Det krever planlegging

Kristin Isaksen fra Kirkenes har nylig sanket premier i en av Finnmark rytterkrets’ dressurcupstevner sammen med sin hest, Fairly’s Wilma. Lange avstander stopper ikke denne duoen – men det krever sitt også utenom ridningen. – Man må planlegge og man sørge for at hesten er i god form, sier Kristin om reisen hun tok tvers igjennom Finnmark for påfyll av rytterglede og matching av ambisjoner.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Kristin Isaksen og Fairly's Wilma er en av ekvipasjene som henter rytterglede i Finnmark rytterkrets' dressurcup. (Foto: Privat)

Kristin Isaksen er en av rytterne som flere ganger har lagt ut på lengre reiser for å være en del av dressurcupen som kretsen har satt i gang for å motivere til utvikling og reise mellom arrangørklubbene. Den turen Kristin akkurat har vært på er på 570 kilometer – én vei.

-Det er en reise på omtrent ni timer, med ett stopp, sier rutinerte Kristin.

Hesten kommer først

Å reise krever sitt av hesten. Kristin påpeker det som er grunnleggende viktig – hensynet til hestevelferden.
– Dette krever planlegging og en hest som er i god form. Man må være nøye, en reise innebærer et stress for hesten. Hesten må være i god form og godt hold, og den må kunne takle det å reise. Jeg planlegger flere måneder i forkant, og jeg ser det an når reisen står for døren.

Kristin har reist flere ganger med sin nå 18 år gamle hoppe e. Weltjunge/Michellino. – Min hest tar det å reise godt, det vet jeg. Men jeg gjør alltid forberedelser og følger med.

-Jeg planlegger flere måneder i forkant, og jeg ser an reisen - hesten må være i god form, fastslår Kristin. Hennes Wilma er en hest som reiser godt. (Foto: Privat)

Wilma er drømmehesten

Kristin og Wilma har vært en duo i snart syv år. Det har vært syv veldig gode år.
– Da jeg kjøpte henne, kunne hun ikke så mye. Vi begynte med LB, og så har vi klatret gradvis oppover i klassene. Nå går hun MB, og vi vurderer å debutere i MA, forteller rytteren. – Hun er en drømmehest, jeg er så glad for at jeg kjøpte henne. Hun er et arbeidsjern, gjør sitt beste hele tiden – og så er hun så utrolig snill! Grei med veterinær, hovslager, grei å laste, transportere – dette er min «once in a lifetime»!

Kristin har et godt team rundt seg. – Dag Smith-Meyer er den jeg har ridd mest for, men jeg trener også for Ann Cathrin Lübbe og Mathilde Merethe Klaesson – og så har jeg fått god hjelp av Lillian Grepne. De hjelper meg på forskjellige måter, de ser på forskjellige ting – sier ting litt forskjellig. Det er veldig lærerikt og interessant – det er gøy med forskjellige trenere!

-Wilma er min "once in a lifetime", sier Kristin. (Foto: Privat)

Idrett på sitt beste

På stevnene får Kristin testet seg selv og all den gode bagasjen hun har med seg fra sine trenere. Men å være med i cupen er mye mer enn bare det sportslige.

-Man blir godt kjent med alle som holder på med hest i hele Finnmark. Man skaper bekjentskap og vennskap. Det er veldig koselig, og vi er ikke så konkurranseinnstilt at vi ikke kan heie på hverandre, smiler Kristin.

Tvert imot:

-Jeg opplever at vi tar vare på hverandre, både ryttere og de rundt. Man stiller opp, hjelper til – det føles veldig inkluderende. Vi konkurrerer ja, men det stopper ikke at vi er et fellesskap.

Idrett som dette er idrett på sitt beste.

Å være med i Finnmark rytterkrets' dressurcup er mer enn bare sportslige resultater: - Vi er et fellesskap, sier Kristin. (Foto: Privat)