De norske ungrytterne takker av

Lagfinalen for unge rytter i EM ble en prøvestein for Europas presumptivt 86 beste. Dagens resultater får også konsekvenser for den individuelle veien videre. Dessverre ble tidlige EM-feil –avgjørende for de norske utøverne.

av
Sille Kasin
For de fem norske ungrytterne ble det dessverre ingen EM-finale i 2022, og de må se den individuelle finalen fra sidelinjen. Illustrasjonsbilde: NRYF

84 utøvere fra 23 ulike nasjoner møttes til dyst i EM-runden for unge ryttere ved Centro Ecuestre Olivia i Spania denne fredagen. Blant disse representerte også 66 av disse unge fremtidshåpene de respektive nasjonene sine. Mira Høidal, Ada Braaten Johnsen, Jenny Krogsæther og Ingrid Gjelsten red på det norske laget, mens Lea Fondevik Syversen startet individuelt.

Mira Høidal og Boleybawn Aasha etter endt europamesterskap ved Centro Equestre Oliva Nova. Foto: NRYF
Ingrid Gjelsten og Alibi de la Roque har skaffet seg nytting mesterskapserfaring som anker på det norske laget i Oliva Nova. Foto: NRYF

Men som jentenes landslagstrener og Chef d’Equipe, Tony André Hansen, slår fast:

- Alle jentene red veldig bra i dag. Jeg synes virkelig de to lagrundene har vært veldig bra, og med mye god ridning. Dette gjelder også Lea, som starter individuelt, da et nasjonslag kun kan bestå av fire ekvipasjer. Som lag, og også individuelt, ødela nok første dag for oss, for i et internasjonalt teller alle runder. Da skulle vi ha vært bedre.

Det norske laget endte dermed som nummer ti i finalen, og god innsats til tross gikk ingen av de norske ungrytterne videre til årets EM-finale. Der møtes mesterskapets 30 beste til forrykende hopping i 1,50 m før de individuelle medaljene deles ut på søndag.

- Det er litt bittert å tenke på at både også Jenny og Ada må se den individuelle EM-finalen fra sidelinjen, for de ble nummer 34 og 35 i mesterskapet, og var derfor ganske nå nære en finaleplass, avslutter han.

Basert på tidligere EM-erfaring vet Jenny Krogsæter hvor mye deltakelse i et mesterskap krever. Her blir hun mottatt i gate med et smil om munnen selv om hun må se årets finale fra bakken. Foto: NRYF
Sin unge alder til tross, er Ada Braaten Johnsen for en skikkelig ringrev i mesterskapssammenheng å regne - Her med Plietsch på vei ut fra banen etter å ha misset EM-finalen med få plasser.. Foto: NRYF

Ungrytterne fra Belgia gjorde som i fjor, og vant årets laggull med 14.08, mens Tyskland og Storbritannia sikret de to øvrige pallplassene med henholdsvis 17.17 og 18.84. Norge endte på 51.84, og endte altså dermed som nummer ti.

Belgiske Thibeau Spits som mange i forkant har sett som én av europamesterskapets store gullfavoritter, leder fortsatt mesterskapet med 1.90, etterfulgt av tyske Henrike Ostermann på 2.81. Innenfor to riv ligger også tyske Hannes Ahlmann på 4.61, samt fem øvrige utfordrere. Men først skal det altså ris to tøffe omganger i 1,50 m på søndag før det hele er avgjort.

Lea Fondevik Syversen og Ambra har all grunn til å være fornøyd med årets EM for unge ryttere. Duoen ble nummer 44 individuelt. Foto: NRYF

I forkant av finalen går avskjedsklassen for ungrytterne som ikke nådde den individuelle EM-finalen. Om de norske utøverne velger å ri denne klassen for å skaffe seg erfaring, eller kanskje velger å spare hestene sine i varmen og begi seg på den lange veien hjem, er ennå ikke avgjort.

Resultater: