Dedikerte siste finalekür til Shiroz som en takk for alt

De stråler selvtillit og selvkontroll, de eier volten – og de eide den da de i år igjen tok NM-gull sammen, Kristine Åssveen med Lilly Weldingh bak teamet VaultingOslo. Bak dette gullet ligger det en fortelling om en turbulent tid, sterke følelser og et dramatisk fall – men ikke minst ligger det en fortelling om kjærligheten til en hest. Duoen dedikerte sin finalekür til sin tidligere konkurransehest, Shiroz, som en takk for alt.

VaultingOslo - Kristine Åssveen (th) og Lilly Weldingh med HH's Czardas - på sin vei mot enda et gull. (Foto: Anne Cathrine Hevrøy)
av
Rebecca Ballestad-Mender

Ikke overraskende innleder Kristine rutinert og profesjonelt når hun gjenforteller mesterskapet 2023. – Helgen startet med en relativt god obligatorisk runde som vi var ganske fornøyde med.

Så begynner hun fortellingen. Om tiden før og under mesterskapet, og om Shiroz.

Shiroz - hesten som har tatt VaultingOslo på så mange eventyr. (Foto: Privat)

Rakk én trening før avreise

Etter fjorårets NM pådro deres HH’s Czardas – Noddy – seg en skade. Den har skapt flere bekymringer.

Hun fortsetter: - Til tross for at ukene i forkant av mesterskapet har vært mildt sagt turbulente, leverte Noddy en god runde. For tre uker siden var vi redde for at Noddy hadde dratt opp igjen skaden fra i fjor. Lenge så det ut som om det ikke ble noe NM på oss.

Etter flere nøye utredelser ga veterinæren klarsignal til å reise.

-Vi rakk å ha én trening før avreise, forteller Kristine.

Noen uker før NM fryktet de at NM-hesten Noddy hadde dratt opp en skade fra i fjor - men det ble med frykten - og det ble NM. (Foto: Anne Cathrine Hevrøy)

Ville gjennomføre

Så var det Kristine som sørget for at det dro seg til igjen. Under oppvarmingen til lørdagens tekniske program var hun uheldig i et avsprang og tråkket over ganske kraftig på den ene ankelen.
-Vi løp likevel inn med godt mot, men etter to øvelser fikk vi karrierens styggeste fall, der Kristine fra stående posisjon mistet balansen, hektet foten i paden, roterte i luften og landet med hodet først, forteller Lilly.

Kristine selv mente at hun var klar til å fortsette.
-Hun hoppet opp igjen og fullførte en god teknisk, alt tatt i betraktning, fortsetter Lilly.

Etter dette gikk turen til legevakten for å undersøke nakke og hode. Beskjeden var at det trolig bare var muskelsmerter. Legen frarådet på det sterkeste å stille i søndagens kür, men samtykket at det var i orden dersom Kristine ikke ble verre over natten.

Midt under det hele fikk Lilly en trist telefon hjemmefra. Hennes farmor hadde gått bort. Men, de to har stått sammen i tykt og tynt i mange år, og bestemte seg for å gjøre det nå også.
-Vi bestemte oss for å starte søndagens finale, og er veldig fornøyd med den avgjørelsen.

Til tross for å ha forstuet ankelen lørdag og deretter et stygt fall valgte Kristine å fortsette. (Foto: Anne Cathrine Hevrøy)

Finaleküren var for Shiroz

Mye av deres suksess har de oppnådd sammen med hesten Shiroz, som ble pensjonert fra konkurranselivet for noen år siden. Denne sommeren har han tilbrakt som pensjonist på beite hos Lilly. Men all ting har en ende, også et godt hesteliv, og denne sommeren ble Shiroz’ siste. Han vil for alltid ha en stor plass i deres hjerter, og de bestemte seg for å dedikere søndagens finalekür til Shiroz. – Det ble en delt hyllest til flere vi gjerne skulle hatt med oss videre i livet, sier Kristine.

