De rir om medaljer og OL-plasser

Onsdag går første del av lagkonkurransen i dressur i gang. 70 ekvipasjer fra 23 europeiske land er på plass i Riesenbeck, Tyskland, for EM – deriblant Norge med sitt lag bestående av Trude Hestengen, Isabel Freese og Mathilde Merethe Klaesson. I Riesenbeck skal det kjempes om både medaljer og OL-plasser.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Charlotte Dujardin viste sin hest Imhotep selv under ved "horse inspection" i dag morges - Storbritannia har allerede plass ved OL 2024 grunnet deres sølv i VM 2022. (Foto: FEI/Leanjo de Koster)

16 nasjoner stiller med lag, mens syv ryttere deltar kun individuelt. Lagmessig er spenningen ikke bare knyttet til medaljer, men også til de tre ledige plassene hos FEI Olympic Groups A og/eller B for OL i Paris 2024. Nasjonene som allerede er kvalifisert er Frankrike som vertsnasjon, dernest Danmark, Storbritannia, Tyskland, Sverige og Nederland. Polen har også klar utsikt til OL-deltagelse gjennom gruppe C-kvalifisering i Budapest i juni. Det betyr at de nasjonene har en mulighet til å ta med seg en OL-plass i forbindelse med dette europamesterskapet er Østerrike, Belgia, Finland, Irland, Luxemburg, Portugal, Spania, Sveits - og Norge.

Franske Pauline Basquin med sin hest Sertorius de Rima Z Ifce under dagens "horse inspection" - vel vitende om at Frankrike er sikret plass i OL 2024 som vertsnasjon. (Foto: FEI/Leanjo de Koster)

Det norske laget er klare

Det norske laget har fått grønt lys ved «horse inspection». Klare til start onsdag er:

  • Trude Hestengen/Christianslund Fürstino (Fürstenball/Cape Town S, oppdretter Anette Juhl, eier Hestengen Dressage)
  • Isabel Freese/Total Hope OLD (Totilas/Blue Hors Don Schufro, oppdretter Christine Arns-Krogmann, eier Lone Bøgh-Henriksen/Paul Schockemöhle Hengsthaltung GmbH)
  • Mathilde Merethe Klaesson/Sandbæks Rio El (Skovens Rafael/De Noir, oppdretter Eigil Kirkegaard Nielsen, eier familien Klaesson & Blikstad)
Isabel og Total Hope. (Foto: Lukasz Kowalski)
Trude Hestengen og Christianslund Fürstino. (Foto: Lukasz Kowalski)
Mathilde Merethe Klaesson og Sandbæks Rio El. (Foto: Lukasz Kowalski)

Om et fantastisk sted – og et meget høyt mål

-Dette er et fantastisk sted, innleder landslagsleder Pether Markne om stevneplassen Riesenbeck International. – Stadion er så fin, stallene er fantastiske – det er magisk fint for hestene her. Dette stedet er virkelig laget av hestemennesker som har tenkt, det er helt maks!

Etter vetsjekk står trening på programmet for dagen. – Det er varmt her, så den treningen skal gjøres forsiktig, ikke for mye, fortsetter landslagslederen.

For Norge er OL-muligheten et aspekt ved mesterskapet, men denne oppgaven er langt fra enkel. – Det er klart at OL er en ønskedrøm, men man må være realistisk og si at det er en tøff oppgave. Det er ikke uoppnåelig, men prosentmessig er det et høyt satt mål. Alt kan hende i et mesterskap, men om det ikke går Norges vei, så må det understrekes at det ikke vil være ensbetydende med at man mislykkes. OL er et svært høyt oppsatt mål, og skjer det er det helt fantastisk – men det vi håper på er at de får en god tur og henger med.

Europas stjerner er med

Tyskland har som nasjon en solid tradisjon med å sette sitt preg på pallen under EM – de har tatt individuelt gull 22 ganger og tatt 25 av 29 lagtitler siden første mesterskap i København i 1963. De møter opp i Riesenbeck som regjerende mesterskap etter gull i Hagen for to år siden. På det tyske laget rir topprytterne Jessica von Bredow-Werndl/TSF Dalera BB, Isabell Werth/DSP Quantas, Mathias Alexander Rath/Thiago GS og Frederic Wandres/Bluetooth OLD. Storbritannia tok sølv i 2021, og de har de samme sølvrytterne med denne gang – men på nye hester. Laget består av Charlotte Dujardin/Imhotep, Charlotte Fry/Glamourdale, Carl Hester/Fame og Gareth Hughes/Classic Briolinca.

Lagkonkurransen ris i løpet av onsdag og torsdag – og avsluttes med medaljeseremoni torsdag kveld. Grand Prix Special går fredag 8. september, mens den nye mesteren vil krones søndag 10. september etter freestylefinalen.

Start- og resultatlister