- De har blitt et høydepunkt
Alle skal få samme tilbud om kompetanse uavhengig av hvor de bor, og de som kommer på landslaget skal ha det samme faglige grunnlaget - det er blant målene med tiltaket regionale samlinger i sprang. - Dette var noe vi trengte, sier Ann Helen Rødal Dalheim som er nestleder i Molde og Hustadvika Rideklubb. De har arrangert tre samlinger, og ønsker mange flere.


Rød tråd i utdannelsen fra klubb til landslag
Det startet som et pilotprosjekt i desember 2021, da seksten ryttere deltok på samlingen til Tromsø Ryttersportsklubb. Tilbakemeldingene var veldig gode, og stadig flere ønsker å arrangere samlinger over hele landet. Målet er å gi ryttere i overgangen mellom krets- og regionsnivå kompetanse, verktøy og verdier - uavhengig av hvor de bor. De skal lære mer om fysisk og mental trening og ernæring, for å nevne noe. Samlingene går over to dager, hvor det er både teori og praksis på planen.
Regional samling i Rogaland

En av dem som deltok på sprangsamlingen til Sandnes og Jæren Rideklubb i midten av mars, var Malene Bergersen Bakken (16) fra Tysværvåg. Med totalt fire hester hjemme på gården satser hun friskt, men ikke bare i sprang. Faktisk ble hun norgesmester for junior i distanse i 2020, og representerte Norge i junior-EM i høst. Hun har som hovedambisjon å delta i VM til høsten med Shanameh. For å takle temperamentet og øke lydigheten på distansehesten, er hun også aktiv i dressur, hvor målet er å starte i LA i løpet av året. - Før VM håper jeg å stille til start for Norge i Nordisk Mesterskap i Sverige, samt starte junior-NM til høsten.

Satser i både distanse og sprang
I Sandnes var hun deltager på spranghesten sin, Castello, som hun har hatt siden november. Den unge rytteren har også et ønske om å bli så god som mulig i sprang. - Jeg fikk Castello i november. Jeg håper å kunne starte hallmesterskapet til høsten, og klubben min, Indre Haugaland Ryttersportsklubb, vil også forsøke å stille lag til NM i august - det blir i så fall første gang! Det er kjekt at vi kan samle så mange på Haugalandet, forteller Malene.
Da Indre Haugaland Ryttersportklubb arrangerte regional samling i november, var Malene selvsagt med selv om hun ikke hadde hest. Ingen hest var nemlig ingen hindring, hun ble med på Melody, en av rideskolehestene. Og innen en uke stod Castello på tunet. - Da samlingen til Sandnes og Jæren ble annonsert, var jeg rask til å melde meg på - denne gangen med egen hest!

Teori og praksis i skjønn forening
Andrew Settli og Cathrine B. Tholo ledet samlingen i Rogaland. Cathrine har selv vært aktiv sprangrytter, med blant annet deltakelse i Nordisk mesterskap. Hun jobber fortsatt med hester, er aktiv som trener og er utdannet trener 1 fra NRYF. Andrew er utdannet ridelærer, mental coach og crossfit trener med plasseringer i 1.50 sprang og 2* feltritt på merittlisten. Han har tidligere jobbet med hest i USA og Sverige, og har de siste åtte årene jobbet som lærer og trener på Flyinge Hästsportgymnasium.
Helgen bestod av både teori og praksis. Lørdag var det bakkearbeid med Cathrine, mens begge trenerne hadde teori sammen. - På kvelden var det mental trening med fokus på hvordan du skal tenke, og hvordan hodene våre fungerer, forteller Malene. - Andrew har veldig gode tips, og fokuserer mye på at vi skal forstå hvordan tankegangen vår påvirker ridningen. Det samme med pusten.
- Det er nesten umulig å klare et godt sprang uten at pusten er på plass, erkjenner Malene og sier hun nå er langt mer bevisst på at pusten hjelper til med å roe nervene og får de kriblende sommerfuglene i magen til å forsvinne.
Rask kjemi
At det var en ukjent gjeng som ble samlet, var heller ikke problematisk. - Det kan kanskje oppleves som skummelt å samles med så mange ukjente, men trenerne er kjempegode til å gi oss oppgaver og klare å spleise oss sammen. Vi glemte fort at vi ikke kjente hverandre fra før!
Søndag holdt Cathrine foredrag om hestens eksteriør og gode stallrutiner. - I tillegg var det sprangtrening for Andrew. Siden han kjente Castello litt fra før, var det ekstra spennende å ri for ham igjen.

Det går i hestekrefter
Med totalt fire hester hjemme på gården, og satsning i både dressur, sprang og hovedsakelig distanseridning er det vanskelig å forstå hvordan Malene har tid til noe mer? - Det lille jeg har av fritid bruker jeg som instruktør i rideskolen på Haugaland Hestesport Arena, og med venner. Jo, forresten - du må få med at jeg også kjører motorsykkel når jeg er sammen med vennene mine, smiler Malene.

Ønsker flere regionale samlinger
Molde og Hustadvika Rideklubb er en av klubbene som har arrangert flere samlinger. Tre stykker har det blitt, og nestleder Ann Helen Rødal Dalheim ønsker seg mange på vegne av klubben.
- Regional samling har for vår del, og vil tro for mange andre klubber i utkanten en stor suksess, blitt et høydepunkt. Det er viktig for oss klubbene å bli sett og ivaretatt ved at man kan sende så dyktige, jordnære, reflekterte, ydmyke trenere som disse tre vi har blitt godt kjent med. De viste stor interesse av det de kom for å formidle. Alt fra hverdagssituasjoner, hestens språk, vårt språk, til treninger og stevnearenaen.
Faglig og praktisk påfyll
- Grønt Kort er sertifikatet for å starte stevner, og disse samlingene var en videreutdanning for disse unge rytterne. Nå fikk de snakke med noen som brukte egenopplevde situasjoner og erfaringer som eksempler, hvilket gjorde at tretti unge ungdommer satt i mange timer og lyttet til teoridelen.
For utenom klubbsatsingsprogrammet er regionsamlingen et verdifult verktøy for å bli bedre som klubb, som stevnearrangør, som trenerfasilitator og tilrettelegger for ryttere på alle nivå, mener Ann Helen.
- NRYF skal ha mye skryt for denne satsingen. Vi har ytret ønske om å få flere samlinger til klubben og Møre og Romsdal. På alle de tre samlingene vi har vært så heldige å få ha, har det ost nysgjerrighet blant våre unge utøvere og foreldrene som nettopp har kommet inn i sporten, forteller Ann Helen som avslutningsvis legger til at de håper satsningsprogrammet fortsetter.
