Debutant gikk av med seier

Punktum for jubileumsutgaven av Kingsland Oslo Horse Show ble satt med forrykende åpning av verdenscupen i sprang på Telenor Arena denne søndagen. Nederlandske Kevin Jochems sikret debutantseier i turbofart med Turbo Z. Og mens KOHS-direktør Morten Aasen har all grunn til å glede seg, gleder vi oss med ham.

Med blant andre NIF-president Berit Kjøll ved siden, kunne Kevin Jochens og Turbo Z ta imot hyllest etter sensasjonell seier i verdenscupåpningen i Oslo. Foto: Kristian Strøm
av
Sille Kasin

Under banevisningen i forkant av Longines FEI Jumping World CupTM presentert av Gjelsten Holding søndag ettermiddag, anslo banebyggerteamet anført av Anders Hafskjold at vi ville få gjensyn med syv ekvipasjer i omhopping og viktig kamp om de beste verdenscuppoengene. Og riktig nok – syv ekvipasjer ble det.

Banebygger Elio Travagliati og team bød i utgangspunktet på en riktig spennende grunnomgang med 13 hindre og 16 sprang med høyde mellom 1,40 m – 1,60 m, og som flere av de 35 rytterne visste å sette pris på. Ord som rytmisk, teknisk utfordrende, men ridbar og rettferdig for hestene var blant annet ordene som falt om banen i etterkant av denne hovedklassen.

Feilene kom som forventet spredt, og linjen fra hinder nummer 5, en okser, og til Sport1-kombinasjonen rekk – okser, 6A - 6B, skulle vise seg å felle mange. Som forventet opplevde også flere ekvipasjer at den mektige avslutningen på banen, en 1,53 m høy og 1,70 m bred okser som kunne ha målt seg med hinder på OL-banen i Tokyo, ble utslagsgivende. Først med start nummer 12 kom årets første nullrunde.

Tradisjonen tro fikk norske ryttere også denne gangen muligheten til å ri verdenscupåpningen på Telenor Arena, men dessverre måtte alle disse seks se bommer falle i grunnomgangen. Mens Geir Gulliksen/ VDL Groep Quatro kjedelig nok var litt uheldig og tok banens første hinder, måtte Johan Sebastian Gulliksen/ Exit of Ice Z dessverre se b-elementet i trekombinasjonen 11 a-b-c falle. Dermed endte begge disse to norske utfordrerne uplassert til tross for gode firefeilsrunder – etterfulgt av Marie Valdar Longem/ Echo de Virton på åtte feil, Fredrik Berg Seim/ Quevara van de Vlierbeek og Victoria Gulliksen/ Papa Roach, hver med 12 feil, og Simon Yde/ Nadal med 16. Sist Geir Gulliksen var til start under en verdenscup, nærmere bestemt i Göteborg i februar 2020, endte besøket i ringen med fenomenal seier, mens sprangnestoren denne søndagen måtte nøye seg med ett poeng.

Om grunnomgangen ble spennende, kan vi med rette si at spenningen økte mange hakk under omhoppingen, der altså syv ekvipasjer fikk prøve seg mot klokken. Til sist skulle det vise seg at nederlandske Kevin Jochens noe overraskende trakk lengste strå, og han oppnådde dermed også full poengpott i verdenscupdebuten i Oslo. Sammen med 12 år gamle Turbo Z fløy 26-åringen formelig over mållinjen gjennom et perfekt treff inn til banens siste hinder.

- Jeg gikk inn i omhoppingen med en tanke om «everything or nothing», forteller Kevin Jochens etter sesongens første innendørsstart og debuten i verdenscupen. - Enten kom jeg til å gå feilfri eller få en bom ned, men jeg skulle i hvert fall ikke ri sakte. Sammen med Turbo har jeg hatt en god sesong med femstjerners Grand Prix-klasser i blant annet Aachen, og for to uker siden var jeg i Barcelona, der det nederlandske laget vant finalen i Nations Cup. Det ble en slags dobbelfølelse for meg der, da jeg jo ikke fikk ri, men var femterytter. Men seieren i dag gjorde så absolutt opp for det. Etter Covid-19 er det virkelig hyggelig å ri med publikum til stede igjen, og atmosfæren her under Kingsland Oslo Horse Show har vært helt fantastisk, avslutter han.

Belgiske Pieter Clemens ble nummer to etter en aldri så liten misforståelse med Hulde G og nærmest full stopp midtveis i den viktige omhoppingsrunden, mens svenske Jens Fredricson gledet seg stort over sin tredjeplass med Cohiba-sønnen Markan Cosmopolit, en ti år gammel skolehest som ble plukket opp på Strömsholm.

En annen som med rette nå kan glede seg, er utvilsomt KOHS-direktøren selv, Morten Aasen.

- Helgens startfelt har faktisk vært slik jeg ønsket meg det. Jeg vil ha nye ansikter og ryttere som ikke har gjort dette i 30 – 40 år, for publikum elsker nye ansikter. De vil se de unge slå de gamle, og rytterne som har vært til start her, har faktisk bevist at det er veldig liten forskjell mellom de etablerte topp ti-rytterne og de unge som er på vei opp. Dere har alle gitt oss toppsport og topp underholdning denne siste helgen, og for meg som arrangør har det vært fantastisk å oppleve rekordsalg av billetter, rekordhøy omsetning ellers og at risikoen som jeg tok ved å arrangere, har gitt resultater, fastslår han både glad og rørt.

For mens Helsinki som arrangør av verdenscupkvalifisering tidlig kastet inn håndkledet, og Stuttgart fulgte etter, valgte han selv å stå i det, og satse på å kunne arrangere den etterlengtede 30-årsutgaven av Kingsland Oslo Horse Show med blant annet åpningen av Longines FEI Jumping World CupTM 2021/ 2022 i den vesteuropeiske ligaen. Under gårsdagens høytidelige åpning av årets jubileumsutgave av KOHS poengterte blant annet Morten Aasen at det å være en del av fellesskapet på Telenor Arena, er helt spesielt. Dette er alle vi andre – det være seg ryttere, groomer, trenere, teknisk personell, frivillige eller publikum, så absolutt enige i.

Resultater:

Stillingen etter Oslo-etappen i Longines FEI Jumping World CupTM 2021/ 2022: