Det ble Mathilde som tok seniorgullet i år

Hun er kun 22 år gammel, men så definitivt klar for seniorklassen. Etter en herlig avslutning på et godt gjennomført mesterskap på Epona Ryttersenter gikk hun lørdag helt til topps og tok individuelt gull i NM sammen med sin Sandbæks Rio-El.

Norgesmester senior 2022 ble Mathilde Merethe Klaesson, med Trude Hestengen på sølvplass og Cathrine Rasmussen som bronsevinner. (Foto: Juliane Kingren/Equinezphotos
av
Rebecca Ballestad-Mender

Inn mot lørdagens freestyle-finale ledet hun knepent foran Trude Hestengen. De hadde tatt hver sin seier i mesterskapet i løpet av de to første dagene, men poengmessig hadde Mathilde et lite overtak.

Lørdag holdt hun hodet kaldt og viste en strålende freestyle med høy vanskelighetsgrad med sin 12 år gamle DV-vallak etter Skovens Rafel/De NOir, belønnet til 73,940 % av dommerne Penelope Lang (GBR), Janine van Twist (NED), Rune Mæle (NOR), Dag Smith Meyer (NOR) og Torunn Knævelsrud (NOR). Lang hadde ekvipasjen fra Skedsmo Rideklubb sågar helt oppe på 75 %. God koreografi, med velvalgt musikk og et program uten feil – det var flotte travøkninger, fine enere, mens det knep noe med piaffe og overganger piaff-passage. Innsatsen var uansett gullgod for ekvipasjen som også gjorde det meget godt under VM i Herning.

Gode sølv- og bronsevinnere

Trude Hestengen/Christianslund Fürstino (Fürstenball/Cape Town S) fra Spydeberg Rideklubb visste hun måtte prestere. Det gjorde hun også i høyeste grad, det var mange gode momenter i freestylen, deriblant sidebevegelsene i trav og øket trav. Samlet skritt trakk noe ned og det var med litt små variasjoner i dommersiffrene jevnt fordelt kostet det henne gullet denne gangen. Küren ble belønnet med 69,145 %, og sammen med den gode innsatsen fra dagene før ga det sølv med 206,818 poeng totalt bak Mathildes 212,524.

Bronsen gikk til arrangørklubbens egen Cathrine Rasmussen/Zoulmate (Zack/Donnerhall). De fikk noen dyre feil i byttene og endte på 68,990 % - med det sikret hun seg sin tredje tredjeplass for helgen – og da også bronse sammenlagt med 204,338 poeng.

Satte seg igjen et mål om å ri feilfritt

-Dette var veldig spennende, utbryter den ferske gullmedaljøren. – Det var ikke mye som skilte før finalen, og det er gøy. Og så var det herlig å virkelig slå til i finalen!

Mathilde oppsummerer mesterskapets tre dager: - Torsdag var Rio på den litt late siden, han var ikke helt der jeg ønsket. Men fredag var jeg superfornøyd, jeg følte det bare gikk virkelig bra – og så ble jeg litt skuffet over dommernes vurderinger. Jeg hadde riktignok en dyr feil i enerne, men likevel var jeg veldig fornøyd med Rio.

Målet i freestyle-finalen var det samme som Mathilde satte seg i VM: Ri feilfritt.

-Og det er ganske vanskelig, fastslår den unge mesteren. – Men jeg liker utfordringer, og jeg klarte det i dag. Jeg er jo samtidig en perfeksjonist, det er alltid noe jeg tenker jeg kunne ha gjort bedre!

Mathilde har satt sammen en kür med høy vanskelighetsgrad. – Etter innledende holdt går jeg rett inn i en piaff, og fra den rett ut i en travøkning – altså, jeg tenker at jeg må jo få litt «attention» fra dommerne! Jeg har også elementer som for eksempel serier på brutte linjer – den er vanskelig, men i dag gikk det bra, og det var utrolig gøy. Og så ja, det er litt gøy å være – eh, hvor gammel er jeg igjen – jo, 22 og så ri og vinne mitt første senior-NM!

Nå går veien hjem for Rio, til en periode med roligere dager, turer i skogen. – Nå skal han få ta det med ro i noen uker. Så etter det blir det å bli med på det jeg kan av nasjonale stevner og så ser jeg på hva som kan passe av internasjonale, i Danmark er det litt – muligens at vi tenker World Cup, forteller rytteren før tar opp mesterskapet på Epona Ryttersenter igjen.

-En ting som er bare så fint, det er det at det er så godt miljø seniorene imellom. Som oss som lå i topp tre – vi alle unner hverandre det beste. I går vant Trude – og selv om vi er i en konkurranse, så unner jeg henne seieren. Vi vil hverandres beste.

Mathilde roser også arrangøren for å ha satt sammen et godt panel av internasjonale dommere. -Det er veldig bra med så internasjonalt dommerpanel, det gir et nasjonalt mesterskap et viktig aspekt i tillegg, vi rir nasjonalt, men får prøvd oss med internasjonale dommere.

Startfeltet i seniorklassen bestod av ni ekvipasjer, deriblant Trude Hestengen som hadde tatt turen til Norge fra Danmark der hun er basert. - Det er selvsagt ikke like lett for utenlandsbaserte ryttere å reise hjem til Norge, men jeg er ordentlig glad for at Trude tok den turen. Det er viktig at dette mesterskapet har all den tyngden det kan ha. Vi må sammen gjøre NM større!

Resultater

Ponni kategori II hadde sin andre avdeling lørdag. Klassevinner ble Julie Hvinden-Haug Jacobsen/Honeymoon fra Gjøvik Rideklubb, foran Åshold Brokhaug Røvang/Apache (Sigdal og Rosthaug Hestesportslag) og Ingse Hagevik/Malibu fra Moldegaard Ryttersportsklubb. (Foto: Juliane Kingren/Equinezphotos)
Tuva Eckdahl Book/Schanti M fra Jarlsberg og Melsom Rideklubb tok sin andre klasseseier på rad lørdag, foran Thea Victoria Harlem/Schermeer's Hof Simba (Borge Rideklubb) og Troy Grønvold Belgen/Strandgaards Dance Forever (Skedsmo Rideklubb. (Foto: Juliane Kingren/Equinezphotos)
Carmen Grønvold Johannessen/Højgårdens Santos fra Solberg Rytterklubb tok seieren i andre avdeling for unge ryttere, foran Kristiane Askim Hillern/Schnells Happy Birthday (Bærum Rideklubb) og Nora Windgätter/Noesminde Miami (Soma Ryttersportsklubb). I juniorklassen toppet Emma Løkken/Mr Gold G fra Oppdal Hestesportsklubb igjen resultatlisten, foran Anne Mathilde Reimer Haga/Treldegårds Santino (Lysefjorden Rideklubb) og Mali Vigre Vølstad/Helgenæs Victoria (Sandnes og Jæren Rideklubb). Foto: Juliane Kingren/Equinezphotos