Sprang
Det blir en sterk sesongstart for teknisk personell
Sesongen 2025 begynner sterkt for alle NRYFs autoriserte sprangdommere, sprangbanebyggere og stewards. Første helgen i januar inviteres de til en konferanse med anerkjente foredragsholdere og høyaktuelt program. – Det kommer til å bli en god helg med læring på mange plan, sier Maja Kjærnes i stewardkomiteen.
Vertskapet er tre viktige komiteer for sporten – sprangdommerkomiteen (SDK), sprangbanebyggerkomiteen (SBK) og stewardkomitéen (SK). De inviterer alle med autorisasjon som sprangdommer, sprangbanebygger og steward – i tillegg til også norske veterinærer og svenske banebyggere.
– Det kommer til å bli en god helg med læring på mange plan, fastslår Maja Kjærnes som er leder for utdanning i stewardkomiteen.
På foredragslisten står Mette Uldahl, Göran Åkerström, Alan Wade, Maria Hernek og Carsten Sørlie.
Uldahl og Åkerström innleder
Det er NRYFs president som innleder konferansen 4. januar, før han gir ordet videre til første foredragsholder; Mette Uldahl.
Denne danske veterinæren er ekspert i hestevelferd og betegnes ofte som et talerør for hesten. Hun er sjefskonsulent hos Dyrenes Beskyttelse og er første visepresident for FVE (den europeiske dyrlegeforeningen), og hun har tidligere vært veterinærkonsulent i det danske rytterforbundet. Hun er med i en rekke forskningsprosjekter om dyrevelferd ved flere universiteter. I et høyaktuelt forskningsprosjekt jobber hun med sammen med anerkjente Janne W. Christensen ved Aarhus Universitet. De ser på forekomst av konfliktadferd hos danske ridehester i ulike grener.
Uldahl starter med temaet «The paradigm shift from intended use to intrinsic value», før hun følger opp med «Rules of medication of horses in Competition from a European perspective» og «The concept of authority, integrity and conflict of interest”.
Svenske Göran Åkerström er FEI Veterinary Director og er en sentral person innen FEIs store og systematiske arbeid for sportshestens velferd. Åkerström tar turen til årets konferanse med et innlegg med tittelen «Social license to operate in elite horse sport».
Etter innleggene er Uldahl og Åkerström klare for en Q & A fra tilhørerne.
Flere kapasiteter kommer på banen
Lørdagen begynner med to faglig sterke foredragsholdere – og slik fortsetter det gjennom hele dagen.
Først ut etter lunsj er den irske banebyggeren Alan Wade. Hans foredrag har tittelen «Moderne banebygging = Bedre velferd». Wade vokste opp i en hestefamilie innen den internasjonale toppsporten. Hans far er Tommy Wade som etter avsluttet karriere i sporten gikk over til å bygge baner – og til å bli chef d’equipe for det irske laget. Alan Wade er FEI-level 4 banebygger, med en merittliste som rommer store arenaer som Dublin CSIO, The American Gold Cup – Old Salem, World Cup-finalen i Omaha og WEG i Tryon.
Etter Wade blir det fokus på stewardenes rolle og oppgaver. Svenske Maria Hernek kommer «rett» fra rollen som chief steward i Paris, og fra før har hun en gedigen merittliste med store eventer som VM i Kentucky, Normandie, Tryon og Herning, EM i Aachen, OL i London, Rio og Tokyo bak seg. Når hun kommer til Gardermoen Airport Hotel for å møte norsk teknisk personell er tema for hennes foredrag «Kan stewardene jobbe på nye måter».
Neste punkt på lørdagens program er en workshop under tittelen «Hva kan vi selv gjøre» ved vår internasjonale sprangdommer Carsten Sørlie. Carsten Sørlie har vært internasjonal dommer fra 1999. Hans kalender er fullbooket med store sprangstevner verden over, der han ofte har rollen som «President of Ground Jury». Sørlie var blant annet president under VM i Herning, han har vært det ved to World Cup-finaler i tillegg til at han var president ved OL i Tokyo.
Denne work shop-en følges opp av en paneldebatt og Q&A.
Søndagen er satt av til case-arbeid og individuelt program.