettere mistet interessen for hingsten, og han ble leaset til et hollandsk stutteri der han fikk navnet Nurzeus.

Så begynte noen amerikanske ryttere å få suksess med Zeus/Nurzeus-avkom – deriblant Ian Millar med Czar. I sum førte dette til avlsgodkjenning i flere tyske forbund, i Belgia, Nederland, Østerrike, Sveits og Frankrike.

Det mest kjente avkommet er sønnen Burisso – som ble kjent under et helt annet navn. Michael Whitaker fikk et tips om en usedvanlig hest, og basert på entusiasmen til tipseren prøvde Whitaker å få tak i eieren over telefon. Det var ikke så lett, men Whitaker ga seg ikke. Først midt på natten lyktes han, kjøpet var et faktum – og Burisso fikk et nytt navn: Midnight Madness. Dette Zeus-avkommet ble i 1993 årets spranghest i World Breeding Federation for Sporthorses, med seier i både Grand Prix og Nations Cup ved Hicksted, seier i Aachen, Olympia og Zuidlaren samt lagsølv og individuell bronse i EM.

Andre stjerneavkom etter Zeus er blant annet Nick Skeltons Virtual Village Zalza og Jos Lansinks Zandor Z. Zeus er i stammen til mange kjente hester – for eksempel er han morfar til velkjente Tinkas Boy. Totalt er Zeus far til 21 kårede sønner og 46 statspremiehopper.

Man kan vel si om Victoria Gulliksens Equine America Papa Roach at det ligger til slekten. (Foto: NRYF)