Alt dette til tross gikk gullet til Kristine og Lilly også denne gang. Igjen var det deres hest som ble beste hest – og igjen fikk Lilly tittelen «Beste longør». Alt dette på det som ble teamets mest tårevåte stevne noensinne.

Shiroz - stjernehesten under NM 2019. (Foto: Privat)

Takker arrangøren

Følelsene er sterke, men profesjonaliteten er der. Kristine sier med ettertrykk:

- Vi vil gjerne få rettet en takk til Indre Haugaland Ryttersportsklubb og hele arrangørteamet for et meget godt gjennomført mesterskap, og vi vil gratulere alle de flinke utøverne med gode prestasjoner denne helgen!

Seniormesterne bringer en stor takk til Indre Haugaland Ryttersportsklubb og hele arrangørteamet - her representert ved stevneleder Laila Nemeth - for et meget godt gjennomført mesterskap. (Foto: Anne Cathrine Hevrøy)

To idrettsutøvere i særklasse

-Det er så vanvittig inspirerende å se de to kjempe seg gjennom alt som kommer deres vei. Jeg føler meg svært trygg på at vi ikke har mange idrettsutøvere i landet som er så sterke i hodet som disse jentene. Og jeg synes de fortjener å få all mulig skryt og ære for å jobbe seg gjennom all motgang og fremdeles prestere når det gjelder og så reiser hjem med sitt femte gull på rad, sier Siri Kløw Arntzen, som gjennom flere år har vært en del av VaultingOslo, som hestepasser, medhjelper og venninne. I tykt og tyng, i motgang og medgang.

Fra sin ferd sammen med Kristine og Lilly har hun sett hvordan de siste årene har hatt sitt preg av stang ut, selv om det har vært lysglimt på veien.

Før dette mesterskapet var alle tre litt i kjelleren, slitne av all uflaksen.

-Vi reiste til NM uansett, og allerede da tenkte jeg «fy søren, det er få som er så sterke i hodet som det Lilly og Kristine er som reiser hit og konkurrerer nå».

Det var tøft å være vitne til Kristines fall. – Flere blant publikum gråt, og jeg slet selv med å holde meg samlet. Det gjør fremdeles vondt langt inn i hjerterota bare av å tenke på følelsen av å stå der og se den styrten live. Og så hopper hun opp igjen og fullfører… Det sier så mye om hvor vanvittig sterk Kristine er.

Groom Siri Kløw Arntzen kunne ta imot prisen for "Beste hest" - hun forteller om sin reise sammen med VaultingOslo. (Foto: Privat)

Styrken deres har betydning for flere

Rett før Kristine og Lilly skulle løpe inn til finaleküren søndag, innviet de Siri i planen om å vie denne til deres kjære Shiroz.

-Da knakk jeg fullstendig sammen. De hadde visst hele helgen hva de skulle på søndag, men ikke fortalt det ikke til meg, for de visste at da hadde jeg ikke klart å være der, sier Siri.

Hun fortsetter: - Det som jeg vil beskrive som et NM fra helvete på tross av gull, beste hest og beste longør, det ble både bedre og verre av hyllesten til Shiroz. Han har gitt oss alle tre vanvittig mange grå hår, og ikke minst mange tårer og søvnløse netter. Men noe av det jeg er aller mest takknemlig for er de vennene han har gitt meg på veien! Vi er alle tre så uendelig takknemlig for Shiroz’ eiere, Line og Rita, har latt oss oppleve og ta med oss verdens beste hest – i hvert fall Norges beste voltige-hest - på alle våre eventyr. Vi er så takknemlige for alt vi har fått lære og oppleve med ham!

Det å være en del av teamet gir enormt mye: - Jeg er så sinnssykt takknemlig for å gå gjennom livet med disse steinharde jentene ved min side, fordi det gir en styrke forbi det jeg hadde trodd var mulig! Jeg er og forblir VaultingOslo sin største fan livet ut, selv om jeg har blitt en liten del av det selv.